Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Στα 490,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο 9μηνο του 2023 - Τα κεφάλαια ανήλθαν στα 6,24 δισ.

Alpha Bank: Στα 490,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο 9μηνο του 2023 - Τα κεφάλαια ανήλθαν στα 6,24 δισ.
Ο Δείκτης FL CET1 της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 177 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους και να ανέρχεται στο 13,9% και τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να σημειώνει αντίστοιχη αύξηση 308 μ.β. και να ανέρχεται στο 18,2%
Στα 490,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο 9μηνο του 2023, με τα κέρδη του γ' 3μηνου να φτάνουν στα 188 εκατ. ευρώ.
Ενισχυμένη δυναμική τόσο σε κερδοφορία όσο και σε κεφαλαιακή επάρκεια δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Ομίλου Alpha Bank με τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους σχεδόν να διπλασιάζονται (+91,7%) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022 και να ανέρχονται στα €564,7 εκατ.
Ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) διαμορφώθηκε στο 13,9% στο γ’ τρίμηνο και στο 12,8% στο εννεάμηνο, ενώ οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις της Τράπεζας οδήγησαν σε περαιτέρω αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το 2023 σε πάνω από 11,5% (από >11% τον Αύγουστο).
Σημαντική ενίσχυση παρουσίασαν και οι κεφαλαιακοί δείκτες της Τράπεζας, με τον Δείκτη FL CET1 να ενισχύεται κατά 177 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους και να ανέρχεται στο 13,9% και τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να σημειώνει αντίστοιχη αύξηση 308 μ.β. και να ανέρχεται στο 18,2%.
Παράλληλα, συνεχίστηκε η εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας, με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) να μειώνεται κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και να διαμορφώνεται τελικά στο 7,2% το γ΄ τρίμηνο, χάρη στην ενισχυμένη δραστηριότητα που παρουσιάζει η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και στη θετική επίπτωση (-20 μονάδες βάσης) από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Cell τον Οκτώβριο.
Η μείωση του προφίλ κινδύνου της Τράπεζας είχε ως αποτέλεσμα το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου να διαμορφωθεί στις 79 μ.β. το γ΄ τρίμηνο, σε συμφωνία με τον στόχο της Διοίκησης.
Παράλληλα με την ενισχυμένη αποδοτικότητα της Τράπεζας, σημαντική περαιτέρω βελτίωση σημείωσε και το προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank, με τον Δείκτη Δάνεια προς Καταθέσεις να μειώνεται στο 74%, σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ανέρχεται στο 191%, δηλαδή 91 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα όρια που θέτει ο επόπτης.

Αύξηση 8% στα επιτοκιακά έσοδα

Όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, η αύξηση στα Καθαρά Έσοδα Τόκων συνεχίστηκε το γ’ τρίμηνο (+8%), ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων και της ενίσχυσης των εσόδων από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων.
Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,6%.
Στο εννεάμηνο, το Καθαρό Έσοδο Τόκων ενισχύθηκε κατά 45,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Επίσης, υπήρξε ενισχυμένη επίδοση στα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες τα οποία αυξήθηκαν κατά 11,8% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 108,5 εκατ. ευρώ καταγράφοντας ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Στο Εννεάμηνο, τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022, σε συγκρίσιμη βάση - λαμβανομένης υπόψη της απόσχισης του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών.
Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 1,5% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 235,5 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μείωσης των Γενικών Διοικητικών Εξόδων.
Στο Εννεάμηνο 2023, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν αμετάβλητα, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις επενδύσεις σε υποδομές, σε συμφωνία με τον τεθέντα στόχο.
Ο Δείκτης Εξόδων προς Έσοδα του Ομίλου μειώθηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Εννεάμηνο 2022.
Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξήθηκε κατά 18,4% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των Καθαρών Εσόδων από Τόκους και της βελτιωμένης επίδοσης στα έσοδα από προμήθειες.
Το Εννεάμηνο 2023, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ενισχύθηκε κατά +74,2%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κύριων εσόδων από τραπεζικές εργασίες (+34,4% σε ετήσια βάση).
Το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου διαμορφώθηκε σε 79 μ.β. το γ’ τρίμηνο, αντανακλώντας την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ και τη θετική τάση που παρατηρείται αναφορικά με τη βελτίωση της ποιότητας του Ενεργητικού.
Τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 208,1 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2023, είναι τα Καθαρά κέρδη / (Ζημιές) μετά τον φόρο εισοδήματος που ανήλθε στα 188 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένων: α) των Ζημιών απομείωσης παγίων και συμμετοχών (€7 εκατ.), β) των Κερδών/(Ζημιών) από πώληση παγίων και συμμετοχών (€7 εκατ.), γ) της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ (€2 εκατ.) και δ) Λοιπών αναπροσαρμογών και Φόρων σχετιζόμενων με τα παραπάνω (€22 εκατ.).
Ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) με βάση τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους διαμορφώθηκε σε 13,9% για το τρίτο τρίμηνο.
1_416.JPG
Αυξήθηκαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια, στο 7,2% ο δείκτης NPEs

Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων αυξήθηκε κατά 0,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 31,8 δισ. ευρώ, 1% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα και των Διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου.
Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 52,3 δισ.
Τα υπό Διαχείριση Περιουσιακά Στοιχεία αυξήθηκαν κατά 0,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση.
Οι προθεσμιακές καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση, αντιπροσωπεύοντας το 25% των εγχώριων καταθέσεων της Τράπεζας, με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta) να εξελίσσεται με μειωμένο ρυθμό έναντι του αναμενόμενου, ακολουθώντας την τάση που παρουσιάζει ο κλάδος.
Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 7,2% το γ’ τρίμηνο, μειωμένος κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης δραστηριότητας που παρουσιάζει η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings), της περαιτέρω εξυγίανσης του ισολογισμού και της θετικής επίπτωσης (-20 μονάδες βάσης) από την πώληση ενός Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής Τραπεζικής τον Οκτώβριο (Συναλλαγή Cell).
Το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου διαμορφώθηκε σε 79 μ.β. το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τον τεθέντα στόχο.
Ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων αυξήθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώθηκε στο 41%, καθώς η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) αντιστάθμισε πλήρως την απόσχιση του χαρτοφυλακίου δανείων με υψηλό ποσοστό κάλυψης πιστωτικού κινδύνου.
Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με τους Δείκτες FL CET1 και Κεφαλαιακής Επάρκειας να ενισχύονται κατά 177 μονάδες βάσης και 308 μονάδες βάσης αντίστοιχα, από την αρχή του έτους.
Το γ’ τρίμηνο, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), διαμορφώθηκε σε 13,7%, ενισχυμένος κατά 33 μονάδες βάσης (μ.β.), ως αποτέλεσμα της θετικής συνεισφοράς κατά 50 μ.β. από την οργανική κερδοφορία του τριμήνου και κατά 15 μ.β. λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης για διανομή μερίσματος.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs), ο Δείκτης FL CET12, διαμορφώθηκε σε 13,9% ενώ ο αντίστοιχος Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 18,2%.
2_301.JPG

Βασίλης Ψάλτης: Καθοριστική στιγμή για την ιστορία της Τράπεζας η συμφωνία Alpha Bank – UniCredit

Ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική συνεργασία-ορόσημο της Alpha Bank με την UniCredit έκανε ο CEO του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης στο μήνυμά του που συνοδεύει τα Αποτελέσματα της Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Τράπεζάς μας. Μία στιγμή που επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία».
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ιδιαιτέρως θετική υποδοχή αυτής της συμφωνίας από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την ευρεία αναγνώριση των ωφελειών που θα αποφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, ενώ πρόσθεσε πως «η συμφωνία θα ενδυναμώσει το δίκτυό μας και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους Πελάτες μας, εδραιώνοντας την ηγετική μας θέση».
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των δύο Ομίλων, που ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% σε αυτό και να λαμβάνει χρηματικό τίμημα ύψους Ευρώ 300 εκατ. Η συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα Καθαρά Κέρδη, ενώ η εμπορική συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα της Τράπεζας κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε αύξηση της Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με προοπτικές περαιτέρω ανόδου.
Παράλληλα, η συμφωνία μεταξύ των δύο Ομίλων βελτιστοποιεί περαιτέρω την κατανομή κεφαλαίων, ενώ επιτρέπει στην Alpha Bank να επωφεληθεί από τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η ρουμανική οικονομία.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα της Alpha Bank
278_8689_2023_Greek_1.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης