Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία Κυβέρνησης (Σταϊκούρας) – Τραπεζών για επιδότηση ενήμερων δανειοληπτών - Πρόοδος για προμήθειες, επιτόκια καταθέσεων

Συμφωνία Κυβέρνησης (Σταϊκούρας) – Τραπεζών για επιδότηση ενήμερων δανειοληπτών - Πρόοδος για προμήθειες, επιτόκια καταθέσεων
Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες για τους ενήμερους δανειολήπτες
Σχετικά Άρθρα
(upd1) Θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες του σχεδίου επιδότησης των ενήμερων νοικοκυριών που πιέζονται από τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που πρότειναν σήμερα, 14 Δεκεμβρίου 2022, οι τραπεζίτες στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πέρασε από τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών, τον SSM, δηλαδή δεν αντίκειται στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα άμεσες να είναι και οι επιδοτήσεις σε περίπου 30 - 40 χιλ. δανειολήπτες με δάνεια συνδεδεμένα με το Euribor.
Τονίζεται ότι το πλαίσιο έχει μηδενικό κόστος για τον προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις είναι πλήρως από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόδος σημειώθηκε και στα υπόλοιπα θέματα, δηλαδή προμήθειες, επιτόκια καταθέσεων, καθώς μετά τις πιέσεις του υπουργείου για περιορισμό των επιβαρύνσεων οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις οι οποίες θα φανούν σε βάθος 4μήνου.
Αυτό βέβαια που θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση είναι η επιδότηση των "πράσινων" δανειοληπτών, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023.
Βέβαια θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μειωθεί η περίμετρος των δικαιούχων.

Οι δηλώσεις Σταϊκούρα


Για τη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μίλησε αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Θέμα της συνάντησης με τους τραπεζίτες ήταν η παρουσίαση της ολοκληρωμένης πρότασης από μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων για τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες, η δόση των οποίων έχει αυξηθεί από το περασμένο καλοκαίρι που ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων.

«Η συνάντηση ήταν κακή»

Όπως είπε, η συνάντηση για ακόμα μια φορά δεν ήταν εύκολη, καθώς «δύο ώρες μπινελικωνόμασταν», ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών έφυγε ικανοποιημένος από τη συνάντηση. «Έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχουμε ακόμη» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Σώζουμε κάποιους, είναι μια λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000».
Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως η συνάντηση ήταν κακή υπό την έννοια ότι το υπουργείο συνεχίζει τις πιέσεις προκειμένου να πάρουν οι τράπεζες πρωτοβουλίες εμπροσθοβαρώς.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους.

 Δεν θα επεκταθεί το επίδομα των 600 ευρώ σε άλλες επαγγελματικές ομάδες

Αναφερόμενος στο ζήτημα του επιδόματος των 600 ευρώ και αν αυτό ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, ο κ. Σταϊκούρας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Ωστόσο, επισήμανε πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα μοιραστούν ένα ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως εκτός έδρας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Συμφωνία Κυβέρνησης (Σταϊκούρας) – Τραπεζών στις 14/12 – Ποιο το πλέγμα των παρεμβάσεων σε καταθέσεις, αδύναμα νοικοκυριά

(upd6)Πρόοδος σημειώθηκε στη σημερινή, 14 Δεκεμβρίου 2022, προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος Χρήστου Σταϊκούρα… με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζίτες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, ενώ φαίνεται να επέρχεται συμφωνία σε μια σειρά ζητημάτων που αποτελούσαν μήλον της έριδος.
Ήδη ο SSM o Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών ενέκρινε τις παρεμβάσεις των τραπεζών που θα παρουσιάσουν στην κυβέρνηση αλλά με σοβαρή επισήμανση ότι δεν επιδοκιμάζει τις πολιτικές παρεμβάσεις στις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες για να μην δώσουν συνέχεια στην κόντρα με την κυβέρνηση

1)Παρεμβαίνουν στηρίζοντας 30.000 με 40.000 αδύναμα νοικοκυριά, το κόστος της εν λόγω παρέμβασης για τις τράπεζες εκτιμάται σε 220 εκατ.

2)Αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων στο 0,50% με 1% και μειώνουν 4-5 προμήθειες, ωστόσο κάθε τράπεζα θα ακολουθήσει την δική της τιμολογιακή πολιτική ώστε να αποφευχθεί τυχόν παρέμβαση της Επιτροπή Ανταγωνισμού περί καρτέλ…

Πού παρεμβαίνει ο SSM;

Ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών παρεμβαίνει στο σκέλος της πρόσθετης ζημιάς, λόγω νέων προβλέψεων που θα πάρουν οι τράπεζες για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους…
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν εκτιμήσει ότι το κόστος για τα 30.000 με 40.000 νοικοκυριά είναι περίπου 220 εκατ ευρώ για το σύνολο των τραπεζών.
Με κέρδη 2,8 δισεκ. στο 9μηνο του 2022 τα 220 εκατ πρόσθετες προβλέψεις είναι ένα ποσό που μπορεί να απορροφηθεί.
Η βασική ανησυχία των τραπεζών είναι να μην ενεργοποιηθεί ο ηθικός κίνδυνος – moral hazard – αφού υπάρχει πιθανότητα και άλλες κατηγορίες πολιτών να ζητήσουν στήριξη ή να μην αρχίσουν να πληρώνουν…
Ωστόσο λόγω της μείωσης της ανεργίας, η πιθανότητα για την δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων είναι εξαιρετικά ασήμαντη….

Θα δούμε επιτόκια καταθέσεων έως 1%

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες κατά μέσο όρο θα αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων 0,50%... σε ειδικές κατηγορίες π.χ. για λογαριασμούς προθεσμίας για 12 ή 18 μήνες και για μεγάλα ποσά θα αυξήσουν τα επιτόκια έως 1%...

Τι θα συμβεί με τις προμήθειες;

Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά από το bankingnews οι παρεμβάσεις στις προμήθειες θα είναι πολύ μετρημένες…
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει αλλαγές σε 10 προμήθειες αλλά φαίνεται ότι οι τράπεζες προσανατολίζονται σε 5 αλλαγές.
Π.χ. σε εφάπαξ προμήθειες μπορεί να τις μειώσουν 50% ή και να καταργήσουν.
Στις διατραπεζικές συναλλαγές – εκτός IRIS που είναι ειδική περίπτωση – οι τράπεζες θα μειώσουν τις προμήθειες για αναλήψεις μετρητών με χρήση κάρτας μιας τράπεζας σε ATMs άλλης τράπεζας από 2,5 ευρώ στα 1,80 ευρώ ή από 3,25 ευρώ στα 2,20 ή 2,40 ευρώ.

Υπάρχει ανησυχία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι έλληνες τραπεζίτες στην ερώτηση γιατί… στις πρώτες απειλές των πολιτικών… ενέδωσαν… απαντούν ότι δεν επιθυμούν σύγκρουση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Στις τράπεζες δεν αρέσει η αρνητική δημοσιότητα…
Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να υποστηρίξουν την προσπάθεια εξωραΐζοντας ορισμένες τιμολογιακές τους πολιτικές…
Ωστόσο σπεύδουν να αναφέρουν ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η υπόθεση… μπορεί να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζες ως καρτέλ… που συντονίζονται μέσω κοινών τιμολογιακών πολιτικών…
Οπότε στα επιτόκια καταθέσεων και στις προμήθειες κάθε τράπεζα θα ακολουθήσει δική της πολιτική ενώ κοινή γραμμή θα υπάρξει μόνο στις παρεμβάσεις για τα ευπαθή νοικοκυριά…

Συμπέρασμα

Οι έλληνες τραπεζίτες στην συνάντηση με τον Χρήστο Σταικούρα στις 14 Δεκεμβρίου 2022… θεωρούν ότι θα παρουσιάσουν μια δέσμη μέτρων που θα έχει την έγκριση του SSM και θα ικανοποιήσει και την κυβέρνηση… και εκεί θα λήξει η πρόσφατη περιπέτεια… όπου ξαφνικά οι τράπεζες βρέθηκαν στο αρνητικό επίκεντρο…
Θα πρέπει ωστόσο να πούμε ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις… παρ΄ ότι ανορθόδοξες… θα έχουν ένα αποτέλεσμα θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων που ήταν στο 0,05% και θα φθάσουν έως το 1% - με μέσο όρο 0,50% - θα μειωθούν ορισμένες προμήθειες και για ορισμένα νοικοκυριά 30.000 με 40.000 θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ελάφρυνσης του χρέους τους με ζημιά που θα υποστούν οι τράπεζες περίπου 200 εκατ ευρώ.
Η κυβέρνηση μετά από αυτές τις παρεμβάσεις θα… ανακοινώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση… και οι τράπεζες ηθελημένα ή άθελα τους… θα παίξουν το προεκλογικό παιχνίδι… στηρίζοντας το «φιλολαϊκό» πρόσωπο της κυβέρνησης…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης