Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θυγατρική της Fairfax η Eurolife FFH - Επιβεβαίωση BN

Θυγατρική της Fairfax η Eurolife FFH - Επιβεβαίωση BN

Η Fairfax μέσω των θυγατρικών της απέκτησε το υπόλοιπο 50% της εταιρείας Costa Luxembourg Sarl, η οποία κατέχει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurolife FFH

Σχετικά Άρθρα
Η Eurolife FFH Insurance Group A.E. Συμμετοχών κατέστη θυγατρική της Fairfax, μετά και τις τελευταίες αλλαγές στα δικαιώματα ψήφου.

Ειδικότερα, όπως ενημερώθηκε η Eurobank, στις «14 Ιουλίου η Fairfax μέσω των θυγατρικών της (“Fairfax”) απέκτησε το υπόλοιπο 50% της εταιρείας Costa Luxembourg Sarl, η οποία κατέχει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Eurolife FFH Insurance Group Α.Ε. Συμμετοχών, η οποία κατέχει το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο και δικαιώματα ψήφου στην Eurolife FFH Μ.Α.Ε. Ασφαλίσεων Ζωής και στην Eurolife FFH Μ.Α.Ε. Γενικών Ασφαλίσεων.

Οι σχετικές διορθώσεις στο έντυπο TR-1

Σύμφωναμετη Eurobank, υπήρξαν σχετικέςδιορθώσεις στα σημεία (56) and (57) της παραγράφου 10 (Επιπλέον πληροφορίες) στο έντυπο γνωστοποίησης TR-1, που υπεβλήθη στην Εταιρεία στις 16 Ιουλίου 2021:
-“56. Eurolife FFH Asigurari Generale S.A. ανήκει κατά 95,2881% στην Eurolife FFH Μ.Α.Ε. Γενικών Ασφαλίσεων (βλέπε σημείο 51 ανωτέρω) και 4,7119% στην Eurolife FFH Μ.Α.Ε. Ασφαλίσεων Ζωής (βλέπε σημείο 55 ανωτέρω),
-Eurolife FFH Asigurari de Viata S.A. ανήκει κατά 95% στην Eurolife FFH Μ.Α.Ε. Ασφαλίσεων Ζωής (βλέπε σημείο 55 ανωτέρω) και 5% στην Eurolife FFH Μ.Α.Ε. Γενικών Ασφαλίσεων (βλέπε σημείο 51 ανωτέρω)”».

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 21 Ιουλίου 2021

Τι σηματοδοτεί η αύξηση από 31,27% σε 33% του Fairfax στην Eurobank; - Τεχνικό ζήτημα… λόγω ενοποίησης Eurolife

Η αύξηση του ποσοστού του καναδικού fund Fairfax στην Eurobank από 31,27% σε 33% κατέχοντας 1,224 δισεκ. μετοχές, στα όρια της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης… δεν υποκρύπτει κάποια αλλαγή στρατηγικής.
Το Fairfax που είναι ο βασικός στρατηγικός επενδυτής της Eurobank με ιστορικό κόστος κτήσης 2,52 ευρώ και μέσω κόστος κτήσης μετά την απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank στα 0,92 με 0,93 ευρώ αύξηση το ποσοστό του σχεδόν 2,73% στο 33% στα όρια της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης… όχι γιατί σχεδιάζει δημόσια πρόταση.
Σε καμία περίπτωση.
Η αύξηση αυτή προήλθε από την απορρόφηση ενός fund που κατείχε ποσοστό στην Eurolife την οποία πλέον ενοποιεί.
Μέσω αυτής της εξαγοράς το Fairfax βρέθηκε να αυξάνει το ποσοστό στην Eurobank, είναι δηλαδή ένα καθαρά τεχνικό θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι το Fairfax ελέγχει το 33% των μετοχών μέσω 29 funds…στην Eurobank.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα υπάρχει αρκετά μεγάλη ευελιξία στην διαδικασία μείωσης του ποσοστού στην Eurobank, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός στόχος.

Ποια η βασική στρατηγική του Fairfax; - H σταδιακή μείωση ποσοστού στην Eurobank 

Η βασική στρατηγική του Fairfax… είναι η σταδιακή μείωση του ποσοστού στην Eurobank ώστε από 33% να μειωθεί σε βάθος χρόνου στο 10% με 20%.
Με βάση πληροφορίες ο Pr. Watsa, ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Holding εκτιμά ότι υπάρχουν πλέον υπεραξίες στον όμιλο της Eurobank, πιστεύει ότι τα 500 εκατ. κέρδη ετησίως που έχει παρουσιάσει η τράπεζα στο business plan είναι επιτεύξιμα και για το λόγο αυτό έχει αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του ως στρατηγικός επενδυτής στη Eurobank.
Συγκεκριμένα, ενώ μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων που είχε εξεταστεί να διαθέσει κάποια στιγμή μέσα στο 2022 το 15% των μετοχών της Eurobank εφόσον η χρηματιστηριακή τιμή της τράπεζας ξεπερνούσε τα 1,05 ευρώ, η στρατηγική έχει αλλάξει.
Για το 2022 το Fairfax θα διαθέσει ποσοστό, της τάξεως του 7% με 10% σε τιμή λίγο πάνω από 1 ευρώ, που σε τρέχουσες τιμές αντιστοιχεί περίπου στα 279 εκατ. ευρώ.
Η αλλαγή λοιπόν της στρατηγικής έγκειται ότι τα ποσοστά μετοχών που θα μειώνει το Fairfax θα είναι σταδιακά και σε βάθος τετραετίας, από το 2022 έως το 2026.
Πρόκειται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε θεωρητικά να βρίσκεται σε αυτό το βάθος τετραετίας στα 1,3 ή 1,5 ευρώ ανά μετοχή.
Να αναφερθεί ότι πέραν από το Fairfax βασική συμμετοχή με αξιόλογα ποσοστά στη Eurobank είναι το Capital με 5,06% και το Helikon με 5%.

Τι αποτελέσματα θα ανακοινώσει στο 6μηνο 2021;

Η Eurobank εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει κέρδη 155 με 165 εκατ ευρώ συνεχίζοντας τις καλές επιδόσεις του α΄ τριμήνου 2021.
Να σημειωθεί ότι στο α΄ τρίμηνο 2021 είχε επιτύχει κέρδη 70 εκατ εκ των οποίων τα 32 εκατ προήλθαν από το εξωτερικό.
Το 2021 προφανώς και θα επηρεαστεί από τις τελευταίες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις NPEs που ολοκληρώνει και σχεδιάζει η Eurobank αλλά το 2022, ο στόχος είναι 500 εκατ κέρδη.

Πώς αποτιμάται η Eurobank;

Η Eurobank διαθέσει 5,3 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα 3,668 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Με όρους P/BV και μετά την πρόσφατη υποχώρηση της μετοχής στα 0,75 ευρώ ή 2,79 δισεκ. συνολική κεφαλαιοποίηση προκύπτει αποτίμηση 0,52.
Σε ένα σενάριο υποχώρησης της χρηματιστηριακής αγοράς στην ζώνη των 800-820 μονάδων ή ακόμη και 780 μονάδων η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τα 0,70 ευρώ που μεταφράζεται σε συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,59 δισεκ.

Αγοράζει ουρανοξύστη στο Ελληνικό

Μετά την κίνηση της Πειραιώς η οποία έναντι 140 με 145 εκατ θα αγοράσει στο μέλλον 40.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων στο Ελληνικό για να στεγάσει όλες τις διοικητικές τις υπηρεσίες και η Eurobank σχεδιάζει να προβεί σε ανάλογη κίνηση όπως αποκάλυψε πρόσφατα το bankingnews.
Συμφωνία ακόμη δεν έχει υπάρξει με την Lamda αλλά είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση.
Με βάση πληροφορίες η Eurobank θα αποκτήσει 45.000 τετραγωνικά μέτρα σε ουρανοξύστη με στόχο σε βάθος 3-4 ετών να μεταφέρει τις διοικητικές της υπηρεσίες στο Ελληνικό.

Τα ερωτήματα

1)Δεν είναι περίεργο που τόσο η Eurobank όσο και η Πειραιώς που είναι δανειστές με 1,2 δισεκ. δάνεια αγοράζουν τόσο μεγάλους χώρους γραφείων;
Υπάρχει μια απάντηση, ότι πληρώνουν ήδη πολύ μεγάλα ενοίκια, οπότε επενδύοντας σε αγορά μεγάλου επαγγελματικού χώρου θα αποσβέσουν την επένδυση σε βάθος ετών και θα διαθέτουν ιδικόκτητα ακίνητα.
Το επιχείρημα αυτό έχει βάση, γιατί τόσο η Πειραιώς δίνει ενοίκιο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και η Eurobank για το Μποδοσάκιο στην Λ. Αμαλίας στην εταιρία που διαχειρίζεται το ακίνητο.
Έχουν πολλές διάσπαρτες υπηρεσίες σε διάφορα ενοικιαζόμενα - και λίγα ιδιόκτητα - ακίνητα... τις οποίες και θα ενοποιήσουν.

2)Τονίζεται ότι η Eurobank αρχικά είχε προτείνει να υποστηρίξει το έργο του Ελληνικού με 1,2 δισεκ. αλλά το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε να μειωθεί ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος.
Η Eurobank αποτάθηκε στην Πειραιώς και έτσι μοίρασαν τα δάνεια σε 630 εκατ στην Eurobank και περίπου 600 εκατ στην Πειραιώς.
Οι δύο βασικοί δανειστές του Ελληνικού αγοράζουν 80.000 τετραγωνικά μέτρα έναντι 280 με 300 εκατ ευρώ;

3)Οι τράπεζες μπορούν να αγοράζουν τέτοιας μεγάλης κλίμακας ακίνητα με πρόσχημα να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα ενιαίο χώρο αλλά στόχος είναι να προπωληθούν τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό.
Κοινώς βάζουν πλάτη στο Ελληνικό τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank.

4)Οι τράπεζες αυτός είναι ο σκοπός τους να αγοράζουν ακίνητα;
Αν και διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων, όπως η Eurobank με την Grivalia αλλά ο τραπεζικός στόχος αυτός είναι ακίνητα ή δάνεια;

5)Μήπως όλες αυτές οι κινήσεις έχουν ένα βασικό στόχο, να μειώσουν το πιστωτικό ρίσκο που έχουν αναλάβει οι τράπεζες στην επένδυση του Ελληνικού, άπαξ και έχουν χορηγήσει 1,2 δισεκ. ευρώ δάνεια;
Το ερώτημα 5 θεωρούμε ότι εμπεριέχει όλη της ουσία της υπόθεσης... αλλά και το ερώτημα 1 έχει βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης