Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ράλι ανόδου τιμών στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα το 2023 - Έρχονται νέες εκδόσεις 2,5 δισ το 2024

Ράλι ανόδου τιμών στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα το 2023 - Έρχονται νέες εκδόσεις 2,5 δισ το 2024
Πως οι συναλλαγές της φετινής χρονιάς δίνουν κέρδη και αποδόσεις στους ξένους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
Ράλι ανόδου τιμών και στα τραπεζικά ομόλογα -ύστερα από την άνοδο τιμών στα κρατικά ομόλογα- έφερε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Και όπως θα δούμε η άνοδος αφορά ομόλογα στην κατηγορία των senior preferred και μάλιστα για πρόσφατες εκδόσεις του 2023 – εξέλιξη που καταδεικνύει ότι, οι συναλλαγές ελληνικών περιουσιακών στοιχείων αποδίδουν σημαντικά κέρδη – δίχως ακόμα να έχει δοθεί η επενδυτική βαθμίδα στις ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικά, η έκδοση senior preferred της Eurobank τον περασμένο Ιανουάριο, ύψους 500 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 7% διαπραγματεύεται στο 106,41 % της ονομαστικής αξίας.
Ένα αντίστοιχο ομόλογο της Alpha Βank που εκδόθηκε τον Ιούνιο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ετήσιο κουπόνι 6,875% διαπραγματεύεται στο 104,53% της ονομαστικής αξίας.
Το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο επίσης κατηγορίας senior preferred, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ετήσιο κουπόνι 7,25% κινείται στο 103,66% της ονομαστικής αξίας. Το perpetual ομόλογο της Eurobank που εκδόθηκε το 2022 με επιτόκιο 10% κινείται στο 110% της ονομαστικής αξίας. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν το 2022.

Μια νέα άνοδος τιμών -και αντίστοιχα πτώση των αποδόσεων- εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η ανάκτηση του investment grade και από τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: α) οι ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών να φθάσουν στα ίδια επίπεδα αποτίμησης με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δίχως να έχει δοθεί η επενδυτική βαθμίδα στις ελληνικές τράπεζες β) να παραμείνουν τα τραπεζικά ομόλογα μια βαθμίδα κάτω από τα κρατικά ομόλογα, γεγονός το οποίο δεν είναι συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε εκδόσεις ύψους περίπου 2,5 δισ ευρώ εντός του 2024 προκειμένου να καλύψουν τους στόχους των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (ΜREL) ώστε να πετύχουν μέχρι το τέλος του 2025 τον τελικό στόχο που για όλες τις τράπεζες διαμορφώνεται στο 27,5%.
Ο στόχος για όλες τις τράπεζες στο τέλος του 2025 είναι ο δείκτης MREL να φθάσει στο 27,5%. Ο δείκτης αυτός εκφράζει τα κεφάλαια και τα ομόλογα μιας τράπεζας προς το σταθμισμένο ενεργητικό αυτής (RWA).

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης