Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σκάνδαλο συνεχίζεται – Η Ellington επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος – Πως στήθηκε το κόλπο στην Attica bank

Το σκάνδαλο συνεχίζεται – Η Ellington επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος – Πως στήθηκε το κόλπο στην Attica bank
Τα 206 εκατ κεφάλαια από 494 εκατ που υποστηρίζει ότι διαθέτει η Attica bank είναι εικονική πραγματικότητα, τα πραγματικά της κεφάλαια είναι -100 εκατ ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Μια ανακοίνωση της Attica bank στις 14 Μαίου 2021 εμπεριείχε ορισμένες προκλητικές αποκαλύψεις – για όσους γνωρίζουν δυστυχώς ελάχιστοι – διαιωνίζοντας το σκάνδαλο… όπου οδήγησε την τράπεζα σε αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Σε αυτή την ανακοίνωση η Attica bank ανέφερε ότι πούλησε το mezzanine και junior ομόλογο της τιτλοποίησης Artemis νυν Ωμέγα στην Ellington.
Η διοίκηση της Attica bank πρέπει να αποκαλύψει, άμεσα τους όρους αυτής της συμφωνίας γιατί πίσω… στα παρασκήνια διαιωνίζεται το σκάνδαλο.
Να σημειωθεί ότι αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη η Attica bank να ξαναπουλάει την ίδια τιτλοποίηση δηλαδή την Artemis 1,33 δισεκ. ευρώ NPEs ενώ ήδη έχει αναδιαρθρωθεί δύο φορές.
Η Attica bank αποκάλυψε έμμεσα την παταγώδη αποτυχία της τιτλοποίησης Artemis καθώς την επανέφερε στο προσκήνιο και πούλησε τίτλους στην Ellington η οποία όλως τυχαίως είναι ο χρηματοδότης της Aldridge… η οποία έδωσε 70 εκατ στην Attica bank και σε δύο χρόνια πήρε πάνω από 140 εκατ ευρώ πίσω.

Τι ακριβώς έχει συμβεί

Η Ellington δεν είναι νέος επενδυτής στην Attica bank.
Ήταν ο χρηματοδότης της Aldridge… τι σας θυμίζει… είναι αυτή η εταιρία διαχείρισης που πήρε την τιτλοποίηση Artemis και έδωσε στην Attica bank 70 εκατ και όλως τυχαίως για την τιτλοποίηση αυτή η τράπεζα μετά από 4 χρόνια… πήρε πρόσθετες προβλέψεις 286 εκατ οδηγώντας σε κατάρρευση των κεφαλαίων της στα 206 εκατ.
Στην πραγματικότητα… η Attica bank έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια -50 με -100 εκατ ευρώ.

Πως στήθηκε το colpo grosso

Στην αρχική τιτλοποίηση την Artemis η Aldridge πέραν του τιμήματος που έδωσε 70 εκατ πήρε δάνειο 61 εκατ από την Attica bank ικανοποιώντας μεταβατική απαίτηση ωστόσο το δάνειο δεν εμπεριείχε αναγωγή, χωρίς πρόσθετο ενέχυρο ή άλλους όρους.
Τα 61 εκατ που έδωσε δάνειο η Attica bank αφορούσαν ισόποσο ομόλογο που εξέδωσε η τράπεζα και αγόρασε η Aldridge.
Δηλαδή η Attica bank εξέδωσε ομόλογο 61 εκατ που το αγόρασε η Aldridge και η Aldridge πήρε δάνειο 61 εκατ από την Attica bank για να αγοράσει το ομόλογο της…
Δηλαδή η Aldridge πήρε μηδενικό κίνδυνο και η Attica bank το σύνολο του κινδύνου.
Όμως το σκάνδαλο σε σταματάει εδώ… για την τιτλοποίηση Artemis δημιουργήθηκε εταιρία ειδικού σκοπού και εκδόθηκαν μετοχές.
Για τις μετοχές αυτές η Attica bank έδωσε στην Aldridge έδωσε 2,5 εκατ.
Το πλέον εντυπωσιακό όλων είναι ότι η Aldridge πήρε πίσω σε δύο περίπου χρόνια 135 εκατ ευρώ από την Attica bank με διάφορες μεθόδους.
Τι deal είναι αυτό που ο αγοραστής καταβάλλει 70 εκατ και παίρνει πίσω 135 εκατ ευρώ;

Ο ρόλος της Ellington

Η Ellington είχε εμπλοκή και στην παλαιά τιτλοποίηση Artemis των 1,33 δισεκ. αλλά εμφανίστηκε… ως νέος επενδυτής και στην νέα τιτλοποίηση την Omega που δεν είναι τίποτε άλλο η παλαιά Artemis που ξαναπωλείται από την Attica bank.
H τράπεζα θα πρέπει να αποκαλύψει όλη την διαδρομή της Ellington και το κυριότερο να αποκαλύψει τους όρους της νέας συμφωνίας.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα πράγματα έχουν καταστεί ακόμη χειρότερα με την νέα συμφωνία.

Ποια τα κεφάλαια της Attica Bank... -100 εκατ ευρώ 

Η Attica bank συρόμενη από τις αποκαλύψεις του bankingnews, αναγνώρισε ότι έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 στο -0,38% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 3,13%.
Στην πραγματικότητα όμως ο δείκτης CET 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 και των IFRS 9 είναι -2% που αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετη ζημία -300 εκατ ευρώ.
Τα 206 εκατ κεφάλαια από 494 εκατ που υποστηρίζει ότι διαθέτει η Attica bank είναι εικονική πραγματικότητα, τα πραγματικά της κεφάλαια είναι -100 εκατ ευρώ.
Η Attica bank έχει χρεοκοπήσει με όρους κεφαλαίων καθώς έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, με όρους αξιοπιστίας καθώς συγκάλυπτε το πρόβλημα εδώ και χρόνια και παραπληροφορούσε το επενδυτικό κοινό αλλά και με όρους επιχειρηματικού μοντέλου καθώς… η Attica bank εμφάνισε προ προβλέψεων έσοδα PPI… μόλις 72.000 ευρώ.
Η Attica bank, οι μέτοχοι και δυστυχώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι η τράπεζα τους βρίσκεται στα βράχια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης