Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας έχει καλέσει όλα τα στελέχη της στο Costa Navarino στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσουν τα σχέδια για την στρατηγική του 2023 με 2025.
Ο βασικός στόχος της διοίκησης Μυλωνά είναι να εξασφαλίσει βιωσιμότητα στην κερδοφορία της Εθνικής τράπεζας, απόδοση ιδίων κεφαλαίων σταθερά 10% ακόμη και την δύσκολη χρονιά το 2023 όπως προβλέπεται.
Η Εθνική τράπεζα με 5,9 δισεκ. κεφάλαια και κέρδη 490 εκατ στο α΄ 6μήνο του 2022 και σχεδόν 80 δισεκ. ενεργητικό έχει θέσει ως στόχο να γίνει πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα ξανά.
Για το 2023 όπου η χρονιά αναμένεται δύσκολη και υψηλού ρίσκου η Εθνική έχει θέσει ως στόχο ετησίως να βελτιώνεται 10% με 15%.
Στην Εθνική εκτιμούν ότι η αύξηση των εσόδων από την άνοδο των επιτοκίων θα σταθμίσει μια οριακή αύξηση των NPEs.
Παρ΄ ότι το ενεργειακό κόστος επιδρά καίρια στην οικονομία και αναλογεί στο 8% του ΑΕΠ ενώ η αύξηση των επιτοκίων επιδρά στις επιχειρήσεις κάτω από 1% του ΑΕΠ εντούτοις… εκτιμάται ότι το 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να παρουσιάσουν αξιοπρεπείς επιδόσεις…
Ναι σε στρατηγικό επενδυτή αλλά όχι πάνω από 10%
Στην Εθνική τράπεζα υποστηρίζουν και εκτιμούμε ορθά, ότι να δοθεί ένα στρατηγικό ποσοστό της Εθνικής τράπεζας σε ένα μεγάλο επενδυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση στην τρέχουσα συγκυρία.
Η Εθνική δεν χρειάζεται κεφάλαια αλλά ορατότητα στην οικονομία για να μπορέσει να χαράξει την στρατηγική της.
Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι το βασικό εθνικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας είχε δείξει ενδιαφέρον για να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην Εθνική τράπεζα.
Ωστόσο στην Εθνική εκτιμούν ότι εάν στο μέλλον εμφανιστεί ένας επενδυτής δεν θα ήταν σκόπιμο να πάρει ποσοστό άνω του 10%... θα ήταν λάθος να βρεθεί ένας επενδυτής με ποσοστό 20% στην Εθνική τράπεζα, αυτές οι συνταγές ανήκουν στο παρελθόν.
Ωστόσο εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πουλήσει μετοχές της Εθνικής από το 40,39% που κατέχει… και υπάρξει επενδυτής που θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει μεγάλο ποσοστό αυτό δεν θα πρέπει να υπερβεί το 10%.
Στην Εθνική εκτιμούν ότι το 30% από το 40,39% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να διατεθεί σε πλήθος επενδυτών και όχι σε ένα μεμονωμένο επενδυτή.
Η Εθνική χρειάζεται την ιδιωτικοποίηση για να προσελκύσει νέους ξένους επενδυτές αλλά είναι προτιμότερο να δοθεί το 30% σε 8 με 10 επενδυτές παρά σε ένα επενδυτή.
Το μήνυμα της Εθνικής τράπεζας είναι ότι ένας «στρατηγικός επενδυτής ή ακρογωνιαίος επενδυτής» δεν θα πρέπει να κατέχει πάνω από το 10% των μετοχών της τράπεζας.
Ναι στην παρουσία του δημοσίου με ποσοστό έως 10%
Στην Εθνική τράπεζα υποστηρίζουν – κάτι που ένθερμα έχει υποστηρίξει και το bankingnews – ότι το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να διατηρήσει ένα ποσοστό έως 10% αρκεί να μην έχει ως κοινός μέτοχος ειδικά προνόμια όπως π.χ. veto σε αυξήσεις κεφαλαίου ή γενικά veto για διάφορα ζητήματα.
Η παρουσία του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής έως 10% δεν αντιμετωπίζει ως ταμπού αλλά θετικά.
Πρακτικά λοιπόν η φάση της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε να περιλαμβάνει
10% σε στρατηγικό επενδυτή
10% στο ελληνικό δημόσιο
15% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές
5% σε έλληνες μικρομετόχους και άλλους επενδυτές.
Προβληματισμός για την τιμή διάθεσης των μετοχών
Η διάθεση του 40,39% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις τρέχουσες τιμές στα 3 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2,75 δισεκ. ευρώ.
Για να πραγματοποιηθεί η διάθεση μετοχών η συγκυρία πρέπει να είναι ευνοϊκή και οι τιμές να κινούνται πάνω από 4,5 ευρώ.
Για το ορατό μέλλον τέτοιες τιμές αποκλείονται ενώ και για το 2023 οι εκτιμήσεις είναι ζοφερές.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις για να διατεθούν μετοχές της Εθνικής τράπεζας αλλά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγγράψει μεγάλες ζημιές και αυτό θα ήταν ένα ακόμη εγκληματικό λάθος διαχείρισης των συμφερόντων των ελλήνων φορολογουμένων…
Συμπέρασμα
Στην Εθνική θεωρούν ότι πρέπει να διανεμηθεί μέρισμα για το 2022 άπαξ και η τράπεζα έχει κεφάλαια, κέρδη και έχει μειώσει τα NPEs στο 6% περίπου.
Το να διανεμηθούν 140 εκατ κέρδη δεν αλλοιώνουν το ρίσκο στον ισολογισμό αντιθέτως περνούν ένα μήνυμα στην χρηματιστηριακή αγορά θετικότερο.
Ενώ το επιχείρημα για τα μερίσματα δεν είναι λάθος, εντούτοις η διάθεση των μετοχών της Εθνικής από το 2023… θα αποτελέσει πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς στόχος δεν είναι μόνο να πουληθεί το 30% των μετοχών της τράπεζας με όρους ξεπουλήματος αλλά να διασφαλιστούν και τα συμφέροντα του δημοσίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών