Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς): Στόχος η διανομή μερίσματος και δείκτη NPE κάτω από 5% το 2023

Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς): Στόχος η διανομή μερίσματος και δείκτη NPE κάτω από 5% το 2023
Ο στόχος για τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή ενισχύεται άνω των 0,55 ευρώ
Σήμα για επιστροφή στη διανομή μερισμάτων έστειλε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, καθώς, όπως ανέφερε, η Τράπεζα Πειραιώς είχε τη δυνατότητα να δώσει ήδη από το α΄ τρίμηνο ποσό 18 εκατ. ευρώ, χάρη στα ισχυρά της αποτελέσματα και στην οργανική παραγωγή κεφαλαίου που οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 12,2% (αυξημένο κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά περίπου 2,4% τους τελευταίους 12 μήνες).
Ωστόσο, η διανομή κερδών στους μετόχους μέσω μερίσματος ή επαναγοράς μετοχών υπόκειται στις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών.
Παράλληλα, δεν υπάρχει ανησυχία για την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας, παρά τις αυξημένες προβλέψεις.
Μάλιστα, η Πειραιώς αναθεώρησε προς τα κάτω τον αναμενόμενο δείκτη NPEs για το 2023 στο 5% (από 6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση το δ΄τρίμηνο 2022), ενώ για το 2025 ο δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3%.
Όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, το προηγούμενο τρίμηνο ήταν το «έβδομο κατά σειρά» που καταγράφτηκε αρνητική μεταβολή των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs).
Κατά τ’ άλλα, ο στόχος για τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή ενισχύεται άνω των 0,55 ευρώ φέτος από προηγούμενη στοχοθεσία για ποσό μεγαλύτερο των 0,45 ευρώ.
Η εκτίμηση για τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή το 2025 διαμορφώνεται σε ποσό άνω των 0,65 ευρώ, ενώ η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) αναθεωρείται για το τρέχον έτος ανοδικά σε περίπου 12% από 10% προηγουμένως, ενώ στόχος για το 2025 είναι να διατηρηθεί σε περίπου 12%.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως ο στόχος για την καθαρή πιστωτική επέκταση το 2023 μειώνεται σε 1,6 δισ. από 1,7 δισ. ευρώ αρχικά και ορίζεται για άνω των 2 δισ. ευρώ το 2025.
Ο δείκτης κόστους προς έσοδα στοχεύει πλέον για το 2023 σε ποσοστό χαμηλότερο του 40% από 42% προηγουμένως και υπολογίζεται περίπου στο 40% το 2025.
Τέλος, σε επίπεδο ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων, η τράπεζα σχεδιάζει μία έκδοση MREL ύψους 500 εκατ. ευρώ, η ακριβής χρονική στιγμή της οποίας θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης