Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παγώνουν οι ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών μέχρι να εκλεγεί κυβέρνηση

Παγώνουν οι ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών μέχρι να εκλεγεί κυβέρνηση
Επενδυτική βαθμίδα και δυο γύροι εκλογών με χαμηλότερο κόστος και περισσότερα κεφάλαια
Χαμηλότερο κόστος για τις τράπεζες στις ομολογιακές εκδόσεις και χαμηλότερο spread στα κρατικά ομόλογα σημαίνει η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Φ. Καραβίας κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Αν και η Eurobank δεν έχει την ανάγκη να προσφύγει στις αγορές για κεφάλαια καθώς υπερκαλύπτει τον σχετικό δείκτη που θέτει ο επόπτης – και προγραμματίζει και συνθετική τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ - η επενδυτική βαθμίδα, όπως θα δούμε, αποτελεί τον καταλύτη προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να συγκλίνουν περισσότερο με τις ευρωπαϊκές.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι τα μοναδικά τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρώπη τα οποία δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα και εκ των πραγμάτων, και μια ανάκτηση της το δεύτερο εξάμηνο ή και νωρίτερα θα σημάνει ένα χαμηλότερο κόστος σ όλες τις κατηγορίες ομολόγων κατά κατάταξη κόστους από τις φθηνότερες στις ακριβότερες ομολογιακές εκδόσεις μη επιλέξιμων υποχρεώσεων (senior prefered ομολόγα, Tier II, AT1).
Εξάλλου, γι' αυτό τον λόγο μέχρι τώρα, οι ομολογιακές εκδόσεις ακολουθούν μια σειρά λ.χ πρώτα βγαίνουν οι ιταλικές, ακολουθούν οι πορτογαλικές, κλπ.,

«Πάγωμα» στις ομολογιακές εκδόσεις

Προερχόμενος από την αγορά ομολόγων ο κ. Καραβίας, πρόσθεσε ότι η αγορά εδώ και αρκετό διάστημα έχει αρχίσει να τιμολογεί το χαμηλότερο spread με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως ανέφερε την μείωση του περιθωρίου μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων.
Εν όψει, όμως, των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων έχουν εντοπίσει ένα πρόβλημα το οποίο έχουν οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις MREL.
Από την στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές, και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία (πιθανότατα με δύο γύρους εκλογών), οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο να απευθυνθούν στις αγορές.
Μια προσφυγή εν μέσω εκλογών και αύξησης επιτοκίων θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην αύξηση του κόστους σε μια περίοδο, ενός επενδυτικού αφηγήματος ανάκαμψης κερδοφορίας, επιτοκιακών εσόδων, εσωτερικού κεφαλαίου, μείωσης των κόκκινων δανείων.

Καμία τράπεζα δεν θα μπορούσε να αναλάβει το ρίσκο διακινδυνεύοντας ένα υψηλότερο κόστος.

Συνεπώς, οι ομολογιακές, εκδόσεις εκ των πραγμάτων θα “παγώσουν” και οι τράπεζες θα αναζητήσουν τα “παράθυρα” ευκαιρίας κατά το δεύτερο εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι, η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Τότε, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα για πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια να απευθυνθούν σε επενδυτές από μεγαλύτερες “δεξαμένες” κεφαλαίων και ταυτόχρονα να μεγαλώσουν το ύψος των εκδόσεων τους, με ένα χαμηλότερο κόστος.
Συμπερασματικά, όσο λιγότερες είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις τόσο το καλύτερο για το κόστος κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Επιπλέον, εφόσον μειωθεί το κόστος κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες θα εξαναγκαστούν να περνούν πιο ταχύτερα στις καταθέσεις τους την άνοδο των επιτοκίων, σε σχέση με τα δάνεια.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης