Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κερδοσκοπική μανία στις μετοχές διεθνώς κορύφωσε το 2021 ή θα συνεχιστεί και το 2022 και… το ελληνικό αφήγημα μετά την στασιμότητα

Η κερδοσκοπική μανία στις μετοχές διεθνώς κορύφωσε το 2021 ή θα συνεχιστεί και το 2022 και… το ελληνικό αφήγημα μετά την στασιμότητα
Όμως αυτό που σίγουρα θα δούμε είναι άνοδος των τραπεζικών μετοχών με περιθώρια περίπου 30% σε μέσους όρους - Οι προδιαγραφές του 2022 θα είναι καλύτερες από το 2021.

Η ακραία κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές ήταν ο πρωταγωνιστής το 2021 και το βασικό ερώτημα για τις αγορές μετοχών είναι θα συνεχιστεί και το 2022 ή θα αλλάξει η τάση;
Επίσης όσον αφορά το ελληνικό αφήγημα μετά την στασιμότητα του 2021, θα αλλάξει η τάση το 2022 θα δούμε τις 1030 με 1050 μονάδες που είναι ένας στόχος, θα κινηθεί χαμηλότερα, υψηλότερα έως τις 1200 μονάδες που υποστηρίζουν ορισμένοι… τι πρόκειται να συμβεί;

Οι διεθνείς ανασταλτικοί παράγοντες αυξάνονται

  • Αυστηρότερη νομισματική πολιτική και υψηλές αποτιμήσεις ειδικά στις μετοχές.
  • Λιγότερη ρευστότητα παγκοσμίως καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες αρχίζουν να μετριάζουν την στρατηγική τους.
  • Λιγότερη ρευστότητα στην οικονομία όσο οι νομισματικές ενέσεις εξασθενούν.
  • Ο υψηλότερος πληθωρισμός μειώνει την κατανάλωση
  • Ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη. Το 2022 η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη.
  • Πιο αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη λόγω του πληθωρισμού
  • Μεταβλητότητα στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων με βασικό σενάριο την άνοδο των αποδόσεων.
  • Ασθενέστερη αύξηση κερδών
  • Συμπίεση περιθωρίων κέρδους
  • Ποιο αδύναμα οικονομικά στοιχεία συνολικά το 2022 σε σχέση με το 2021.

Τι μας διδάσκει το παρελθόν;
Μια ενδεχόμενη αντιστροφή τάσης στις αγορές μετοχών είναι σχεδόν πάντα συνάρτηση αλλαγών στη ρευστότητα ή συρρίκνωσης των κερδών.

Οι επαναγορές ιδίων μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ

Αν και δεν αποτελεί άμεσο μέτρο της κερδοσκοπικής δραστηριότητας, οι επαναγορές ιδίων μετοχών buybacks σημείωσαν ρεκόρ το 2021.
Περισσότερο από το 40% της συνολικής απόδοσης του δείκτη S&P 500 από το 2011 προήλθε από αγορές μετοχών.
Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα, αντιπροσώπευαν σχεδόν το 100% των καθαρών αγορών στην αγορά.

Τι θα συμβεί εάν μειωθούν οι επαναγορές μετοχών;

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένα απίθανο γεγονός τώρα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες θα μπορούσαν να ξανασκεφτούν τη χρήση μετρητών.
Για παράδειγμα, τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη ή η μείωση της αξίας των μετοχών θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις εταιρείες να συσσωρεύουν μετρητά αντί να τα ξοδεύουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος νομοθετικής δράσης και οι επαναγορές μετοχών να μετριαστούν.
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών ήταν παράνομες στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, επειδή θεωρούνταν μια μορφή χειραγώγησης του χρηματιστηρίου.
Αλλά το 1982, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ψήφισε τον κανόνα 10β-18 , ο οποίος δημιούργησε μια νομική διαδικασία για επαναγορές και άνοιξε τις πύλες για να αρχίσουν οι εταιρείες να επαναγοράζουν μαζικά τις μετοχές τους».

Ένα άλλο σημάδι υπερβολικής κερδοσκοπίας ήταν η πλημμύρα ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους 18 μήνες.
Από το οικονομικό κλείσιμο του 2020 λόγω της πανδημίας, περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε μετοχικά κεφάλαια παγκοσμίως.

Το 2022 όμως θα δούμε μια αλλαγή.
Τα επιτόκια θα αυξηθούν και ο πληθωρισμός αρχίζει να επηρεάζει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Το αποτέλεσμα μπορεί κάλλιστα να είναι μια αντιστροφή αυτών των ροών σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, όπως αποδείχθηκε το 2015-2016 και το 2018-2019, καθώς η Fed ακολούθησε αυστηρή νομισματική πολιτική και μείωσε τον ισολογισμό της.

Ρεκόρ εταιριών με αποτίμηση άνω του 1 δισεκ.

Υπήρξε επίσης ένας αριθμός ρεκόρ εταιρειών που έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια η κεφαλαιοποίηση τους.
Πάνω από 800 εταιρίες στις ΗΠΑ έχουν αξία άνω του 1 δισεκ. δολαρίων.

Θα συνεχιστεί η ανάκαμψη το 2022;

Ενώ υπάρχουν ακόμη λόγοι για συνέχεια της ανόδου στην Wall Street έχει ανακύψει και ένα άλλο πρόβλημα, οι εταιρίες έχουν καταστεί υπερχρεωμένες.
Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος είναι βυθισμένος στην οικονομική αλχημεία.
Υπάρχει ρεκόρ εταιρειών που αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες τους από τόκους από τα κέρδη.
Από το 2007, ένα μεγάλο μέρος της κρίσης χρέους της Αμερικής έχει μετακινηθεί από τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε μη χρηματοοικονομικές μετοχές με υπερβολικό χρέος.
Ο συνδυασμός αποτιμήσεων ρεκόρ χρέους και μετοχών είναι πιθανώς μια παρενέργεια των πραγματικών επιτοκίων που πλησιάζουν τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 1973.
Όλα αυτά δεν είναι απλώς μια φούσκα εταιρικής μόχλευσης. Υπάρχει επίσης φούσκα και στη μόχλευση των επενδυτών.
Όχι μόνο οι μικροεπενδυτές δανείστηκαν για να αξιοποιήσουν την άνοδο, αλλά ανέλαβαν σε επίπεδο ρεκόρ δικαιώματα προαίρεσης μετοχών.

Τι είναι κερδοσκοπία;

Το καλύτερο μέτρο κερδοσκοπίας στην αγορά, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πάνω από 10 φορές την τιμή προς κέρδη για μια επένδυση.
Τι γίνεται όμως όταν ο συντελεστής φθάσει τις 20x;

Οι τρεις πιο σημαντικοί κίνδυνοι της αγοράς που κατευθύνονται προς το 2022 είναι η αντιστροφή των πραγμάτων που υποστήριξαν την κερδοσκοπική στάση των επενδυτών το τελευταίο έτος: επαναγορές ιδίων μετοχών, ρευστότητα και αύξηση κερδών. Συγκεκριμένα, η αντιστροφή της ρευστότητας επηρεάζει κάθε πτυχή της οικονομίας και των αγορών και τα κέρδη αποτελούν την «ανοδική υποστήριξη» στις αποτιμήσεις.

Όπως είπε κάποτε ο Ray Dalio του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου:

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι επενδυτές είναι να πιστεύουν ότι αυτό που συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Συνήθως, οι υψηλές προηγούμενες αποδόσεις απλώς υποδηλώνουν ότι ένα περιουσιακό στοιχείο έχει γίνει πιο ακριβό οπότε είναι μια φτωχότερη, αλλά όχι καλύτερη, επένδυση».
«Το κύριο πρόβλημα του επενδυτή είναι πιθανό ο ίδιος ο εαυτός του».

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;

Αν και η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων κοντά στο 3,7% με 3,8% και η ΕΚΤ θα αρχίσει να επιβραδύνει την υποστήριξη της λόγω πληθωρισμού, η Ελλάδα δεν αντέδρασε το 2021, οπότε οι πιθανότητες διαφοροποίησης έχουν αυξηθεί.
Στο παρελθόν έχουμε υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να δει τις 1030 με 1050 μονάδες στο υψηλό έτους αλλά και να υποχωρήσει προς τις 800 μονάδες στο χαμηλό έτους.
Τα σενάρια για άνοδο της αγοράς στις 1200 με 1300 μονάδες δεν δικαιολογούνται…
Όμως αυτό που σίγουρα θα δούμε είναι άνοδος των τραπεζικών μετοχών με περιθώρια περίπου 30% σε μέσους όρους.
Οι προδιαγραφές του 2022 θα είναι καλύτερες από το 2021.
αα1.png

αα2.jpg
αα3.jpg

αα4.jpg

αα5.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης