Μέχρι τις 10 Ιουνίου θα καταγραφούν θα καταγραφούν όσοι θα συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση
Αυτό απάντησε ο Γενικός διευθυντής και CFO κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου σε ερώτημα του bankingnews κατά την διάρκεια άτυπης ενημέρωσης ομάδας δημοσιογράφων σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορούσε τι θα πράξει τράπεζα αν εμφανιστεί υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές από το εξωτερικό και ο ανάδοχος ζητήσει μια επέκταση για παράδειγμα κατά 200 εκατ. ευρώ - δεδομένου ότι περί τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν το ελληνικό κομμάτι της αύξησης.
Ο κ. Παπαγαρυφάλλου επισήμανε ξεκάθαρα ότι, “το ποσό της αύξησης είναι συγκεκριμένο έως 800 εκατ. ευρώ, διότι αυτά τα κεφάλαια χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη που θέλουμε.
Όπως πρόσθεσε δε, για το ποσό της αύξησης αποφασίζει και προτείνει το διοικητικό συμβούλιο και όχι ο ανάδοχος.
Στόχος η απόδοση κεφαλαίων 10%
Σ’ άλλο σημείο της παρουσίασης, ο CFO της τράπεζας ανέφερε ότι, το ενδιαφέρον από τις παρουσιάσεις είναι πράγματι μεγάλο, ωστόσο αν η τράπεζα ζητούσε ένα μεγαλύτερο ποσό τότε αυτό δεν θα οδηγούσε και στην απόδοση ίδιων κεφαλαίων που έχει ήδη ανακοινωθεί (10%).
Στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν το ποσό της αύξησης ενώ μέχρι τις 10 Ιουνίου θα καταγραφούν όσοι θα συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση της 15ης Ιουνίου 2021.
Στην ίδια παρουσίαση ο υπεύθυνος του wholesale banking κ. Γιάννης Εμίρης ανέλυσε διεξοδικά γιατί η τράπεζα φιλοδοξεί να δανείσει το 25% των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει ήδη προεργασία για το ποιους κλάδους και ποιους πελάτες θα δανείσει.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Τράπεζα επιδιώκει να καταλάβει το καλύτερο πιο κερδοφόρο κομμάτι των δανείων ενώ υποστήριξε ότι, η Τράπεζα θα είναι σε θέση να δώσει κάποια δάνεια σε ξένες τράπεζες οι οποίες σταδιακά θα επανέλθουν στην χώρα εξαιτίας της βελτίωσης της επενδυτικής βαθμίδας.
Μάλιστα, σε ερώτηση για το αν το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά μόνο 20- 30 εταιρείες αντέτεινε το γεγονός ότι, πολλές επιχορηγήσεις αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Εξάλλου, όπως υποστήριξε η κινητοποίηση των κεφαλαίων του RRF θα προκαλέσει νέα πιστωτική ζήτηση η οποία ήδη καταγράφεται και στην σημερινή περίοδο στο κομμάτι των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, όπως τους κλάδους λ.χ των ξενοδοχείων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών