Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα εξέλιξη: Εξετάζεται νέο σενάριο για την τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς στα 0,80 με 1 ευρώ χωρίς split και reverse split

Νέα εξέλιξη: Εξετάζεται νέο σενάριο για την τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς στα 0,80 με 1 ευρώ χωρίς split και reverse split

Με βάση το τελευταίο σενάριο, μετά την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς θα έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,6 – 1,8 δισ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινώσει είτε στις 16 Μαρτίου είτε ένα μήνα αργότερα το σχέδιο της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ.

Μετά μάλιστα από την ψήφιση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πιθανότατα στις 9 ή 10 Μαρτίου 2021, θα υπάρχει το πλήρες σχέδιο για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου 1 δισ. της Πειραιώς, η οποία θα καλυφθεί επιτυχώς.
Μάλιστα η Morgan Stanley, η σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μεταξύ των 3 σεναρίων που έχει εξετάσει για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου με ποσοστό 40%-45% από ποσοστό 61,35% που κατέχει στην τρέχουσα περίοδο.
Πρακτικά θα ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα στην αύξηση κεφαλαίου και από 61,35% θα υποχωρήσει στο 40% με 45%.

Το πρόβλημα της ονομαστικής αξίας

Η τράπεζα Πειραιώς έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς διαθέτει ονομαστική αξία 6 ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 0,77 ευρώ.
Συνολικά διαθέτει 831 εκατ. μετοχές.
Ως γνωστόν δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας, οπότε πρέπει υποχρεωτικά να μειωθεί η ονομαστική αξία.
Υπήρχαν διάφορα σενάρια επί αυτού.
Πρακτικά πρώτα θα γίνει split στην μετοχή, αυξάνοντας τον αριθμό των μετοχών και θα ακολουθήσει reverse split.
Θα μπορούσε το split να είναι 1 παλαιά προς 20 νέες η Πειραιώς θα διαθέτει δηλαδή 16,6 δισεκ. μετοχές με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ και τιμή 0,04 ευρώ και ακολούθως reverse split για να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών.
Εναλλακτικό σενάριο split 1 παλαιά προς 100 νέες Πειραιώς θα διαθέτει 83,1 δισεκ. μετοχές με ονομαστική αξία 0,06 ευρώ και ακολούθως reverse split 1 προς 5 ώστε η ονομαστική αξία να διαμορφωθεί στα 0,30 ευρώ και να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών από 83,1 δισεκ. στα 16,62 δισεκ. και χρηματιστηριακή τιμή 0,04 ευρώ.
Υπάρχει πλήθος εναλλακτικών σεναρίων αρκεί να έχει προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που με βάση τα τωρινά δεδομένα και πριν τις απαραίτητες αναπροσαρμογές θα διαμορφωθεί στα 0,30 με 0,40 ευρώ.
Το εύρος αυτό δίνει discount από -48% έως -61% επί των τρεχουσών χρηματιστηριακών τιμών.

Ποιο είναι το νέο σενάριο για τον προσδιορισμό της τιμής της ΑΜΚ της Πειραιώς

Ενώ μέχρι πρότινος θεωρείται πιθανό να υπάρξει αρχικώς split στη μετοχή και ακολούθως reverse split, φαίνεται να εξετάζεται ένα νέο λογιστικό σενάριο.
Αυτό είναι το εξής:
Η ονομαστική αξία θα μειωθεί από 6 ευρώ στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ, δηλαδή μία αναπροσαρμογή 1 προς 6 ή 1 προς 7,5 με παράλληλη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών από τιτλοποιήσεις που θα υλοποιηθούν προσεχώς τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ (7 δισ. + 7 δισ. NPEs) που θα εντάξει η Πειραιώς στον Ηρακλή ΙΙ.
Με βάση το σενάριο αυτό η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς θα προσδιοριστεί στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ με την έκδοση 1 δισ. μετοχών.
Μετά την αύξηση και με βάση αυτό το σενάριο η Πειραιώς θα διαθέτει 1,831 δισ. μετοχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 732 – 824 εκατ. μετοχές που θα αναλογεί περίπου στο 40% με 45%.

Σοβαρή υποσημείωση

Με βάση τα ισχύοντα μείωση της ονομαστικής αξίας μπορεί να υπάρξει με παράλληλη δημιουργία ειδικού αποθεματικού μόνο όμως για υφιστάμενες ζημιές, όχι για μελλοντικές.
Επομένως, η τρ. Πειραιώς λογικά θα πρέπει να εγγράψει μεγάλες ζημιές στη χρήση 2020 για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό.

Συμπέρασμα

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο (αυτό αποτελεί σενάριο και όχι ειλημμένη απόφαση) τότε όσοι έχουν short θέσεις στην Πειραιώς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Επίσης και με βάση πάντα αυτό το σενάριο, μετά την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς θα έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,6 – 1,8 δισ. ευρώ, από 650 εκατ. της τρέχουσας περιόδου ή 0,77 ευρώ ανά μετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης