Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απορρίπτει τα σχέδια διάθεσης του 20% της Εθνικής σε ένα επενδυτή ο SSM, ζητάει διασπορά μετοχών – Ο ρόλος της Goldman

Απορρίπτει τα σχέδια διάθεσης του 20% της Εθνικής σε ένα επενδυτή ο SSM, ζητάει διασπορά μετοχών – Ο ρόλος της Goldman
Απορρίπτει τα σχέδια διάθεσης του 20% της Εθνικής σε ένα επενδυτή ο SSM, ζητάει διασπορά μετοχών

H Εθνική τράπεζα, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της Goldman Sachs, είναι αρνητική στο σενάριο να διατεθεί το 20% των μετοχών της τράπεζας σε ένα επενδυτή και μάλιστα προκρίνει, να διατεθεί το μέγιστο 10% σε ένα επενδυτή και το υπόλοιπο 10% σε πλήθος μετόχων για να επιτευχθεί η δέουσα διασπορά…
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως σε συνεργασία με την Goldman Sachs διερεύνησαν πρόσφατα το μεγαλύτερο fund της Σαουδικής Αραβίας που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος του εθνικού πλούτου και προωθούν το σενάριο να διατεθεί το 20% της Εθνικής τράπεζας σε ένα μεγάλο επενδυτή…
Όμως οι ιδέες αυτές είναι παρωχημένες, έρχονται από το παρελθόν, η Εθνική τράπεζα που έχει μια ουσιώδη συμβολικότητα στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική τραπεζική αγορά, δεν χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή… ένα fund από την Σαουδική Αραβία.
Η Εθνική τράπεζα με 5,9 δισεκ. κεφάλαια και ισχυρή κερδοφορία και σε χαμηλά 12 ετών τα NPEs χρειάζεται να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο… ένα fund δεν θα προσδώσει προστιθέμενη αξία…

Απορρίπτει τα σχέδια διάθεσης του 20% της Εθνικής σε ένα επενδυτή ο SSM, ζητάει διασπορά μετοχών

Στην υπόθεση της Εθνικής τράπεζας φαίνεται να παρεμβαίνει και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ.
Και ο SSM λοιπόν απορρίπτει τα σχέδια διάθεσης του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας σε ένα επενδυτή και διάκειται υπέρ της ευρείας διασποράς μετοχών…
Ως γνωστό ο βασικός μέτοχος της Εθνικής τράπεζας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,39% των μετοχών.
Η Εθνική τράπεζα χρειάζεται free float δηλαδή διασπορά μετοχών… χρειάζεται πλήθος επενδυτών ώστε να αυξήσουν και την συναλλακτική δραστηριότητα.

Πότε θα πραγματοποιηθεί το placement της Εθνικής τράπεζας;

Η κυβέρνηση για λόγους κλίματος θα ήθελε κάποια στιγμή την Άνοιξη του 2023 λίγο πριν τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.
Ωστόσο οι χρηματιστηριακές συνθήκες την τρέχουσα περίοδο και προβλέπεται και στο ορατό μέλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκές.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορεί να πουλήσει μετοχές της Εθνικής τράπεζας σε τιμές στα 3,18 ή 3,20 ευρώ.
Θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4,5 ευρώ η μετοχή για να έχει συμφέρον το ΤΧΣ να διαθέσει μετοχές.
Η χρηματιστηριακή συγκυρία προβλέπεται ότι θα παραμείνει πολύ ακατάλληλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το 20% της Εθνικής τράπεζας αποτιμάται περίπου 600 εκατ ευρώ όσο είναι τα κέρδη…
Προφανώς και οι τρέχουσες αποτιμήσεις… λειτουργούν απαγορευτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης