Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Attica Bank: Επίσημες συνομιλίες με τη Thrinvest Holdings - Kαμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης

Attica Bank: Επίσημες συνομιλίες με τη Thrinvest Holdings - Kαμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης
Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη...
Σχετικά Άρθρα
Το «πράσινο φως» για την έναρξη συζητήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με τη Thrivest Holdings έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, «η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των από 16-12-2022, 04-01-2023 και 18-01-2023 ανακοινώσεων της και σε σχέση με τη λήψη επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την εταιρεία Thrivest Holdings Ltd για συμμετοχή της στην υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την έναρξη συζητήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με τον ενδιαφερόμενο σε σχέση με τη συμμετοχή του σε αυτή.
Σημειώνεται, κατόπιν και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης της Τράπεζας με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Περαιτέρω το πλήρες νέο Business & Capital plan της Τράπεζας στο πλαίσιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης θα υποβληθεί στις αρμόδιες εποπτικές αρχές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Για λοιπά ζητήματα που σχετίζονται με τις ενέργειες κεφαλαιοποίησης της, η Τράπεζα αναφέρεται στις ανωτέρω ανακοινώσεις της.
Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Tι έγραφε το Bankingnews

H εμπλοκή της Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου που ελέγχει την Παγκρήτια τράπεζα και η οποία εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank...ύψους 473,3 εκατ ευρώ… αποτελεί μέρος ενός σχεδίου… που φαίνεται έχει λάβει το πράσινο φως τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι εφοπλιστές κινούνται παράλληλα με την Ellington δεν είναι σε κόντρα με το αμερικανικό fund αλλά φαίνεται ότι έχουν μια πρόταση… που αξίζει προσοχής…

Ποιο είναι το τελικό σχέδιο…

Η Attica bank έχει 3,3 δισεκ. ενεργητικό, τα κεφάλαια της είναι αρνητικά, η τράπεζα με όρους επιχειρηματικού μοντέλου είναι χρεοκοπημένη.
Η Παγκρήτια μαζί με την HSBC θα έχουν 4,3 δισεκ. ενεργητικό και περίπου 300 εκατ κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου ενδιαφέρονται και για την Aegean Baltic Bank.
Ρεαλιστικά αποτιμώντας την κατάσταση και οι δύο τράπεζες έχουν σοβαρά προβλήματα όχι της ίδιας κλίμακας, χρειάζονται κεφάλαια και χρειάζονται επειγόντως εξυγίανση.
Υπολογίζεται ότι η Attica bank θα χρειαστεί 490 εκατ στην σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση και ακολούθως άλλα 300 εκατ.
Η Παγκρήτια θα χρειαστεί άλλα 100-150 εκατ σε βάθος χρόνου.

Η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου διέγνωσε ότι θα μπορούσε είτε να αντικαταστήσει την Ellington στην Attica bank που κατέχει το 8,08% της τράπεζας μέσω της RINOA είτε να συμμετάσχει ως νέος επενδυτής μαζί με την Ellington.
Στην περίπτωση που αποχωρήσει η Ellington η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου έχουν έτοιμο σχέδιο.
Μαζί με άλλους επενδυτές, εφοπλιστές αλλά και – ορισμένες εκπλήξεις – θα μπορούσαν να καλύψουν όχι μόνο το 8% που τους αναλογεί στην αύξηση, να πάρουν τα warrants που τους αναλογούν και έτσι να αποκτήσουν τον έλεγχο της Attica bank.
Ταυτόχρονα να υλοποιηθούν σχέδια αναδιάρθρωσης και στην Attica bank και στην Παγκρήτια…και ακολούθως να συγχωνεύσουν τις δύο τράπεζες με σχέση ανταλλαγής δημιουργώντας την νέα Attica bank που θα έχει ενεργητικό σχεδόν 8 δισεκ. ευρώ.
Επειδή η Attica bank είναι εισηγμένη τράπεζα προφανώς όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν… να κατέχουν μετοχές εισηγμένης τράπεζας οπότε οι εφοπλιστές θα έχουν διασφαλίσει ότι επένδυσαν πολλά στο τραπεζικό σύστημα αλλά μπορεί να αποκομίσουν ισχυρά κέρδη…
Η διευθύνουσα σύμβουλος σε αυτό το σχήμα θα είναι η Ελένη Βρεττού… η οποία ωστόσο δεν έχει δείξει περγαμηνές διοικώντας τράπεζα… αλλά αυτό δεν υποδηλώνει ότι… μπορεί να αποδειχθεί κατάλληλη να διοικήσει ένα τέτοιο σχήμα…

Όλος αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλές αιρέσεις και λίγες βεβαιότητες…είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.... και προφανώς... είναι σενάριο του 2024...
Ωστόσο έχει επιχειρηματικό νόημα καθώς εφόσον επενδυθούν νέα κεφάλαια και οι δύο τράπεζες συγχωνευτούν σε 2 χρόνια θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι νέο… που θα μπορούσε να έχει προοπτική.
Η Attica bank όπως είναι σήμερα είναι μια κλινικά νεκρή τράπεζα που αναδύεται πτωμαΐνη σκανδάλων…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης