Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προειδοποίηση EBA προς ελληνικές τράπεζες: Αντλήστε επιπλέον κεφάλαια MREL - Πρόκληση η έκδοση χρέους

Προειδοποίηση EBA προς ελληνικές τράπεζες: Αντλήστε επιπλέον κεφάλαια MREL - Πρόκληση η έκδοση χρέους
Η απαίτηση της ΕΕ οι τράπεζες να εκδίδουν χρέος για να καλύψουν τα κεφάλαιά τους σε μια κρίση συνιστά μια ιδιαίτερη πρόκληση
Σχετικά Άρθρα
Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ελληνικές και στις τράπεζες της Ιταλίας και της Πορτογαλίας απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), καλώντας τες να εκδώσουν χρέος για να καλύψουν την ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, MREL). 
Όπως ανέφερε, η απαίτηση νέων κεφαλαίων προκειμένου να καλυφθούν οι ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις, όπως ορίζονται από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση για τις τράπεζες από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η τραπεζική αρχή του μπλοκ.
Δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να διασώσουν τους υποκεφαλαιοποιημένους δανειστές κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, πλέον οι τράπεζες καλούνται να εκδώσουν MREL.
Κάθε τράπεζα έχει έναν στόχο να επιτύχει μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, τον οποίο η πλειοψηφία έχει ήδη επιτύχει.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, από τον Δεκέμβριο του 2021, 70 από ένα δείγμα 245 τραπεζών σε ολόκληρο το μπλοκ παρουσίασαν έλλειμμα 33 δισεκατομμυρίων ευρώ (35,75 δισεκατομμύρια δολάρια), μειωμένο κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Από τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο, το κόστος έκδοσης MREL αυξήθηκε απότομα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν το κόστος δανεισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Αυτό αναγκάζει τις τράπεζες να προσφέρουν ακόμη υψηλότερο επιτόκιο στους αγοραστές των τίτλων, για να αναπληρώσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας εάν είναι απαραίτητο.

Διαχειρίσιμα...

Για πρώτη φορά, η ετήσια έκθεση εξέτασε τον αντίκτυπο του MREL στην κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι «διαχειρίσιμο» συνολικά.

«Ωστόσο, το κόστος είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο για ορισμένες ομάδες τραπεζών και ορισμένες περιοχές, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις», αναφέρει η EBA στην έκθεσή της, ξεχωρίζοντας την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, χωρίς να κατονομάζει μεμονωμένες τράπεζες.
Για πολλές από τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις αυτό είναι αποτέλεσμα ζητημάτων κερδοφορίας, αντί για τα υψηλότερα επιτόκια που καθιστούν τα MREL πιο δαπανηρά, πρόσθεσε η EBA.
Από τα τέλη του 2021, μόνο 23 από τις 70 τράπεζες που αντιμετώπιζαν έλλειμμα δεν είχαν καταφέρει να αυξήσουν το απόθεμά τους MREL κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τον αριθμό να μειώνεται περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Η έκθεσή μας δείχνει ότι το MREL δεν είναι ο κύριος κινητήριος παράγοντας στην κερδοφορία των περισσότερων τραπεζών και αναμένουμε ότι οι περισσότερες θα εκπληρώσουν την απαίτηση έως τον Ιανουάριο του 2024», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής της EBA, Thibault Godbillon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης