Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σφοδρή μάχη για την Aegean Baltic Bank: Η εμπλοκή και τα δυο σενάρια για την πώληση της τράπεζας

Σφοδρή μάχη για την Aegean Baltic Bank: Η εμπλοκή και τα δυο σενάρια για την πώληση της τράπεζας
Πωλητές της τράπεζας είναι ο ιδρυτής της, κ. Θ. Αφθονίδης, οι δυο εφοπλιστές κ.κ. Ν. Τσάκος και Γ. Κούστας, και ο κ. Κ. Χατζηπαναγιώτης
Σχετικά Άρθρα
Περιπλέκεται η κατάσταση για την απόκτηση του 55% των μετοχών της Αegean Baltic bank, παρά τον “λευκό καπνό” που βγήκε ύστερα από τις προσφορές τις οποίες κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας κ. Τέλης Μυστακίδης και τρία έτερα ελληνικά εφοπλιστικά σχήματα.
Στη διαδικασία πώλησης την οποία διεξάγει η Axia ventures δεν συμμετείχε κανένας ξένος θεσμικός επενδυτής, αλλά μόνο family offices εφοπλιστών καθώς και ο κ. Τ. Μυστακίδης.
Πωλητές των μετοχών της τράπεζας είναι ο ιδρυτής της, κ. Θ. Αφθονίδης με ποσοστό 5% (κατέχει 41%), οι δυο εφοπλιστές κ.κ. Ν. Τσάκος και Γ. Κούστας οι οποίοι κατέχουν έκαστος από 24% και, τέλος, με 2% ο κ. Κ. Χατζηπαναγιώτης πρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι και πρόσφατα είχε επιχειρηθεί η πώληση της τράπεζας, ωστόσο δεν επετεύχθη, ύστερα από τις ενστάσεις που πρόβαλε ο δημιουργός της τράπεζας κ. Θ. Αφθονίδης.

Δυο τα σενάρια για τον έλεγχο της τράπεζας

Ύστερα από τις προσφορές, όμως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δυο είναι τα σενάρια για να αποκτηθεί τελικώς ο έλεγχος της τράπεζας:
1) Είτε θα πληρωθεί ένα premium 1,1 – 1,2 φορές επί της λογιστικής αξίας της τράπεζας και παράλληλα θα δοθεί ο πλήρης έλεγχος της τράπεζας.
2) Είτε θα αντικατασταθεί το δίδυμο των εφοπλιστών οι οποίοι κατέχουν το 48% των μετοχών, με μια ομάδα εφοπλιστών οι οποίοι θα διαθέτουν μικρότερα ποσοστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά θεωρείται δύσκολο να επιχειρηθεί η απόκτηση της τράπεζας με ένα premium 1,1-1,2 φορές την λογιστική αξία, ενώ για την πώληση πιθανότατα να χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Από την άλλη πλευρά, εκτός από τον ιδρυτή, σε ρόλο ρυθμιστή του ελέγχου της τράπεζας αναδεικνύονται τα fund Οrasis- Serengeti (ΗΠΑ) -Chenavari (Aγγλία), τα οποία κατέχουν συνολικά 7%.
Όλα τα υποψήφια σχήματα για ευνόητους λόγους ,απευθύνθηκαν για την απόκτηση αυτών των μετοχών, ωστόσο η απάντηση που έλαβαν είναι ότι, πρέπει να βρουν πρώτα με τους πωλητές.
Η “μάχη” η οποία διεξάγεται για τον έλεγχο της απόκτηση της Aegean Baltic bank εξηγείται από τα μεγέθη της.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021, ο Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας φθάνει το 16%.
Οι καταθέσεις της ανέρχονται σε 842 εκατ. ευρώ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο δανείων 566 εκατ. ευρώ με Δείκτη NPEs 1,9%.
Το 86% των δανείων είναι ναυτιλιακά και το 14% μη ναυτιλιακά δάνεια.
Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας είναι 1 δισ. ευρώ και διαθέτει υψηλή απόδοση ίδιων κεφαλαίων καθώς το 2021 τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,9 εκατ. ευρώ ενώ για την περσινή χρήση αναμένονται σχεδόν διπλάσια στα 15 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα διαθέτει 100 άτομα προσωπικό και τρία καταστήματα.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης