Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε επιτόκιο 7,5% με 8%, θα αντλήσει 400 εκατ. ευρώ για 10ετές ομόλογο Tier 2

Η τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε επιτόκιο 7,5% με 8%, θα αντλήσει 400 εκατ. ευρώ για 10ετές ομόλογο Tier 2
Ταυτόχρονα, με την εντολή της έκδοσης του νέου ομολόγου σε έξι επενδυτικές τράπεζες, η Πειραιώς πραγματοποιεί προσφορά επαναγοράς για τα εκκρεμή ομόλογα της έκδοσης λήξεως 2029, ύψους 400 εκατ. ευρώ κατηγορίας Τier που έφερε ακριβότερο κουπόνι 9,75%
Σχετικά Άρθρα
(upd) Με στόχο ένα αρχικό επιτόκιο κάτω από 8% ή κοντά στο 7,5%, η Τράπεζα Πειραιώς, βγαίνει σήμερα 9 Ιανουαρίου 2023 στις αγορές, εκτός απροόπτου, για να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ με 10τές ομόλογο, κατηγορίας Τier 2.
Tο βιβλίο προσφορών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2 της Τράπεζα Πειραιώς, άνοιξε λίγο μετά τις 10:30 σήμερα 9 Ιανουαρίου 2024.
Ταυτόχρονα, με την εντολή της έκδοσης του νέου ομολόγου σε έξι επενδυτικές τράπεζες, η Πειραιώς πραγματοποιεί προσφορά επαναγοράς για τα εκκρεμή ομόλογα της έκδοσης λήξεως 2029, ύψους 400 εκατ. ευρώ κατηγορίας Τier που έφερε ακριβότερο κουπόνι 9,75%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, το αρχικό επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί στο 7,5-7,6% ενώ ο στόχος της Τράπεζας είναι να βρεθεί κάτω από 8% ή πέριξ αυτού. Σε μια περίοδο πτώσης των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων ύστερα από τις αναβαθμίσεις, η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να μειώσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων και να “τεστάρει” την αγορά με έκδοση του νέου ομολόγου εν όψει της διάθεσης των μετοχών (27% ή χαμηλότερα από το ΤΧΣ ). Όπως έχει ήδη αναφέρει η διοίκηση τα Χριστούγεννα, το ενδιαφέρον ξένων funds για τις μετοχές είναι αυξημένο δίχως να υπάρχει ανάγκη για στρατηγικό επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης των μετοχών αφού προηγουμένως η διοίκηση της τράπεζας σε παρουσιάσεις θα έχει δώσει καθοδήγηση για κέρδη 1 δις. ευρώ για τις επόμενες χρήσεις.

Τι αξιολόγηση έλαβε το ομόλογο

Aπό χθές το απόγευμα οι επενδυτικές τράπεζες – ανάδοχοι της έκδοσης Barclays, BNP Paribas, Bank of America, Goldman sachs, Nomura και UBS να πραγματοποιούσαν παρουσιάσεις πρός ξένους επενδυτές για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, κατηγορίας Suboridinated Tier 2 με δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία.
Η Fitch όρισε την αξιολόγηση του ομολόγου σε Β σημειώνοντας ότι, η χρηματοδότηση του ομίλου με βάση τις καταθέσεις παραμένει ισχυρό στοιχείο αξιολόγησης.
Επίσης, η Fitch σημειώνει την πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αν και με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Από την πλευρά της, η Moοdy’s αναμενόταν να δώσει αξιολόγηση Β1, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως προαναφέρθηκε, με την νέα έκδοση η Πειραιώς αντικαθιστά το παλαιότερο ομόλογο, ύψους επίσης 400 εκατ. ευρώ με ακριβό κουπόνι 9,75%.
Τα εκκρεμή ομόλογα της έκδοσης έληγαν τον Ιούνιο του 2029 και έφεραν δικαίωμα ανάκλησης στις 26 Ιουνίου 2024. Η προθεσμία για την επαναγορά των τίτλων λήγει στις 15 Ιανουαρίου και η τιμή προσφοράς είναι στο 102% της ονομαστικής αξίας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης