Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Περισσότερα από 22 δισ. ευρώ δανεισμού επέστρεψαν το 2022 οι ελληνικές τράπεζες

ΕΚΤ: Περισσότερα από 22 δισ. ευρώ δανεισμού επέστρεψαν το 2022 οι ελληνικές τράπεζες
Αποπλήρωσαν 22,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες
Περισσότερα από 22 δισ. ευρώ δανεισμού επέστρεψαν το τελευταίο έτος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος Απριλίου περιορίστηκε στα 28,273 δισ. ευρώ από 50,823 δισ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που οφείλεται στο "τέλος του φθηνού χρήματος" που σηματοδότησαν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΚΤ, από τον περασμένο Ιούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2022 έως τον φετινό Μάιο, τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αυξήθηκαν κατά συνολικά 375 μονάδες βάσης (3,75%) Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2022 η ΕΚΤ αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους των πράξεων TLTRO III και να αναπροσαρμόσει τον εκτοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών.
Κατά την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων οι ελληνικές τράπεζες, όπως και όλες της ευρωζώνης, στην ουσία επιδοτούνταν από την ΕΚΤ μέσω των ειδικών χρηματοδοτικών της εργαλείων (ΤLTRO) προκειμένου να αντλούν όσο το δυνατόν περισσότερη ρευστότητα.
Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΤτΕ οι τράπεζες σταδιακά ξεκίνησαν να αποπληρώνουν στην ΕΚΤ το μεγαλύτερο μέρος από τη ρευστότητα που είχαν λάβει.
Ωστόσο, η συνολική ρευστότητα τους σε μεγάλο βαθμό αποκαταστάθηκε χάρη στην αύξηση των καταθέσεων παρά την πρόωρη και μερική αποπληρωμή των ποσών που είχαν αντληθεί μέσω των πράξεων TLTRO III. Από την άλλη βέβαια, η ανοδική πορεία των καταθέσεων ανακόπηκε το α' τρίμηνο του 2023.
Συγκεκριμένα το υπόλοιπο των καταθέσεων στην Ελλάδα από κατοίκους εσωτερικού το Δεκέμβριο του 2022 ανήλθε σε 196,7 δισ. ευρώ σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό δεκαετίας, ενώ στο α' τρίμηνο του 2023 εμφάνισε πτώση 1% και ανήλθε στα 194,6 δισ. ευρώ.
Το 2022, αύξηση παρατηρήθηκε στις καταθέσεις τόσο των νοικοκυριών όσο και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που ανήλθαν σε 141,3 δισ. ευρώ και 43,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,2 και 3,4 δισ. αντίστοιχα.
Όπως διαπιστώνεται πάντως και στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε η ΤτΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παρόλο που κινήθηκε ελαφρώς καθοδικά το 2022, κλείνοντας στο 197,3%, παραμένει ωστόσο διπλάσιος από την υποχρεωτική εποπτική απαίτηση η οποία ορίζεται στο 100%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης