Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πειραιώς - ΜIG με Attica Συμμετοχών - Ποιοι πραγματικά πληρώνουν τον μεγάλο λογαριασμό

Πειραιώς - ΜIG με Attica Συμμετοχών - Ποιοι πραγματικά πληρώνουν τον μεγάλο λογαριασμό
Πριν την Δημόσια Πρόταση για την ΜIG ποια ήταν η αμοιβή του Μ. Μukadam (Blantyre) για να διαχειρίζεται assets άνω του 1,85 δισ. ευρώ;
H μουσική του Γ. Μαρκόπουλου (who pays the ferryman;) είναι παγκοσμίως γνωστή, όπως και ο αρχαίος μύθος για το τι έπρεπε να πληρώσει κάποιος για να περάσει στον Άδη.
Τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το ερώτημα είναι ποιοί πληρώνουν τον “λογαριασμό”, προκειμένου να περάσει σε μια Ιρλανδική εταιρεία Strix Holdings (Πειραιώς), το 79,38% της Attica;
Και στην συνέχεια ποιος πληρώνει την μεταφορά και διαχείριση του Blantyre Capital;
Τα ερωτήματα προκύπτουν ύστερα από τις δυο Δημόσιες Προτάσεις στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΜIG απέναντι στην πλευρά του κ. Μ. Ηλιόπουλου της Sea jets.

Στην μετοχική “μάχη” για να δημιουργήσει ένα ακτοπλοϊκό όμιλο η Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι τώρα έχει δαπανήσει περίπου 35 εκατ. ευρώ και κατέχει το 53,5% της MIG και σύμφωνα με τη νέα τιμή (0,217 ευρώ) για να αποκτήσει το 100% των μετοχών χρειάζεται άλλα 94,6 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, εφόσον τελικά ψηφιστεί η ακύρωση του χρέους της Attica σε μια από τις επόμενες γενικές συνελεύσεις της ΜIG, η Strix Holdings θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για τις μετοχές της Attica, δηλαδή να καταβάλλει άλλα 49 εκατ. ευρώ για το 8,78% των ελεύθερων μετοχών – καθώς θα διαθέτει το 91,22%.

Ο λογαριασμός δεν σταματά εδώ διότι με την ανταλλαγή μετοχών την οποία έχουν αποφασίσει τα διοικητικά συμβούλια της Attica και ΑΝΕΚ, η Strix Holdings θα υποχρεωθεί να υποβάλλει Δημόσια πρόταση και για τις μετοχές της ΑΝΕΚ.

Η Strix Ηoldings και οι άγνωστες αμοιβές του Μ. Μukadam (Blantyre Capital) για διαχείριση assets άνω του 1,85 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς, όμως, πληρώνει τις αμοιβές διαχείρισης της Strix holdings προς το Blantyre.
Στην γενική συνέλευση της MIG, o δικηγόρος του κ. Ηλιόπουλου αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο έλεγχος της ακτοπλοΐας να περνά σ ένα φυσικό πρόσωπο (ο βρετανός ινδικής καταγωγής κ. Μ. Μukadam – Βlantyre Capital).
Yπενθυμίζεται ότι, το Blantyre Capital με την συναλλαγή Mayfair ανέλαβε την διαχείριση των μη κύριων συμμετοχών της Πειραιώς (195 εκατ. ευρώ), δηλαδή εταιρείες της ΕΤΒΑ, Αιολικά Πάρκα.
Στην συνέχεια, η Πειραιώς με το Blantyre συνέστησε την Strix holdings (100% Πειραιώς) και την Strix Asset Management (75% Blantyre 25% Πειραιώς).

Μέσω της άγνωστης συμφωνίας μετόχων μεταξύ Πειραιώς – Blantyre, το δεύτερο ανέλαβε να διαχειρίζεται τις προαναφερόμενες συμμετοχές καθώς και το 11,84% της ΑΝΕΚ, το 100% της Ημίθεα, αλλά και τα δυο ομολογιακά δάνεια ύψους 443 εκατ. ευρώ της Attica τα οποία μεταφέρθηκαν στην Strix Holdings.
Συνολικά, το Blantyre capital μέσω της Strix Holdings, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πάνω απο 1,85 δισ. ευρώ (1 δισ. Αttica, 200 εκατ. Mayfair, 350 εκατ. ευρώ Ημίθεα - Ντυνάν ), 300 εκατ. Ανεκ ( σ.σ Τα ποσά σε Attica, Hμίθεα – Ανεκ αφορούν την επιχειρησιακή αξία δηλαδή enterprise value).
Σύμφωνα με πηγές, η παθητική διαχείριση (θεματοφυλακή) των περιουσιακών στοιχείων από το Blantyre capital συνήθως ανέρχεται σε 0,25% επί της συνολικής αξίας του 1,85 δις. ευρώ.
Το Blantyre Capital, όμως, ασκεί ενεργητική διαχείριση στα περιουσιακά στοιχεία - γι αυτό άλλωστε μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιηθεί Δημόσια Πρόταση στην ΜIG - και σ αυτές τις περιπτώσεις η ετήσια αμοιβή κυμαίνεται μεταξύ 1-2% (minimum ), δίχως να υπολογίζονται τα bonus και οι προμήθειες.

Tο ερώτημα του δικηγόρου του κ. Ηλιόπουλου είναι εύλογο διότι, ένα πρώην στέλεχος εταιρείας κόκκινων δανείων (Pillarstone) κατέχει μετοχές νοσοκομείων, ακτοπλοϊας, ομολογιακά δάνεια, εταιρείες αιολικών πάρκων. Άραγε με ποιά εμπειρία τα διαχειρίζεται και γιατί η Τράπεζα Πειραιώς τοποθέτησε δυο στελέχη στο Blantyre, εφόσον είχε γνώσεις ο κ. Μukadam;

Μέχρι σήμερα, η Tράπεζα Πειραιώς δεν έχει δημοσιοποιήσει την συμφωνία μετόχων μe το Blantyre Capital, ωστόσο όπως είχε αποκαλύψει το Βankingnews (βλέπε 31 Φεβρουαρίου 2022) , το Blantyre Capital είχε κέρδη 2,2 εκατ. λίρες σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021.
mukadam_1.png
Τα ερωτήματα του Μ. Ηλιόπουλου

Στα 15 ερωτήματα του πρός την MIG ο εφοπλιστής κ. Μ. Ηλιόπουλος (ο οποίος κατέχει συνολικά 11,9% της MIG ) μεταξύ άλλων
ερώτησε
1) εαν το διοικητικό συμβούλιο της ΜIG συνδεέται με οποιονδήποτε τρόπο με την Πειραιώς
2) εαν το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε την αύξηση του τιμήματος για την Attica
3) εαν η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί ενέχυρο επι των δανείων της Attica.
4) Αν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς εργάζονται στο Blantyre.

Στο τρίτο ερώτημα η ΜIG απάντησε ότι, στα συμβατικά κείμενα των δανείων που πήρε η Strix αναφέρεται το δικαίωμα να μετατρέψει το μετατρέψιμο δάνειο των 160 εκατ. ευρώ, “σχεδόν στην μισή τιμή από αυτή της προσφοράς της Strix”.
Στα υπόλοιπα ερωτήματα η MIG έδωσε ορισμένες απαντήσεις, ωστόσο στην νέα συνέλευση στις 3 Μαρτίου έπεται συνέχεια.
Με το 11,90% η πλευρά του εφοπλιστή δύναται να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο από δικαστήριο (εφόσον προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις), γι αυτό δεν προχώρησε σε αγορές για να φθάσει πάνω από το 20%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης