Τραπεζικά νέα

Attica Bank: Η τράπεζα των μικρομεσαίων - Στόχος για πάνω από 500 εκατ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις 

Attica Bank: Η τράπεζα των μικρομεσαίων -  Στόχος για πάνω από 500 εκατ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις 
Ο οδικός χάρτης για την εξυγίανση
Απαλλαγή από κάθε “βαρίδι” που κρατούσε την τράπεζα μακριά από την αγορά, διεκδίκηση χορηγήσεων με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέα τραπεζικά προϊοντα είναι οι άξονες της στρατηγικής εξυγίανσης της Attica Bank, όπως την περιέγραψε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας κ. Ελένη Βρεττού, κατά την Γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

Τα βήματα για συγχώνευση με Παγκρήτια - Kεφάλαια

Ταυτόχρονα, όμως, με την αναδιάρθρωση, μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2024 αναμένεται να κατατεθεί από την Attica bank και την Παγκρήτια Τράπεζα η πρόταση για το σχέδιο συγχώνευσης των τραπεζών, προκειμένου να εκτιμηθούν και τα νέα κεφάλαια τα οποία απαιτούνται για την οριστική εξυγίανση της τράπεζας, χρησιμοποιώντας και το εργαλείο του προγράμματος εγγυήσεων Hρακλής ΙΙΙ το οποίο βρίσκεται υπο διαμόρφωση.
Συγκεκριμένα, εντός του Σεπτεμβρίου λοιπόν θα έχουν οριστεί τρείς σύμβουλοι (νομικός, επιχειρηματικός, χρηματοοικονομικός) προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους αντίστοιχα να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της δέουσας επιμέλειας (due dilligence), να έχει καταρτιστεί το επιχειρηματικό πλάνο, και τέλος να υπάρχει η γνωμοδότηση της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Σ ότι αφορά την απαλλαγή από τα “βαρίδια” : στο τομέα των κόκκινων δανείων, η Τράπεζα έχει επιλέξει προτιμητέο επενδυτή για την πώληση ομολόγων της τιτλοποίησης Astir 1, με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση εντός Ιουλίου και να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση τον Σεπτέμβριο. Η κα Βρεττού διυεκρίνισε ότι, αξιολογείται η στρατηγική των πωλήσεων δεδομένου όταν έγινε η σχετική εισήγηση δεν υπήρχε το πρόγραμμα εγγυήσεων Ηρακλής.
Συνεπώς, θα χρησιμοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο και για τα χαρτοφυλάκια Metexelis, Ωμέγα και Astir 1.
Επιπλέον, αυτή την περίοδο εξετάζονται όλοι οι φάκελοι των κόκκινων δανείων. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα επιδράσει θετικά στην αποτίμηση των ομολόγων της τιτλοποίησης ενω εξετάζονται συνολικά και οι συμβάσεις διαχείρισης με τους servicers ώστε να βελτιωθούν οι όροι.
Σημαντικό στοιχείο το οποίο επέτρεψε στην Τράπεζα να επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία το α΄τριμηνο είναι επίσης η περιστολή εξόδων, αφού ελέγχονται οποιεσδήποτε συμβάσεις προμηθευτών, τιμολόγια κα. Η περικοπή, όμως, έχει ένα συγκεκριμένο όριο, όπως πρόσθεσε.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 3% ενω την ίδια περίοδο συνεχίζεται η εθελούσια έξοδος για τα καταστήματα δικτύου, τα οποία μετεξελίσσονται σε πολυδύναμα εξυπηρετώντας και την εταιρική τραπεζική και ιδιώτες. Η λογική είναι να υπάρχουν 2 αποχωρήσεις έναντι 1 πρόσληψης με προσέλκυση στελεχών από την αγορά με ανταγωνιστικούς όρους.

Στόχοι: Πάνω από 500 εκ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις 

Εκτός από το φιλόδοξο και σχεδόν ασφυκτικό πλαίσιο της συγχώνευσης μέχρι το α΄εξάμηνο του 2024, ο στόχος της διοίκησης είναι η τράπεζα να καταστεί τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο φιλόδοξος στόχος, πάντως, για να καταστεί τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ανατρέποντας διαδικασίες και νοοτροπίες, θυμίζει στους παλαιότερους την Τράπεζα Εργασίας – αν και δεν υφίσταται ουδεμία σύγκριση καθώς η Αττικής ξεκινά από άλλη βάση.
Εδώ, οι άξονες της στρατηγικής είναι τρείς η επιχειρηματική τραπεζική, τα κενά που αφήνουν οι άλλες τράπεζες στην λιανική, η ψηφιακή τραπεζική, οι εγγυητικές επιστολές και οι προμήθειες οπού κάθε πελάτης αντιμετωπίζεται συνολικά.
Για την επίτευξη του σκοπού χρησιμοποιούνται οι συνεργασίες με το ΤΜΕΔΕ (microfinance ), τα επιμελητήρια, οι φορείς από τους οποίους η τράπεζα ζητά τις ανάγκες για την δημιουργία νέων προϊόντων.
Σ ότι αφορά τα κενά, λ.χ στο Ελληνικό μέσα σε τρείς εβδομάδες σε συνεργασία με την Lamda προσφέρθηκε νέο δανειακό προϊόν για εταιρείες και ιδιώτες που αποκτούν διαμερίσματα στον Ουρανοξύστη στο Ελληνικό.
Ο στόχος των νέων εκταμιεύσεων είναι να ανέλθουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023 σημειώνοντας άνοδο 35% και ήδη τα αποτελέσματα στο εξάμηνο είναι θετικά τόσο στις χορηγήσεις, όσο και στις προμήθειες. Μέσα στο 2022 οι καταθέσεις ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ ενω οι χορηγήσεις πρό προβλέψεων το 1,7 δισ. ευρώ.
Σ ότι αφορά τα κεφάλαια, με την χθεσινή συνέλευση η Attica Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα η οποία εξέρχεται από το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου DTC.
H Tράπεζα μηδένισε τον αναβαλλόμενο φόρο αποκτώντας καθαρά καταβεβλημένα κεφάλαια δίχως αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Ellington

Ερωτώμενη σχετικά με τα δημοσιεύματα και την επιστολή της Ellington, απάντησε ότι δεν σχολιάζει, ωστόσο πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκε πως όλες οι δηλώσεις της τράπεζας προς τους επενδυτές είναι ακριβείς. 

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης