Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Διεκδικεί Απευθείας Χρηματοδοτήσεις – Εκταμιεύσεις 8,6 δισ. ευρώ σε 2,5 χρόνια

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Διεκδικεί Απευθείας Χρηματοδοτήσεις – Εκταμιεύσεις 8,6 δισ. ευρώ σε 2,5 χρόνια
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα τελευταία τρία χρόνια δόθηκαν περισσότερα χρήματα από τα 16 χρόνια λειτουργίας της αναπτυξιακής, κάτω από διαφορετικές οντότητες.
Σχετικά Άρθρα

Απευθείας χρηματοδότηση από κεφάλαια της Eυρωπαϊκής Επιτροπής και των οργανισμών της (investEU ), διεκδικεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα αφενός γιατί θα έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ευρώ και αφετέρου διότι δεν θα πληρώνει πρόμηθειες Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως εξηγεί η πρόεδρος και διεθύνουσα σύμβουλος κ. Α. Χατζηπέτρου.
Γι αυτό τον λόγο η Τράπεζα αναμένεται να πιστοποιηθεί σ ότι αφορά την λειτουργία της.
Σε συνέντευξη - απολογισμό για τα 2,5 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας υπό τη νέα διοίκηση επιβεβαιώθηκε η αλματώδης χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς μέσω των προγραμμάτων της προχώρησε σε εκταμιεύσεις 8,6 δισ. ευρώ ( έναντι 280 εκατ. ευρώ εγκρίσεων το 2019)
μέσω εισροών 3, 6 δις. ευρώ και μόχλευση με ένα συντελεστή άνω των 3 που θα δώσει δυνητικά χρηματοδοτήσεις 11,1 δις. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι τα τελευταία τρία χρόνια δόθηκαν περισσότερα χρήματα από τα 16 χρόνια λειτουργίας της αναπτυξιακής, κάτω από διαφορετικές οντότητες.
Το 80% των εισροών αποτελείται από ευρωπαϊκούς πόρους και ακόμα κι αν χαθεί το 15% - σε μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση – σε 5-7 χρόνια θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία 3,06 δις. ευρώ. Όμως σήμερα οι επισφάλειες της Αναπτυξιακές είναι μηδενικές.
Η πρόοδος της τράπεζας επιταχύνθηκε εν μέσω πανδημίας και παρόλο που η διοίκηση γνώρισε διαδικτυακά τους συνεργάτες της, τα προγράμματα ( εγγυοδοσία, Τεπιχ, Covid 19 ) προχώρησαν δυο μήνες μετά την πανδημία. Συνολικά εκταμιεύθηκαν 8,6 δισ. ευρώ με 41000 δάνεια , μέσω των οποίων δημιουργηθήκαν πάνω από 18.600 νέες θέσεις εργασίας, ένω έμμεσα στηρίζονται 238.000 θέσεις εργασίας. Για κάθε δε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας που χορηγείται μέσω των προγραμμάτων της τράπεζας, εισέρχονται 2 επιπλέον ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ.
Την ίδια περίοδο, όμως, που εκτελούνταν τα προγράμματα, η τράπεζα μετασχηματίστηκε τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό ( 130 νέα στελέχη ), όσο και σε μεγέθη. Το 2019 τα έσοδα ήταν από τόκους ενώ σήμερα το 80% των εσόδων προέρχεται από εργασίες. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από 22 εκατ. ευρώ σε 53 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της αυξήθηκαν από 2 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ.

Μέσω ανάλυσης οικονομικών δεδομένων στις μικρομεσαίες νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Η Αναπτυξιακή η οποία απαντούσε στις τράπεζες την ίδια ημέρα για τα αιτήματα των προγραμμάτων, θα προχωρήσει σε μια νέα πλατφόρμα (ΚΥC), όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναρτούν τα οικονομικά στοιχεία τους και οι τέσσερις συστημικές θα ανταγωνιστούν για τους πελάτες. Αν οι επιχειρήσεις απορριφθούν για κάποιους λόγους (Τειρεσίας, κέρδη κα), τότε η Αναπτυξιακή θα προχωρεί στην ανάλυση των δεδομένων και την αποστολή τους στο υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Περαιτέρω, η Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δις. ευρώ στην πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών αναπτυξιακών τραπεζών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος κ. Τζωρτζάκης στις χρηματοδοτήσεις αυτές θα έχει ρόλο και η συμμετοχή των ίδιων των επιχειρηματιών, συνεπώς το ρίσκο θα διαμοιράζεται. Η Αναπτυξιακή ήδη τρέχει αυτή την περίοδο το πρόγραμμα Ιnnoagora, με το οποίο έρχονται ξένοι επενδυτές ( Εuro- equity, V- next ) έρχονται σε επαφή με καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Mε το επενδυτικό πρόγραμμα καινοτομίας ( Ιnnovation Guarantee Fund ) με εισροές 35 εκατ. ευρώ και μόχλευση δόθηκαν στην αγορά 140 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης