Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ολοκλήρωση του Frontier II οδηγεί σε μείωση τον δείκτη NPEs της Εθνικής Τράπεζας, στο 3,5%

Η ολοκλήρωση του Frontier II οδηγεί σε μείωση τον δείκτη NPEs της Εθνικής Τράπεζας, στο 3,5%
Στο Frontier II περιλαμβάνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Σε 3-4 εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ένταξη της τιτλοποίησης Frontier II (Eθνική Τράπεζα) στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την μεγάλη καθυστέρηση της διαδικασίας μέχρι τώρα, η ολοκλήρωση θα επιτευχθεί προσφέροντας οφέλη για την Τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι στο Frontier II περιλαμβάνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της ένταξης της τιτλοποίησης στο πρόγραμμα των κρατικών εγγυήσεων η Εθνική θα μειώσει περαιτέρω τον Δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5%.
Στο 9μηνο, η Εθνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων NPE στο 3,6% για την Τράπεζα και 3,7% για τον όμιλο.
Ταυτόχρονα, μέχρι το πρώτο εξάμηνο η Εθνική εκτιμάται ότι, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την ένταξη στον μηχανισμό Ηρακλής και του Frontier III, προκειμένου ο Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί στο 3%, νωρίτερα απ ό τι είχε προγραμματιστεί.
Το χαρτοφυλάκιο Frontier III αποτελείται κυρίως από εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου 630 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 30 Ιουνίου 2023.
Η παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» η οποία ανακοινώθηκε επίσημα τον περασμένο Νοέμβριο, θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2024 και οι κρατικές εγγυήσεις θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ.
Με το νέο μηχανισμό «Ηρακλή ΙΙΙ» επιβάλλονται αυστηρότεροι όροι αξιολόγησης, καθώς οι τίτλοι υψηλής εξασφάλισης (senior) θα πρέπει να διαθέτουν υψηλότερη αξιολόγηση σε σχέση μ ότι προβλέπονταν στις τιτλοποιήσεις Ηρακλής Ι & ΙΙ.
Στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων αναμένεται να ενταχθούν και οι τιτλοποιήσεις Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και η κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Solar, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Eπιπρόσθετα, ο «Ηρακλής ΙΙΙ» έχει σημασία κυρίως για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων μικρότερων τραπεζών (Attica Bank), οι οποίες έχουν δείκτες NPE 60% και άνω, επιτρέποντας την δημιουργία του περιβόητου 5ου τραπεζικού πόλου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης