Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανούσια προεκλογική κίνηση - Οι τράπεζες παγώνουν για ένα χρόνο τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Ανούσια προεκλογική κίνηση - Οι τράπεζες παγώνουν για ένα χρόνο τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων
Οι δανειολήπτες συνεχίζουν όμως να πληρώνουν τις πολύ αυξημένες δόσεις (τρία δόσεις καπέλο ετησίως) που προκύπτουν από τις μέχρι στιγμής αυξήσεις του κυμαινόμενου επιτοκίου
Σχετικά Άρθρα
Απαντώντας στην έκκληση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι τράπεζες ετοιμάζονται να παγώσουν για ένα χρόνο τα επιτόκια euribor βάση των οποίων υπολογίζεται το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, εμφανίζοντας την κίνησή τους αυτή ως «κίνηση επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων».
Από την άλλη μεριά όμως, η ανακούφιση που θα προσφέρουν με την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου είναι αμφίβολης αξίας καθώς οι δανειολήπτες ουσιαστικά θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις πολύ αυξημένες δόσεις από την αύξηση των  κυμαινόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που έχουν προκύψει κατά τους τελευταίους 9 μήνες και που για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια εξόφλησης τα 20 χρόνια, ισοδυναμεί με πρόσθετη επιβάρυνση 1.920 ευρώ  ή πρόσθετο «καπέλο» τριών δόσεων το χρόνο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τράπεζες θα παγώσουν όλα τα επιτόκια βάσης (euribor μηνός, τριμήνου - ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), στα επίπεδα που ήταν στις 30 Μαρτίου 2023, ώστε να «παγώσει» η όποια επίδραση της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων - αφού όμως διευκρινίζουμε ξανά τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών έχουν αυξηθεί κατά 3% μέσα σε ένα χρόνο και έχουν ανέλθει από τη ζώνη του 2,5% ως 3,5% στη ζώνη του 5,5% ως 6%.
Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά μόνο τους δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο και όχι το σύνολο των δανείων που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Σήμερα το euribor 3μηνου, πάνω στο οποίο βασίζεται ο υπολογισμός του κυμαινόμενου επιτοκίου του 90% των στεγαστικών δανείων, βρίσκεται στο 3%, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων, αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον κατά 50 μονάδες βάσης καθώς έχουν προαναγγελθεί τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το κόστος του προγράμματος που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές διαμορφώνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ θα το αναλάβουν οι ίδιες οι τράπεζες, χωρίς να αλλάξουν κάτι στις συμβάσεις των εν λόγω δανείων. 
Οι δανειολήπτες θα ενημερωθούν για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου τους με επιστολές.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο θα αφορά σε όλα τα στεγαστικά δάνεια που κυκλοφορούν, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο, εφόσον είναι ενήμερα.

Προεκλογικοί πόντοι για τη ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους εκπρόσωπους των τραπεζών, κατά τις οποίες ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε ζητήσει από τους τραπεζίτες «να βρεθεί κάποια λύση» στο μεγάλο πρόβλημα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς εκτιμούσε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλευρά της ευρωπαϊκής τράπεζας, τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Καρπός αυτών των συναντήσεων ήταν οι ανακοινώσεις των τραπεζών που ενδεχομένως να δώσουν προεκλογικούς πόντους στην Νέα Δημοκρατία, καθώς θα δείξουν στον κόσμο ότι κάτι κατάφερε να πετύχει προς όφελος των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων με την παρέμβαση της. 

Μικρό το όφελος των δανειοληπτών

Η συγκεκριμένη επικοινωνιακή κίνηση είναι αμφίβολο όμως πόσο θα καταφέρει να βοηθήσει τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις πολύ αυξημένες δόσεις που έχουν προκύψει από τις μέχρι στιγμής αυξήσεις των κυμαινόμενων επιτοκίων των δανείων τους. 

Και για να δούμε λίγο τα νούμερα: ενδεικτικά για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και διάρκεια εξόφλησης τα 20 χρόνια, η δόση, από 560 ευρώ το μήνα που ήταν έως τον Ιούνιο 2022, πριν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, έχει  αυξηθεί στα 720 ευρώ το Μάρτιο 23, δηλαδή είχε ήδη μέχρι στιγμής πάρει  +160 ευρώ μηνιαίως .
Σε ετήσια βάση η πρόσθετη επιβάρυνση από τις μέχρι στιγμής αυξήσεις επιτοκίων στο παράδειγμά μας φτάνει τα 1920 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας ένα πρόσθετο «καπέλο» τριών δόσεων.
Για αυτό και θα είναι μικρό το όφελος από το πάγωμα της περαιτέρω αύξησης επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης