Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το νέο τραπεζικό άλμα… φέρνει πιο κοντά τα placement των τραπεζών και το 1 P/BV – Με άνεση η διάθεση του 20% της Εθνικής, investor day στις 7/6 για Alpha

Το νέο τραπεζικό άλμα… φέρνει πιο κοντά τα placement των τραπεζών και το 1 P/BV – Με άνεση η διάθεση του 20% της Εθνικής, investor day στις 7/6 για Alpha
Με βάση αυτά τα δεδομένα… η Εθνική που έφθασε σε αποτίμηση την Eurobank θα έχουν από κοινού αποτίμηση P/BV στο 1 και η Πειραιώς και Alpha bank 0,75
To νέο τραπεζικό άλμα φέρνει πιο κοντά τα placement που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και φέρνει πιο κοντά τις αποτιμήσεις P/BV στο 1…
Η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο θα αξίζουν όσο και τα κεφάλαια τους και η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με εξάλειψη των κινδύνων με επενδυτικούς όρους αλλά οριοθετεί και τα ρεαλιστικά επίπεδα τιμών των τραπεζών με βάση την συνεχώς βελτιούμενη κερδοφορία τους και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα θα διευκολύνει και τα placement τα οποία μπορεί να είναι ξεκάθαρα ζημιογόνα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ελληνικό δημόσιο αφού επένδυσε 54 δισεκ. και θα πάρει πίσω στην καλύτερη περίπτωση 4 δισεκ. δηλαδή ζημιά 50 δισεκ. αλλά διαμορφώνουν μια προοπτική αφού η είσοδος νέων επενδυτών μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για νέα υψηλά στις τραπεζικές μετοχές που ήδη βρίσκονται στα όρια της φούσκας…

P/BV στο 1 η νέα κανονικότητα

Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι θα δούμε αποτιμήσεις P/BV στο 1 δηλαδή οι τράπεζες θα αποτιμώνται στο χρηματιστήριο όσο και τα κεφάλαια τους – τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ή tangible book –
Η Eurobank έχει 6,5 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 5,56 δισεκ. δηλαδή αποτίμηση P/BV 0,85
Η Εθνική τράπεζα έχει 6,74 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 5,52 δισεκ. δηλαδή αποτίμηση P/BV 0,82
Η τράπεζα Πειραιώς έχει 5,8 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 3,60 δισεκ. δηλαδή αποτίμηση P/BV 0,62
Η Alpha bank έχει 5,9 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 3,47 δισεκ. δηλαδή αποτίμηση P/BV 0,58

Με βάση αυτά τα δεδομένα… η Εθνική που έφθασε σε αποτίμηση την Eurobank θα έχουν από κοινού αποτίμηση P/BV στο 1 και η Πειραιώς και Alpha bank 0,75
Είναι προφανές ότι η Alpha bank έχει και τα μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια…με στόχο τα 1,80 ευρώ.

Το 20% της Εθνικής τράπεζας θα διατεθεί με μεγάλη άνεση…

Από τις διερευνητικές επαφές των συμβούλων του ΤΧΣ αλλά και της Εθνικής το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το 20% της Εθνικής τράπεζας σημερινής αξίας 1,1 δισεκ. ευρώ θα διατεθεί με μεγάλη άνεση σε ξένους επενδυτές…
Εάν αφορά επενδυτές και όχι μόνο ένα επενδυτή… προφανώς η άνεση διάθεσης είναι μεγαλύτερη…

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο σύνθετο πάζλ της ιδιωτικοποίησης τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή… τα νομικά κείμενα είναι έτοιμα για τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με επιταχυνόμενα placement.
Ένας από τους λόγους της επιτάχυνσης είναι ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να βρίσκονται υπό μια έννοια στο κράτος… και η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Τουλάχιστον δύο οίκοι αξιολόγησης – ο ένας είναι η Standard and Poor’s – έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες για να μπορέσει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα…
Ενώ υπήρχαν εικασίες ότι θα συμβεί το αντίθετο, φαίνεται ότι ο όρος που έβαλαν οι οίκοι αξιολόγησης… οδηγεί σε επιτάχυνση των placement…

Τι θα αναφέρει η πρόσκληση ενδιαφέροντος στους επενδυτές για τα placement των τραπεζών;

Στα νομικά κείμενα που συντάσσονται και οι βασικές φόρμουλες είναι έτοιμες αναφέρεται ότι μεμονωμένοι επενδυτές αλλά και κοινοπραξίες – consortium επενδυτών μπορούν να συμμετάσχουν στα placement που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η γενική πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι πρέπει να επιλεγούν επενδυτές που θα έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
Κερδοσκοπικά funds δηλαδή hedge funds αποκλείονται οπότε τα περισσότερα γνωστά αμερικανικά funds δεν μπορούν να συμμετάσχουν.
Με βάση πηγή που μίλησε στο bankingnews τόνισε ότι θεωρεί απίθανο να εμφανιστεί μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα…
Η έννοια της κοινοπραξίας επενδυτών θα συμπεριληφθεί στην προκήρυξη γιατί θα μπορούσε και κάποιος μεγάλος έλληνας επενδυτής να συμπράξει με δύο ξένα funds και να κατέλθουν στην διαγωνιστική διαδικασία ως κοινοπρακτικό σχήμα…
Υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον – όχι από τράπεζες – να τοποθετηθούν με μεγάλα ποσά στις ελληνικές τράπεζες…

Ποιο το χρονοδιάγραμμα;

Με βάση, πηγή που μίλησε στο bankingnews – το σχέδιο είναι μαζί με ένα μικρό ποσοστό να βγει και ένα μεγάλο ποσοστό…
Π.χ. το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τις 20 Ιουλίου θα έχει πουλήσει το 1,4% των μετοχών της Eurobank… που θα αγοράσει η Eurobank στο πλαίσιο της επαναγοράς μετοχών.
Ταυτόχρονα μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση έως του 27% των μετοχών της Πειραιώς με στόχο έως τον Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η πώληση.
Θα ακολουθήσει η Εθνική πιθανότητα να βγει όλο το 40% ή το 20% και τελευταίο θα βγει προς πώληση το 9% της Alpha bank…
Στην Alpha bank περιμένουν η κεφαλαιοποίηση να ενισχυθεί κατά 700 με 800 εκατ επιπλέον για να πουληθεί το 9%.
Oι σύμβουλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το placement της Alpha Bank θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τελευταίο, και εφόσον η μετοχή ανακάμψει προς τη ζώνη του 1,8 ευρώ - 2 ευρώ.

Η αξία των προς πώληση τραπεζικών μετοχών

Η τρέχουσα αξία του 1,4% της Eurobank ανέρχεται σε 77 εκατ ευρώ.
Η τρέχουσα αξία του 40,4% της Εθνικής ανέρχεται σε 2,23 δισεκ ευρώ.
Η τρέχουσα αξία του 27% της Πειραιώς ανέρχεται σε 972 εκατ ευρώ.
Η τρέχουσα αξία του 9% της Alpha bank ανέρχεται σε 312 εκατ ευρώ.
Προφανώς και έως ότου πωληθούν οι μετοχές οι αποτιμήσεις θα έχουν αλλάξει αλλά μας δίνουν μια τάξη μεγέθους.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει επενδύσει 54 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap και θα πάρει πίσω… 3,5 με 4 δισεκ. ευρώ δηλαδή ζημία 50 δισεκ. ευρώ…

Πότε θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα;

Ενώ έχει αναφερθεί ότι η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 ή στις 20 Οκτωβρίου τελικά μπορεί να καθυστερήσει αφού πρέπει να προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών…

Τιμές των Placements

Με βάση όλες τις ενδείξεις τα placement των τραπεζών θα πραγματοποιηθούν με ένα οριακό discount της τάξεως του 5% - 10% σε σχέση με τότε χρηματιστηριακές τιμές.

Στις 7 Ιουνίου η Alpha Bank στην investor day αναβαθμίζει τους στόχους για το 2023 – Τουλάχιστον 600 εκατ. τα κέρδη

Στο investor day, ημέρα του επενδυτή, στις 7 Ιουνίου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της αγοράς για την Alpha Bank.
Η διοίκηση Βασίλη Ψάλτη αναμένεται να αναθεωρήσει τους στόχους κερδοφορίας για το 2023 στα 600 εκατ. και τα NPEs να υποχωρήσουν περίπου στο 6% με 6,5%.
Με βάση ένα εύλογο σενάριο η αποτίμηση της Alpha Bank θα μπορούσε να αναρριχηθεί στο 0,68 - σε επόμενη φάση 0,75 - σε όρους p/bv, από 0,58 της τρέχουσας περιόδου.
Δηλαδή η κεφαλαιοποίηση της Alpha bank να φτάσει στα 4 δισ. από 3,47 δισ. σήμερα, και η τιμή να αυξηθεί στα 1,80 ευρώ, από 1,47 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank είχε κέρδη 111 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 ή 424 εκατ. έσοδα από τόκους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε τριμηνιαία βάση οι τράπεζες αυξάνουν τα έσοδα από το τόκους κατά 800 εκατ. χωρίς να δίνουν ούτε ένα δάνειο, και αυτό οφείλεται στο ότι το Euribor έχει αυξηθεί στο 3,4%.
H Alpha Bank έχει 5,9 δισ. κεφάλαια τα οποία θα φτάσουν στα 6,2 δισ. τα επόμενα τρίμηνα.

Τι ανέφερε η Deutsche Bank στις 22 Μαΐου

Αφού κάλυψε όλες τις παραμέτρους της καθοδήγησης το 1ο τρίμηνο του 2023, η Alpha bank άφησε αμετάβλητους τους στόχους της προς το παρόν, αλλά έχει αφήσει σαφώς ανοιχτή την πόρτα για αναβαθμίσεις των προοπτικών της κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ημέρας των επενδυτών στις 7 Ιουνίου.
Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank, η οποία δηλώνει αισιόδοξη για τις επιδόσεις των επιτοκιακών εσόδων (NII) το 2023 - αν και πιστεύει ότι το 1ο τρίμηνο του 2023 θα μπορούσε να ήταν μια κορύφωση, καθώς το beta των καταθέσεων και το spread παραμένουν βασικά εμπόδια (τα οποία είχαν ήδη ληφθεί υπόψη στην προηγούμενη καθοδήγηση, την οποία θεωρεί συντηρητική).
Τα κόστη αναμένεται να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη πρόγραμμα VES, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ οι προβλέψεις αναμένεται επίσης να βελτιωθούν από την ήδη συντηρητική καθοδήγηση που δόθηκε (καθώς τα NPEs συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία).

Τα βασικά ζητήματα

- Η Alpha κατέγραψε για άλλη μια φορά μια σταθερή επίδοση στα NII, η οποία καθοδηγείται από τα έσοδα των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τη συνεισφορά του σταθερού εισοδήματος, καθώς τα επιτόκια κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο, η Deutsche Bank σημειώνει ότι το κόστος καταθέσεων παρέμεινε ένα αντίβαρο στην αύξηση των εσόδων από τόκους, η οποία ήταν ιδιαίτερα ορατή στην προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση του κόστους.
Το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων στο σύνολο των καταθέσεων είναι πιθανό να αυξηθεί ραγδαία από το σημερινό 20% (η Alpha αναμένει περίπου 45% στην Ελλάδα έως το 2023 έναντι τη δική της εκτίμηση για περίπου 40%), γεγονός που θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος καταθέσεων, αυξάνοντας το συνολικό beta των καταθέσεων από το πολύ χαμηλό 8% το 1ο τρίμηνο του 23.

- Η Deutsche Bank αύξησε τις προβλέψεις της για το 2023 κατά περίπου 6%, ώστε να αντικατοπτρίζουν ένα ποσοστό περίπου 26% αύξησης σε ετήσια βάση έναντι του ρυθμού ανάπτυξης της τράπεζας, ο οποίος αναμένεται να αναβαθμιστεί στην επικείμενη Ημέρα Επενδυτών, καθώς η προηγούμενη πρόβλεψη βασίζεται σε ένα συντηρητικό μέσο όρο 3M EURIBOR 2,8% κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και σε υψηλότερο beta καταθέσεων της τάξης του 50% το 2023 (το οποίο δεν είναι ακόμη ορατό).
Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα πρέπει να οδηγήσει σε κάποια μείωση των NII το 2024, αν και μόνο γύρω στα μέσα του μονοψήφιου αριθμού.

- Οι αλλαγές στις προβλέψεις οδηγούν σε μικρή αύξηση της τιμής-στόχου στα 1,70 ευρλω/μετοχή, καθώς αναβαθμίστηκαν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη κατά περίπου 10% το 2023, κυρίως λόγω υψηλότερων NII (δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων του 1ου τριμήνου του 23, αλλά και των ανοδικών δυνατοτήτων από τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρά την περιορισμένη μετακύλιση του κόστους καταθέσεων).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης