Η απόφαση για το Frontier, την τιτλοποίηση 6,1 δισεκ. ευρώ κυρίως προβληματικών στεγαστικών δανείων, και το ποιος θα πλειοδοτήσει έχει ήδη παρθεί από την Εθνική Τράπεζα.
Σήμερα, 13 Ιουλίου συνεδριάζει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για να εγκρίνει τον τελικό πλειοδότη για το Frontier 6,1 δισ..
Να σημειωθεί πως, με βάση καλά ενημερωμένες και διασταυρωμένες πληροφορίες, παρότι η διοίκηση Παύλου Μυλωνά το κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό, το Bankingnews γνωρίζει ποιος έχει πλειοδοτήσει.
Ωστόσο, για λόγους διαδικασίας δεν αναφέρει τον πλειοδότη.
Υπενθυμίζεται ότι δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier έχουν υποβάλει η Intrum, η DoValue με BainCapital και Fortress, η Cepal με την Davidson Kempner και η Qualco.
Επισημαίνεται πως για τη συγκεκριμένη τιτλοποίηση θα εκδοθούν 2,5 δισεκ. senior bonds και 500 εκατ, mezzanine bonds.
Για τα stock option μειώνονται μετοχικό κεφάλαιο και ονομαστική αξία από 3 σε 1 ευρώ στην Εθνική – ΓΣ στις 30/7
Σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας από 3 ευρώ στα 1 ευρώ, χωρίς όμως μείωση των κυκλοφορουσών μετοχών, δηλαδή 914,7 εκατ. μετοχές, θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της πολιτικής των stock option, ήτοι στη διάθεση μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους.
Στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιείται στις 30 Ιουλίου 2021 ένα από τα θέματα που θα εξεταστεί είναι η παροχή stock option σε στελέχη και εργαζομένους.
Ωστόσο υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα.
Με ονομαστική αξία στα 3 και με το νόμο να είναι σαφή ότι δεν μπορεί να δοθεί τιμή σε stock option κάτω από την ονομαστική αξία, έπρεπε να υπάρξει αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας από 3 στο 1 ευρώ.
Οπότε και σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, στα 2,30 ευρώ, η Εθνική να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη και προσωπικό.
Ταυτόχρονα, στη γενική συνέλευση θα λάβει έγκριση για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την αποπληρωμή ομολόγων Tier Ι, ωστόσο στο σχεδιασμό της διοίκησης δεν υπάρχει έκδοση Tier I, αφενός γιατί δεν το χρειάζεται και αφετέρου γιατί είναι ακριβή έκδοση.
Τα σχέδια για το 2022
Στο τέλος του 2021 η Εθνική Τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη 800-850 εκατ. ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει κάτω από 10% στα 4,6 δισ.
Για το 2022 σχεδιάζει είτε τη διανομή μετοχών, είτε διανομή μερίσματος, είτε επαναγορά ιδίων μετοχών (buyback).
Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν συνεννόησης με τις εποπτικές αρχές στον SSM.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών