Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το α' τρίμηνο 2023 της Πειραιώς; - Επανάληψη 4ου τριμήνου 2022, ενίσχυση κεφαλαίων και πριμοδότηση Euribor

Τι μας έδειξε το α' τρίμηνο 2023 της Πειραιώς; - Επανάληψη 4ου τριμήνου 2022, ενίσχυση κεφαλαίων και πριμοδότηση Euribor
Με βάση τα P/E η Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 2,89 δισεκ. και εκτιμώμενα κέρδη 688 εκατ για το 2023 εμφανίζει αποτίμηση 4,2 φορές οπότε εύλογα η μετοχή μπορεί να ανακάμψει από τα 2,31 ευρώ να φθάσει στα 3 ευρώ που αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο.
Τι μας έδειξε το α΄ τρίμηνο του 2023 της τράπεζας Πειραιώς;
Το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι επιδόσεις α΄ τριμήνου 2023 ήταν σχεδόν πανομοιότυπες με τις επιδόσεις δ΄ τριμήνου 2022 ενώ για μια ακόμη φορά φαίνεται πως πριμοδοτούνται οι τράπεζες από τα έντοκα έσοδα λόγω Euribor 3 μηνών που έχει εκτοξευθεί στο 3,28% προφανώς λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων της ΕΚΤ.
Πολύ θετικό στοιχείο η βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας στα 5,8 δισεκ. ή συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 17%...

Ποια τα βασικά σημεία;

1)Η Πειραιώς εμφάνισε κέρδη 180 εκατ το α΄ τρίμηνο 2023 σε σχέση με τα 170 εκατ κέρδη στο δ΄ τρίμηνο του 2022 και 521 εκατ λόγω εκτάκτων εσόδων το α΄ τρίμηνο του 2022.
Για το 2023 στόχος της Πειραιώς είναι να επιτύχει κέρδη 688 εκατ ευρώ ή 0,55 ευρώ ανά μετοχή.
Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός αν αναλογιστεί κανείς ότι το α΄ τρίμηνο κάθε έτους δεν είναι και το καλύτερο από πλευράς επιδόσεων.

2)Τα έντοκα έσοδα αποτελούν την ατμομηχανή της κερδοφορίας, λόγω της εκτίναξης του Euribor στο 3,28% από την πολιτική της ΕΚΤ που αυξάνει τα επιτόκια παρέμβασης.
Ενώ η Πειραιώς – αυτό ισχύει για όλες τις τράπεζες – καταγράφουν 447 εκατ έσοδα από τόκους μεγάλο μέρος αυτών θα χαθεί τα επόμενα χρόνια όταν τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται.
Ο στόχος των τραπεζών είναι μέσω νέων δανείων και άλλων πηγών να αναπληρώσουν τα έσοδα από τόκους που θα χαθούν στο μέλλον.

3)Οι προμήθειες στα 122 εκατ ευρώ κινήθηκαν σταθεροποιητικά, οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί στην κυβέρνηση ότι… δεν θα αυξήσουν άλλο τις προμήθειες και προφανώς όλες οι τράπεζες θα δείξουν καλή διαγωγή.

4)Η Πειραιώς συνέχισε να αυξάνει τα κεφάλαια της στα 5,8 δισεκ. εξέλιξη πολύ θετική.
Θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο της λογιστικής κατάστασης α΄ τριμήνου 2023 ήταν η συνεχιζόμενη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου που αποδεικνύει ότι η Πειραιώς είναι ισότιμη τράπεζα με τις άλλες συστημικές.
Η παλιά της αδυναμία η έλλειψη κεφαλαίων, έχει εξαφανιστεί ως πρόβλημα και αυτό πρέπει να αποδοθεί στις εύστοχες παρεμβάσεις Μεγάλου του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς.

5)Τα NPEs συνεχίζουν να μειώνονται και έχουν υποχωρήσει στα 6,6% των δανείων ή 2,4 δισεκ. εκ των οποίων τα 1,8 δισεκ. αφορούν επιχειρηματικά δάνεια.
Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις έφθασε στο 55% δείχνοντας σημάδια βελτίωσης… αν και το πρόβλημα NPEs έχει αντιμετωπιστεί.

6)Το ενεργητικό της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 74,7 δισεκ. ενώ το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό στα 31,1 δισεκ.
Τα TLTROs η ρευστότητα της ΕΚΤ έχουν υποχωρήσει στα 5,5 δισεκ.

7)Οι στόχοι για το 2023 είναι 688 εκατ κέρδη ή 0,55 ευρώ ανά μετοχή.
Τα NPEs στο 5,5% και η κεφαλαιακή επάρκεια στο 17,3%.

Βασικά συμπεράσματα

Με κεφαλαιοποίηση 2,89 δισεκ. και κεφάλαια 5,8 δισεκ. διαμορφώνεται P/BV τιμή προς λογιστική αξία 0,50.
Με βάση τα P/E η Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 2,89 δισεκ. και εκτιμώμενα κέρδη 688 εκατ για το 2023 εμφανίζει αποτίμηση 4,2 φορές οπότε εύλογα η μετοχή μπορεί να ανακάμψει από τα 2,31 ευρώ να φθάσει στα 3 ευρώ που αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο.

Οι επιδόσεις της Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο 2023 δεν είχαν κάποιο στοιχείο που να προκαλέσει ενθουσιασμό.
Ωστόσο η συνεχιζόμενη βελτίωση των κεφαλαίων και η ελκυστική της αποτίμηση στο χρηματιστήριο… πρέπει να βάλει τους επενδυτές σε δεύτερες σκέψεις… μήπως πρέπει να δουν την μετοχή της Πειραιώς από πιο θετική ματιά.
Στις 11 Μαίου στην αξιολόγηση δεικτών της ΜSCI ενώ αναμένεται αναβάθμιση στον δείκτη standard της MSCI εντούτοις, η Morgan Stanley έχει προειδοποιήσει ότι… η Πειραιώς μπορεί να μην αναβαθμιστεί λόγω προτεραιότητας, για να μπει μια μετοχή πρέπει να βγει μια άλλη αλλά όλες οι μετοχές που απαρτίζουν τα κριτήρια του δείκτη MSCI standard συνεχίζουν να πληρούν τα κριτήρια διατήρησης στον εν λόγω δείκτη…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης