Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο α' τρίμηνο του 2023 θα αξιολογήσει τα δεδομένα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον χρόνο των placement

Στο α' τρίμηνο του 2023 θα αξιολογήσει τα δεδομένα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον χρόνο των placement
Με όρους κεφαλαίων το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 38,5 δισεκ. η αξία του οποίου σήμερα εμφανίζει ζημία, λογιστική υποαξία περίπου 93%...

Στο α΄ τρίμηνο του 2023 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποφασίσει για τον χρόνο διεξαγωγής των placement, αξιολογώντας όχι μόνο τις χρηματιστηριακές τιμές, την συγκυρία στις αγορές, τις αξιολογήσεις των συμβούλων αλλά και τις προθέσεις των επενδυτών…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με βάση τον νέο νόμο που διέπει την λειτουργία του Ταμείου ορίζει με ποια διαδικασία θα υλοποιηθούν τα placement η διάθεση μετοχών σε επενδυτές.
Το bankingnews έχει υποστηρίξει σταθερά ότι αυτό που χρειάζονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι στρατηγικούς επενδυτές, διαθέτουν κεφάλαια, ρευστότητα και έχουν μειώσει εντυπωσιακά τα NPEs.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται μεγάλη διασπορά μετοχών, αυξημένο free float, χρειάζονται ξένους επενδυτές, χρειάζονται ιδιώτες έλληνες επενδυτές και μικροεπενδυτές και επίσης χρειάζονται με μειοψηφικά πακέτα της τάξης του 5% με 10% συμμετοχή του δημοσίου ως κοινού μετόχου χωρίς όμως ειδικά προνόμια, όπως άσκηση veto…

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank, το 1,34% της Attica bank και το 69,51% της Attica bank.

Για τις συμμετοχές αυτές έχουν επενδυθεί 54 δισεκ. σε κεφάλαια και funding gap δηλαδή χρηματοδοτικά κενά για τις τράπεζες που έσπασαν σε καλή και κακή.
Με όρους κεφαλαίων το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 38,5 δισεκ. η αξία του οποίου σήμερα εμφανίζει ζημία, λογιστική υποαξία περίπου 93%...

Προφανώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι καταδικασμένο να υποστεί μια τεράστια ζημία…
Ωστόσο οι όροι διεξαγωγής των placement πρέπει να έχουν ως εφαλτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος για το ελληνικό δημόσιο.
Το ίδιο έπραξε και το αμερικανικό δημόσιο όταν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers κατέρρευσαν τράπεζες, όπως η Citigroup και μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί όπως η AIG.
Μετά από λίγα χρόνια το αμερικανικό δημόσιο πούλησε με κέρδος τις συμμετοχές του…
Στην περίπτωση του ΤΧΣ νομοτελειακά δεν μπορούν να πωληθούν οι συμμετοχές στις ελληνικές τράπεζες με κέρδος…ωστόσο γνώμονας πρέπει να είναι η βελτιστοποίηση του οφέλους για το Ταμείο και όχι με τι discount – έκπτωση θα αγοράσουν τις μετοχές ορισμένοι ξένοι επενδυτές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης