Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αυξάνονται επικίνδυνα οι δόσεις των δανείων - Επιτείνεται η αιμορραγία για τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ

Αυξάνονται επικίνδυνα οι δόσεις των δανείων - Επιτείνεται  η αιμορραγία για  τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ
Η βίαιη άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ συναντά σε λάθος timing την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δύο μήνες πριν από τις εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Ναρκοπέδιο στο δρόμο προς τις κάλπες αποτελεί για την κυβέρνηση η νέα αύξηση του επιτοκίου από την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde η οποία «στριμώχνει» εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με το Euribor.
Στις 2/2/2023 η ΕΚΤ ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 3%, ωστόσο έρχεται νέο ισχυρότερο πλήγμα καθώς και προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο του 2023, προεξοφλώντας ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα «αγγίζει» το 4%.
Επιπλέον η Christine Lagarde έστειλε σαφές μήνυμα προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να κοπούν «μαχαίρι» τα επιδόματα.
Η κεντρική πολιτική οικονομική σκηνή της Ευρωζώνης στοχεύει στη μείωση της ζήτησης αφού ο περιορισμός της προσφοράς είναι μία πιο δύσκολη διαδικασία.
Η βίαιη άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ συναντά σε λάθος timing την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δύο μήνες πριν από τις εκλογές με τους δανειολήπτες να βλέπουν τον επόμενο μήνα μια αύξηση της δόσης του δανείου έως 200 ευρώ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σε ένα νοικοκυριό με υπόλοιπο στεγαστικού δανείου 150.000 ευρώ και σε εξόφληση 30 χρόνια η μηνιαία δόση από τα 563 ευρώ θα ανέβει στα 770 ευρώ.

Αιμορραγία για τα νοικοκυριά

Όταν το νοικοκυριό δεν έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο θα πρέπει να ανταποκριθεί στις «φουσκωμένες» μηνιαίες δόσεις με τις δικές του δυνάμεις.
Τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανέρχονται περίπου σε 30.000 θα έχουν μία βοήθεια από τις τράπεζες καθώς αναλαμβάνουν να καλύψουν το 50% της αύξησης.
Δηλαδή όταν η αύξηση του επιτοκίου επιβαρύνει την εξόφληση του δανείου κατά 100 ευρώ τα 50 ευρώ θα τα βάλει η τράπεζα και τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα επιβαρυνθεί το ίδιο το νοικοκυριό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο εντάσσουν περίπου 500.000 δανειολήπτες. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό δανειοληπτών που θα δυσκολευτεί στην καταβολή της αυξημένης μηνιαίας δόσης του δανείου.
Σήμερα το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο έχει διαμορφωθεί στο 4,5% όταν το 3% προέρχεται από την ΕΚΤ και το υπόλοιπο 1,5% από την τράπεζα που έγινε η εκταμίευση του δανείου.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εισέρχεται στη τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης με τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Πάντως ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που είχε ερωτηθεί από το ΒΝ για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η άνοδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα από ευτυχή συγκυρία θα επηρεαστεί λιγότερο από το γύρο ανόδου του επιτοκίου διότι τα δάνεια που είχαν εκταμιευθεί από το 2005 σήμερα αποπληρώνουν κεφάλαιο και από το 2010 οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έτρεχαν με χαμηλούς ρυθμού ενώ όσα εκταμιεύτηκαν έγιναν με σταθερό επιτόκιο.
Πάντως όλοι αναγνωρίζουν ότι η άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι κακός οιωνός σε μία οικονομία σαν την ελληνική.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης