Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Θα προτιμούσα να κρατούσαμε σταθερά τα επιτόκια

Στουρνάρας (ΤτΕ): Θα προτιμούσα  να κρατούσαμε σταθερά τα επιτόκια
Στουρνάρας και Villeroy τάχθηκαν υπέρ της μη αύξησης των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Oι κυβερνήσεις πρέπει να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών των αγαθών, αφού το κόστος δανεισμού έφθασε σε επίπεδο που μπορεί κάλλιστα να είναι η κορύφωσή του, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο Bloomberg News.
«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει το χρέος της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου συμμετείχε σε συνάντηση αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρωζώνης.
«Τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να βοηθήσει ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα σχόλια ακολουθούν παρόμοια δήλωση του διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy ο οποίος προέτρεψε σε ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde επανέλαβε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακόψουν τα μέτρα βοήθειας που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εκτός από τη βοήθεια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, μια αυστηρότερη προσέγγιση των δημόσιων οικονομικών θα είχε και άλλα οφέλη, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας,
«Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο στρατηγικό συμπλήρωμα της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και στη χαλάρωση του δεσμού με τις τράπεζες», είπε. «Υπάρχουν συνέργειες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν».
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το κόστος δανεισμού την περασμένη Πέμπτη 14/9 συζητήθηκε πολύ εκ των προτέρων και τελικά βρήκε αντίσταση από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τουλάχιστον η αρχική του επιλογή ήταν να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.
“Θα προτιμούσα να κρατήσω σταθερά τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε. “Αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο επιλογών- της αύξησης και της διατήρησης – οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης