Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επαναγορές ιδίων μετοχών από Eurobank - Πειραιώς - Δύο ανόμοιες στρατηγικές που παρ’ ολίγον να προκαλέσουν πολιτική κόντρα

Επαναγορές ιδίων μετοχών από Eurobank - Πειραιώς - Δύο ανόμοιες στρατηγικές που παρ’ ολίγον να προκαλέσουν πολιτική κόντρα
Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αντιμετωπίζουν θετικά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι τράπεζες να προβαίνουν σε κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές αντιπαραθέσεις
Σχετικά Άρθρα
Ως γνωστόν για την οικονομική χρήση του 2023 ο SSM, ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός της ΕΕ, δεν δίνει έγκριση για διανομή μερισμάτων, αλλά μόνον για επαναγορές ιδίων μετοχών υπό όρους…
H Eurobank, με κεφάλαια 6,5 δισεκ. ευρώ και έχοντας τον ισχυρότερο ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, πήρε το «πράσινο φως», ώστε να αγοράσει ίδιες μετοχές (το 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ) έναντι περίπου 75 - 80 εκατ. ευρώ.
H τράπεζα, λοιπόν, έχοντας ένα ισχυρό κίνητρο και μια καλή αιτία ανακοίνωσε επαναγορά του 1,4% των μετοχών της τράπεζας, ωστόσο δεν αποκτά δικαίωμα για επιπρόσθετες επαναγορές, παρότι διαθέτει 6,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Η Πειραιώς έλαβε την απόφαση η Γενική Συνέλευση στις 27 Ιουνίου να εγκρίνει και θέμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, παρότι το ΤΧΣ κατέχει το 27% της τράπεζας.
Η διαφορά πολιτικής της Πειραιώς έγκειται στο εξής: ενώ διαθέτει 600 – 700 εκατ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια από τη Eurobank, θα έπρεπε πρωτίστως να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και, στη συνέχεια, να προβεί σε επαναγορές ιδίων μετοχών.
Εάν και πρέπει να αναγνωριστεί στη διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου της Πειραιώς το θετικό άλμα στον ισολογισμό, εντούτοις ακόμη η Πειραιώς δεν είναι στα επίπεδα της Eurobank, ούτε της Εθνικής.
Ενώ η Πειραιώς, αναγνωρισμένα, αποτελεί θετική έκπληξη, εντούτοις κάθε στρατηγικό βήμα θα πρέπει να πραγματοποιείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή.
Θυμίζουμε ότι η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές, στις 27 Ιουνίου 2023.

Παρ’ ολίγον πολιτική κρίση…΄

Πληροφορούμαστε ότι και η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αντιμετωπίζουν θετικά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι τράπεζες να προβαίνουν σε κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Παρότι ο Μητσοτάκης θέλει να βοηθήσει τις τράπεζες, δεν θέλει να υπάρξουν κινήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πολιτική όξυνση.
Π.χ. η Alpha Bank θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2024, ενώ η Εθνική δεν θα προβεί σε καμία κίνηση, για να μη δώσει αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης