Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ και ΤτΕ διακρατούν ωρολογιακή βόμβα – Ξεχάστε τις αναβαθμίσεις όσο αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων

ΕΚΤ και ΤτΕ διακρατούν ωρολογιακή βόμβα – Ξεχάστε τις αναβαθμίσεις όσο αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων
Αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα σημαίνει τέλος οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης 
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που καταγράφεται στις ΗΠΑ και θα έρθει και στην Ευρώπη αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο πρόβλημα στις αγορές.
Η επιδείνωση δεν είναι μόνο απόρροια των κινδύνων από το πληθωρισμό αλλά κυρίως απόρροια της ακραίας στρέβλωσης και χειραγώγησης των κεντρικών τραπεζών.
Αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, ουσιαστικά διαμορφώνουν τις τιμές και αποδόσεις, καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα π.χ. μπορούσε να δανείζεται στο 0,55% που είχε φθάσει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτι που είναι απόλυτα πλασματικό, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μεγάλη επιδείνωση στις ΗΠΑ

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ με το 10ετές να εκτινάσσεται στο 1,58% απόρροια της παρέμβασης του Powell της FED ο οποίος δεν έδωσε στις αγορές αυτό που ζητούν….
Οι επενδυτές ζητούν σαφή θέση από την FED ως προς την καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων και όσο δεν παρέχεται μια σαφής εικόνα για το ζήτημα αυτό που συνδέεται με τον πληθωρισμό, οι επενδυτές είναι προσεκτικοί.

Τι θα συμβεί στην Ευρώπη;

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες π.χ. στην Ελλάδα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας ή κατά το ορθότερο στο πλαίσιο του προγράμματος χειραγώγησης των αγορών έχουν αγοράσει 20 δισεκ. ελληνικών ομολόγων με προοπτική να φθάσουν έως τα 30-33 δισεκ.
Αγοράζοντας τα ελληνικά ομόλογα σε πολύ υψηλές τιμές, δεσμεύει τον ισολογισμό της ΤτΕ και της ΕΚΤ άπαξ και οι πωλητές πιέσουν τις τιμές χαμηλότερα, αυξάνοντας τις αποδόσεις.
Η ΕΚΤ και η ΤτΕ έχουν μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου;
Η ΤτΕ διαθέτει πλέον ισολογισμό 183 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 41 δισεκ. είναι δάνεια που έχει χορηγήσει στις τράπεζες έχει 53 δισεκ. ευρώ τίτλους για εξασφαλίσεις.
Σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες θα κληθούν να απορροφήσουν μια ζημία που οι ίδιες δημιούργησαν δια μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και της νέας νομισματικής θεωρίας.

Αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα σημαίνει τέλος οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης 

Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ… έχει επιδεινωθεί και όλες οι χώρες σε αυτό τον κρίσιμο δείκτη ποντάρουν να βελτιώσουν τον παρανομαστή δηλαδή το ΑΕΠ για να βελτιωθεί το προφίλ του χρέους.
Ωστόσο όσο αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο θα μειώνεται η πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Το 10ετές ομόλογο από 1,13% έχει υποχωρήσει στο 0,95% αλλά οι εξελίξεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.
Ήδη η Goldman Sachs προβλέπει ότι μπορεί το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να εκτιναχθεί στο 1,90% ή και 2%.
Καθίσταται αντιληπτό ότι σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων δεν μπορούν να υπάρξουν αναβαθμίσεις.
Το Πρόγραμμα Πανδημίας ολοκληρώνεται τέλη Μαρτίου 2022 και μπορεί να παραταθεί εάν διαπιστωθεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Η ΕΚΤ και η ΤτΕ διακρατούν ωρολογιακές βόμβες

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι κεντρικές τράπεζες η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αγοράζοντας εθνικό χρέος, διακρατούν τον εθνικό κίνδυνο.
Ωστόσο με τις πλασματικές τιμές και αποδόσεις που έχουν δημιουργηθεί στα ομόλογα η ΕΚΤ και για την Ελλάδα η ΤτΕ καλούνται να επωμιστούν την στρέβλωση που δημιούργησαν από την ποσοτική χαλάρωση.
Για μια εμπορική τράπεζα η άνοδος των επιτοκίων κατά 1% από το μέσο κόστος κτήσης για ένα χαρτοφυλάκιο 20 δισεκ. σημαίνει με όρους αποτίμησης λογιστική ζημία 200 εκατ ευρώ.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν δικαιολογούν επιτόκια π.χ. στην 10ετία στο 0,65% ή 0,55%, αυτή 5την στρέβλωση κάποιος θα την πληρώσει και είτε η ζημία θα μεταφερθεί στην αγορά, είτε θα την επωμιστούν οι κεντρικές τράπεζες.

Δοκιμασία η DBRS στις 19 Μαρτίου 2021 δεν αναμένεται αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα 

Η Ελλάδα αξιολογείται από τον καναδικό οίκο DBRS σε BB low με σταθερές προοπτικές.
Η αξιολόγηση της Ελλάδος από την DBRs είναι μια κλίμακα χαμηλότερη από την Fitch που βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερα.
H DBRS δεν θα αλλάξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στις 19 Μαρτίου 2021.

  • Στις 19 Μαρτίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η DBRS (BB Low σταθερές προοπτικές)
  • Στις 23 Απριλίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s (ΒΒ- σταθερές προοπτικές)
  • Στις 21 Μαίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Moody’s (Ba3 σταθερές προοπτικές)
  • Στις 16 Ιολίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Fitch (ΒΒ σταθερές προοπτικές)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης