Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Πειραιώς: Το ένα τρίτο των κερδών ή 330 εκατ. ευρώ από την επιχειρηματική τραπεζική

Τράπεζα Πειραιώς: Το ένα τρίτο των κερδών ή 330 εκατ. ευρώ από την επιχειρηματική τραπεζική
Θα κυριαρχήσουν οι χρηματοδοτήσεις προς τις ΑΠΕ και τα δίκτυα
Σε βασικό πυλώνα αναδεικνύεται η επιχειρηματική τραπεζική για την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να επιτυγχάνει τον στόχο κερδών άνω του 1 δισ. ευρώ μετά φόρων ετησίως την επόμενη τριετία, όπως υπογραμμίζει στην καθοδήγηση της και τις παρουσιάσεις προς τούς ξένους επενδυτές η διοίκηση της τράπεζας.
Σύμφωνα με πηγές, από το 1 δισ. ευρώ τα κέρδη από το τομέα corporate της Πειραιώς αντιστοιχούν σε 330 εκατ. ευρώ και προέρχονται από χορηγήσεις σε κλάδους οι οποίοι εμφανίζουν υψηλή απόδοση στα κεφάλαια (ενέργεια, μεταποίηση, ναυτιλία, ακίνητα, τουρισμός κα)
Την περασμένη χρονιά, παρά την γενική χαμηλή πιστωτική επέκταση και τις υψηλές αποπληρωμές λόγω της ανόδου των επιτοκίων, ο τομέας corporate προχώρησε σε χορηγήσεις νέων δανείων, ύψους 850 – 900 εκατ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο του 2023 η δυναμική της επιχειρηματικής τραπεζικής είναι εμφανής καθώς πραγματοποιήθηκαν κέρδη προ προβλέψεων και απομειώσεων 456 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της λιανικής τραπεζικής και του τομέα αγορών διαμορφώθηκαν σε 562 εκατ. ευρώ και 267 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Από τα 1 δισ. ευρώ κέρδη και πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι των κερδών στην επιχειρηματική τραπεζική αποτελεί η ενέργεια και, κυρίως, λόγω των απαιτούμενων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Δίκτυα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για την εγκατάσταση πρόσθετης πρόσθετης ισχύος 18 GW τα πέντε επόμενα χρόνια απαιτούνται επενδύσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως έτσι σε κάθε συστημική τράπεζα αντιστοιχούν περίπου
δάνεια 750 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατευθύνει τα κεφάλαια της πρός τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δικτύων καθώς έχει χορηγήσει δάνεια πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχύος 2GW.
Ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων ενέργειας προέρχεται και από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στις δυο πρώτες θέσεις στην συμβασιοποίηση επενδύσεων. (1,2 δις. ευρώ )
Για την τρέχουσα χρονιά, στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν αναμένονται μεγάλες κινήσεις στην Ελλάδα εκτός από τις τηλεπικοινωνίες, την υγεία (όπου αναμένονται κινήσεις αποεπένδυσης), και τον τομέα των τροφίμων όπου κεφάλαια ελληνικών και ξένων συμφερόντων προχωρούν σε στοχευμένες εξαγορές για την ενίσχυση των χαρτοφυλακίων τους.
Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της ναυτιλίας, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν κερδίσει θέσεις έναντι των ξένων τραπεζών που αποχώρησαν ωστόσο τα κέρδη είναι χαμηλότερα καθώς απαιτείται η δέσμευση περισσότερων κεφαλαίων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης