Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επόμενη αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Γιατί ηττήθηκε ο Ηλιόπουλος στη MIG

Η επόμενη αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Γιατί ηττήθηκε ο Ηλιόπουλος στη MIG
Η συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Attica Bank έχει δρομολογηθεί για την άνοιξη του 2024 και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα υλοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ένα εύρος μεταξύ 200 και 400 εκατ. ευρώ
Σε Attica Bank και Marfin Investment Group θα εστιάσουμε σήμερα παρουσιάζοντας κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γύρω από τις στρατηγικές που ακολουθήσουν η τράπεζα και η εταιρεία συμμετοχών.

Η επόμενη αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια

Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ στην Attica Bank έχει ήδη καλυφθεί ως εξής:
329 εκατ. θα επενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
34 εκατ. θα επενδύσει η Παγκρήτια Τράπεζα, με εγγυητή τη Thrivest μετά από απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος
30 εκατ. θα επενδύσει η Thrivest
10 εκατ. θα επενδύσει η κάθε μία συστημική τράπεζα ξεχωριστά
Το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει γιατί, όπως έχουμε αποκαλύψει, ζητούσε μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα από τη Thrivest, τα οποία όμως δεν έχει δεκτά.
Έτσι το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ στην Attica Bank από το 20% θα υποχωρήσει στο 5%.
Η Παγκρήτια και η Thrivest μαζί θα ελέγχουν το 15% της Attica Bank.

Άνοιξη του 2024 η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας και μετά νέα αύξηση κεφαλαίου

Η συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Attica Bank έχει δρομολογηθεί για την άνοιξη του 2024 και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα υλοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ένα εύρος μεταξύ 200 και 400 εκατ. ευρώ.
Μετά τη συγχώνευση η Thrivest θα ελέγχει το 51% της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 69,64% θα υποχωρήσει περίπου στο 30%, το ΤΜΕΔΕ θα υποχωρήσει στο 2% με 2,5% και λίγο κάτω από το 5% ο ΕΦΚΑ.

Η επιβεβαίωση της Attica Bank

Χωρίς τη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Bankingnews.gr.
Όπως ανακοίνωσε η Attica Bank, υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Thrivest Holding και της Παγκρήτιας Τράπεζας, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Ειδικότερα, το ΤΧΣ, η Thrivest και η Παγκρήτια δεσμεύονται να συμμετέχουν στην αύξηση με κάλυψη ποσών αφενός έως 329 εκατ. για το ΤΧΣ, το οποίο θα προβεί σε ενάσκηση έως του συνόλου των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν, αφετέρου έως 30 εκατ. για τη Thrivest και έως 34 εκατ. για την Παγκρήτια, ήτοι συνολικά έως 64 εκατ., μέσω κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών.
Η Attica Bank θα εφαρμόσει τη Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE reduction strategy), όπως αναφέρεται στο από 16.03.2023 εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο.
Προβλέπεται περαιτέρω στη Συμφωνία ότι η Παγκρήτια θα εφαρμόσει επίσης στρατηγική μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE reduction strategy).
Περαιτέρω θα επιδιωχθεί η συγχώνευση της Τράπεζας με την Παγκρήτια, σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών από την υπογραφή της Συμφωνίας.

Γιατί ηττήθηκε ο Ηλιόπουλος (SeaJet) στη MIG

Ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος (SeaJet) και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν επενδυτές πούλησαν στις 19 Απριλίου 2023 86 εκατ. μετοχές ή λίγο πάνω από το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.
Στις 20 Απριλίου το σχήμα πούλησε επιπλέον 80,9 εκατ. μετοχές ή επιπλέον 8,1% της MIG.

Η κίνηση αυτή ήρθε να επισφραγίσει την ήττα στα επιχειρηματικά σχέδια Ηλιόπουλου, ο οποίος επιχείρησε με φθηνά κόλπα να μπλοκάρει την Πειραιώς, την Attica Group και τη MIG.
Όπως είχε επισημάνει το Bankingnews.gr από την πρώτη στιγμή ο Ηλιόπουλος αντί να εισφέρει 540 εκατ. για να αγοράσει την Attica Group, επιχείρησε με λίγα εκατομμύρια ευρώ να μπλοκάρει τη MIG, έχοντας ως στόχο όχι να αγοράσει την Attica Group αλλά να δυσκολέψει το εγχείρημα της Πειραιώς.
Η ουσία λοιπόν είναι ότι ο Ηλιόπουλος πούλησε πάνω από το 12% της MIG, αποκομίζοντας μεγάλη υπεραξία, αλλά απέτυχε στον κεντρικό του σχεδιασμό που ήταν πολύ διαφορετικός από αυτό που τελικά πέτυχε.
Βέβαια, για να λέμε και του λόγου το αληθές υποχρέωσε την Τράπεζα Πειραιώς να δαπανήσει πολύ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που αρχικώς είχε υπολογίσει και δημιούργησε μια μεγάλη αναστάτωση στις γενικές συνελεύσεις, αλλά εν τέλει η Strix (συμφερόντων Πειραιώς) αποκτά την Attica Group.
Η Πειραιώς με τη δημόσια πρόταση στο τέλος θα υπολογίζεται ότι θα κατέχει το 80% με 82% της MIG και σε επόμενη φάση, είτε μέσω μιας σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου είτε άλλων επιχειρηματικών κινήσεων, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η Πειραιώς δείχνει εμπιστοσύνη στο management Ευστρατιάδη της MIG αλλά μετά τη διευθέτηση της υπόθεσης Attica Group δεν έχει κανένα νόημα να είναι μέτοχος με 80% - 82% στη MIG.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί εάν η Πειραιώς μεταφέρει στη MIG τη διαχείριση διαφόρων συμμετοχών που έχει σε εισηγμένες και μη εταιρείες, οπότε ίσως θα είχε νόημα να έχει μεγάλη μετοχική συμμετοχή στη MIG ή εάν υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη MIG 100 εκατ. ευρώ εύλογα η Πειραιώς θα πρέπει είτε μερικώς να συμμετάσχει είτε και καθόλου, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της στην εταιρεία συμμετοχών.
Όταν θα φύγει τελείως ο Ηλιόπουλος από την εικόνα και κλείσουν όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες, τότε θα αποκαλυφθούν και τα σχέδια της Πειραιώς.

(ανακοίνωση της Attica Bank στις 20:40, 20 Απριλίου)
Attica Bank: Το νέο χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ – Στις 28/4 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

Το νέο χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ έδωσε στη δημοσιότητα η Attica Bank.
Ειδικότερα, η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των από 16.03.2023 και 20.04.2023 ανακοινώσεών της, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα:

Α. Κατά την από 30.12.2022 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, κατά ποσό €1.753.136,55 (η «Αύξηση»), με δυνατότητα μερικής κάλυψης σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4548/2018, με την έκδοση έως 35.062.731 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €0,05 εκάστης (οι «Νέες Μετοχές»), με καταβολή μετρητών και τη διάθεση αυτών, με τιμή διάθεσης €13,50 ανά Νέα Μετοχή, μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας.
Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 3,51640385951927 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της Εταιρείας. Η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των Νέων Μετοχών και της τιμής διάθεσης αυτών, ήτοι συνολικά €471.593.731,95, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Αύξησης, θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας«Διαφορά υπέρ το άρτιο».

B. Από την 16.03.2023 η Τράπεζα έθεσε στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το Ενημερωτικό Δελτίο αποτελούμενο από χωριστά έγγραφα, ήτοι: (α) το εγκριθέν στις 17 Νοεμβρίου 2022 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγγραφο αναφοράς, όπως συμπληρώθηκε στις 16 Μαρτίου 2023 δυνάμει συμπληρώματος (το "Συμπλήρωμα"), (β) το περιληπτικό σημείωμα (το "Περιληπτικό Σημείωμα") και (γ) το σημείωμα εκδιδόμενου τίτλου (το "Σημείωμα Εκδιδόμενου Τίτλου"), καθένα εκ των οποίων έχει εγκριθεί κατά την από 16.03.2023 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και, τα οποία συνιστούν από κοινού το Ενημερωτικό Δελτίο, κατά την έννοια των άρθρων 6 και 10 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, το οποίο συντάχθηκε στην αγγλική γλώσσα και εμπεριέχει μετάφραση του Περιληπτικού Σημειώματος στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (EE) 2017/1129, τους κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμούς (EE) 2019/979 και (ΕΕ) 2019/980, τα άρθρα 57 68 του Ν. 4706/2020, όπως ισχύουν και την Απόφαση 1/892/13.10.2020 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιογράφων του Χρηματιστηρίου Αθηνών (το «Χ.Α.») των Νέων Μετοχών.

Γ. Στις 20.04.2023 συνάφθηκε μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ»), της εταιρείας Thrivest Holding Ltd («Thrivest»), της Παγκρήτιας Τράπεζας Ανώνυμη Εταιρεία («Παγκρήτια») και της Τράπεζας επενδυτική συμφωνία (η «Συμφωνία») επί των εμπορικών όρων για συμμετοχή των ΤΧΣ, Thrivest και Παγκρήτιας στην Αύξηση και την επένδυσή τους στην Τράπεζα, για την οποία δημοσιεύτηκε η από 20.04.2023 ανακοίνωση της Τράπεζας. Σε συνέχεια των ανωτέρω, στις 20.04.2023 η Τράπεζα έθεσε στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το εγκριθέν στις 20.04.2023 από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (η «Ε.Κ.») συμπλήρωμα (το «Συμπλήρωμα») του από 16.03.2023 ενημερωτικού δελτίου (το «Ενημερωτικό Δελτίο») για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιογράφων του Χρηματιστηρίου Αθηνών (το «Χ.Α.»). Το Συμπλήρωμα περιλαμβάνει τα σημαντικά νέα στοιχεία σχετικά με τις πληροφορίες εντός του Ενημερωτικού Δελτίου που μπορούν να επηρεάσουν την εκτίμηση για τις Νέες Μετοχές που ανέκυψαν κατά το χρόνο που μεσολάβησε από την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Κ. του από 16.03.2023 Ενημερωτικού Δελτίου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 23 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, τους κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμούς (ΕΕ) 2019/979 και 2019/980 και τον ν. 4706/2020, όπως ισχύουν.
Η ημερομηνία έναρξης της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 30.03.2023, ενώ ως ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η Δευτέρα 24.04.2023.

Δ. Στο πλαίσιο της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και έχοντας ως γνώμονα την προστασία του επενδυτικού κοινού, την ασφάλεια των συναλλαγών και το συμφέρον της Τράπεζας ως εκδότριας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την παροχή σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 προς τους επενδυτές που έχουν ήδη ασκήσει δικαιώματα προτίμησης, του δικαιώματος ελεύθερης υπαναχώρησης από την εγγραφή τους για Νέες Μετοχές (το «Δικαίωμα Υπαναχώρησης») εντός της οριζόμενης προθεσμίας στο συμπλήρωμα, ήτοι από τις 21 Απριλίου 2023 έως και τις 24 Απριλίου 2023, ώρα Ελλάδος 15:00 μ.μ. (το «Δικαίωμα Υπαναχώρησης»).
Για την άσκηση του Δικαιώματος Υπαναχώρησης κατά τα ανωτέρω οι επενδυτές θα πρέπει να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στους Συμμετέχοντες των Λογαριασμών Αξιογράφων (Α.Ε.Π.Ε.Υ. ή θεματοφυλακή τράπεζας), είτε να προσέρχονται απευθείας στα καταστήματα της Attica Bank, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα.
Με βάση τα παραπάνω, το αναθεωρημένο (νέο) χρονοδιάγραμμα των υπολειπομένων ενεργειών της Αύξησης έχει ως κάτωθι:
Image
Σημειώνεται ότι το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες και υπόκειται σε αλλαγές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα κρατά ενήμερο το επενδυτικό κοινό για κάθε περαιτέρω εξέλιξη.

Διάθεση Συμπληρώματος Ενημερωτικού Δελτίου

Η εταιρία με την επωνυμία «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία» (η «Attica Bank» ή ο «Εκδότης») ανακοινώνει ότι από την 20.04.2023 θέτει στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το εγκριθέν στις 20.04.2023 από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (η «Ε.Κ.») συμπλήρωμα (το «Συμπλήρωμα») του από 16.03.2023 ενημερωτικού δελτίου (το «Ενημερωτικό Δελτίο») αποτελούμενο από χωριστά έγγραφα, ήτοι: (α) το εγκριθέν στις 17 Νοεμβρίου 2022 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγγραφο αναφοράς, όπως συμπληρώθηκε στις 16 Μαρτίου 2023 δυνάμει συμπληρώματος, (β) το περιληπτικό σημείωμα (το "Περιληπτικό Σημείωμα") και (γ) το σημείωμα εκδιδόμενου τίτλου (το "Σημείωμα Εκδιδόμενου Τίτλου"), καθένα εκ των οποίων έχει εγκριθεί κατά την από 16.03.2023 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και, τα οποία συνιστούν από κοινού το Ενημερωτικό Δελτίο, κατά την έννοια των άρθρων 6 και 10 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, το οποίο συντάχθηκε στην αγγλική γλώσσα και εμπεριέχει μετάφραση του Περιληπτικού Σημειώματος στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (EE) 2017/1129, τους κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμούς (EE) 2019/979 και (ΕΕ) 2019/980, τα άρθρα 57-68 του Ν.4706/2020, όπως ισχύουν και την Απόφαση 1/892/13.10.2020 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Το ενημερωτικό δελτίο αφορά (i) τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα έως 35.062.731 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαιώματα ψήφου και ονομαστική αξία €0,05 κάθε μια στο μετοχικό κεφάλαιο του Εκδότη (οι "Νέες Κοινές Μετοχές") που θα εκδοθούν από την Attica Bank (η "Δημόσια Προσφορά"), και (ii) την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση (η "Εισαγωγή") των Νέων Κοινών Μετοχών στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιογράφων του Χρηματιστηρίου Αθηνών (το "Χ.Α.").

Το Συμπλήρωμα περιλαμβάνει τα σημαντικά νέα στοιχεία σχετικά με τις πληροφορίες εντός του Ενημερωτικού Δελτίου που μπορούν να επηρεάσουν την εκτίμηση για τις Νέες Μετοχές που ανέκυψαν κατά το χρόνο που μεσολάβησε από την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Κ. του από 16.03.2023 Ενημερωτικού Δελτίου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 23 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, τους κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμούς (ΕΕ) 2019/979 και 2019/980 και τον ν. 4706/2020, όπως ισχύουν.

Το επικαιροποιημένο αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των Νέων Μετοχών που θα προκύψουν από την Αύξηση είναι το εξής:
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης