Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μια νέα φούσκα - Οι ελληνικές τράπεζες πρόσθεσαν 6 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία…λόγω της ΕΚΤ και Euribor 2,70%...

Μια νέα φούσκα -  Οι ελληνικές τράπεζες πρόσθεσαν 6 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία…λόγω της ΕΚΤ και Euribor 2,70%...
Με όλα αυτά όμως οι τράπεζες πρόσθεσαν 6 δισεκ. σε χρηματιστηριακή αξία…δημιουργώντας μια νέα φούσκα αφού αποτιμώνται 16,5 δισεκ. ευρώ από 10 δισεκ. που ήταν έως πρότινος.
Η βασική αιτία του πληθωρισμού δεν είναι η ενεργειακή κρίση που σχεδόν έχει εξαφανιστεί…
Οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται περίπου στα προ του πολέμου επίπεδα.
Η βασική αιτία του πληθωρισμού δεν είναι ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος με την εισβολή στην Ουκρανία, αυτά είναι ανοησίες της δυτικής προπαγάνδας.
Η βασική αιτία του πληθωρισμού είναι η εικονική πραγματικότητα που καλλιέργησε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες συνολικά με την ποσοτική χαλάρωση.
Το QE ή ποσοτική χαλάρωση που στηρίχθηκε στον παραλογισμό των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων με παράλληλη διάθεση – απλόχερα ρευστότητας, είτε μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων (Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα το 45% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων της Ελλάδος) και έχει προσφέρει ρευστότητα 50 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες μέσω των προγραμμάτων TLTROS….
H ποσοτική χαλάρωση δημιούργησε τεράστιες φούσκες στα χρηματιστήρια, στα ομόλογα και στα ακίνητα και οι φούσκες αυτές συντήρησαν μια τεχνική – κατασκευασμένη ευημερία.

Η πιστωτική επέκταση κατά την διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης ήταν είτε στο μηδέν, είτε αρνητική.
Δεν υπήρξε κάτι μόνιμο και παραγωγικό.

Από την φάση της ποσοτικής χαλάρωσης αυτής της άρρωστης – τοξικής πολιτικής περάσαμε υποχρεωτικά στην ποσοτική σύσφιξη, τα επιτόκια αυξήθηκαν και οι αγορές ομολόγων περίπου σταμάτησαν…

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν χωρίς να κάνουν τίποτε… μόνο από την αύξηση του Euribor από αρνητικό -0,50% σε +2,70% να περάσουν όλο αυτό το κέρδος στα δάνεια τους και έτσι να το καρπωθούν ως έσοδο από τόκους.
Σχεδόν όλα τα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το Euribor οπότε άπαξ και έφθασε στο 2,70% το Euribor 3 μηνών και στο 3,66% το Euribor 12 μηνών…οι ελληνικές τράπεζες από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο δανείων τους… αποκομίζουν υπεραξίες…
Τα κέρδη των 5,5 δισεκ. που θα καταγράψουν το διάστημα 2022 με 2023 συνδέεται είτε με έκτακτα έσοδα, είτε λόγω της εκτίναξης του Euribor…
Δεν υπήρξε κάποια θεαματική αλλαγή στις δομές των τραπεζών, έχουν τους ίδιους ισολογισμούς και ταυτόχρονα έχουν μειώσει στο 5% τα NPEs με την βοήθεια του Ηρακλή 1 και 2.

Με όλα αυτά όμως οι τράπεζες πρόσθεσαν 6 δισεκ. σε χρηματιστηριακή αξία…δημιουργώντας μια νέα φούσκα αφού αποτιμώνται 16,5 δισεκ. ευρώ από 10 δισεκ. που ήταν έως πρότινος.

Οι τραπεζικές μετοχές είναι ακριβές και οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί.
Βέβαια μεταξύ των τραπεζών υπάρχουν διαφορές.

Η Eurobank έχει P/BV 0,86 από 0,91 πρόσφατα αλλά θα επιτύχει 1,2 δισεκ. κέρδη και θα διανείμει και μέρισμα το 20% των κερδών της ή 240 εκατ ευρώ που σημαίνει 0,065 ευρώ ανά μετοχή.

Η Εθνική έχει P/BV 0,78 αλλά θα επιτύχει 800 εκατ. κέρδη και θα διανείμει και μέρισμα το 20% των κερδών της ή 160 εκατ ευρώ που σημαίνει 0,1750 ευρώ ανά μετοχή.

Η Alpha bank έχει P/BV 0,60 αλλά θα επιτύχει 440 εκατ. κέρδη.
Για την χρήση 2022 δεν θα διανείμει μέρισμα

Η τράπεζα Πειραιώς έχει P/BV 0,52 αλλά πέτυχε 899 εκατ. κέρδη για το 2022 ή 577 χωρίς έκτακτα.
Για την χρήση 2022 δεν θα διανείμει μέρισμα

Τα έκτακτα έσοδα και στις 4 τράπεζες αποτελούν σχεδόν το 40% με 50% των κερδών τους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης