Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αμφίρροπη μάχη εντυπώσεων μεταξύ Eurobank και Εθνικής που θα κρατήσει όλο το 2024 στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις

Αμφίρροπη μάχη εντυπώσεων μεταξύ Eurobank και Εθνικής που θα κρατήσει όλο το 2024 στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις
H εκτίμηση του BN είναι ότι η πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις θα αλλάξει πολλές φορές χέρια μεταξύ Εθνικής και Eurobank
Μια μεγάλη μάχη ήδη δίνεται στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των τραπεζών με επίκεντρο την Eurobank και Εθνική και αυτή η μάχη θα κρατήσει όλο το 2024.
Αν και η πρωτιά έχει συμβολικότητα και σημειολογία εντούτοις δεν σημαίνει κάτι… είναι περισσότερο μια μάχη εντυπώσεων…
Η Eurobank έχει χρηματιστηριακή αξία 6,68 δισεκ. πέρασε στην δεύτερη θέση μετά από χρόνια και η Εθνική τράπεζα 6,82 δισεκ. πέρασε στην πρώτη θέση.
H εκτίμηση του BN είναι ότι η πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις θα αλλάξει πολλές φορές χέρια μεταξύ Εθνικής και Eurobank


Η Eurobank ποντάρει… σε σταθερά κέρδη 1,2 δισεκ. ετησίως και στην Ελληνική τράπεζα Κύπρου και η Εθνική στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της, σε ένα επιθετικό πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και σε κέρδη σταθερά άνω των 1 δισεκ.

Η Eurobank ποντάρει… σε σταθερά κέρδη 1,2 δισεκ. ετησίως και στην Ελληνική τράπεζα Κύπρου

Η Eurobank για να διατηρήσει την πρώτη θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των τραπεζών ποντάρει σε σταθερά κέρδη 1,2 δισεκ. ετησίως τουλάχιστον και το 2024 θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός καθώς και στην Ελληνική τράπεζα Κύπρου.
Στόχος της Eurobank είναι να αποκτήσει με δημόσια πρόταση έως και το 60% της Ελληνικής Κύπρου η οποία μπορεί να επιτυγχάνει 300 εκατ κέρδη τον χρόνο
Η Εurobank σημειωτέον μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη έως 450-500 εκατ ετησίως από το εξωτερικό…
Ο Watsa o επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax που είναι μέτοχος με 33% στην Eurobank έχει δηλώσει ανεπίσημα ότι βλέπει την μετοχή της Eurobank... στα 2,5 με 3 ευρώ από 1,64 ευρώ την τρέχουσα περίοδο…
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιστορικό κόστος κτήσης των μετοχών της Eurobank είναι 2,52 ευρώ αλλά το αναπροσαρμοσμένο κόστος κτήσης μετά την ενσωμάτωση της Grivalia είναι στα 0,96 ευρώ.
Το Fairfax είναι ένας δηλωμένος μακροπρόθεσμος επενδυτής, που στάθηκε δίπλα στην Eurobank ακόμη και στην σκοτεινή περίοδο όπου υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για την τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο η διοίκηση Καραβία - Ιωάννου κατάφερε εν μέσω Συμπληγάδων να ξεπεράσει τα εμπόδια και η Eurobank να καταστεί η τράπεζα με την υψηλότερη κερδοφορία και την υψηλότερη αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η επιτυχία αυτή, επισκίασε και το μεγάλο deal του Χρυσικού στα ακίνητα με το Fairfax.

Οι υπεραξίες από την Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,2 δισεκ.

Φθάνοντας στο σήμερα το Fairfax κατέχει το 33% της Eurobank, κατέχει mezzanine ομόλογα, κατέχει κρατικά ομόλογα, στρατηγικό ποσοστό στην Eurolife, στον Μυτιληναίο κ.α.
Το Fairfax είναι ένας δηλωμένος μακροπρόθεσμος επενδυτής και κερδισμένος επενδυτής από την Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι από την Ελλάδα οι υπεραξίες που αποκομίζει είναι 2,2 δισεκ.
Ωστόσο μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις του Fairfax είναι πλέον η Eurobank αφού από 1,18 δισεκ. που έχει επενδύσει – αρχική επένδυση 942 δισεκ ευρώ και ιστορικό κόστος κτήσης 2,52 ευρώ – η αποτίμηση του 33% των μετοχών ή 1,226 δισεκ. μετοχές που κατέχει αποτιμάται στα 2 δισεκ. δηλαδή κέρδος 780 εκατ ευρώ.
Όπως τονίσαμε το Fairfax είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, για το ορατό μέλλον δεν σχεδιάζει πωλήσεις αλλά όπως έχει δηλώσει ο Watsa θα έβλεπε την μετοχή… της Eurobank στα 2,5 με 3 ευρώ τα επόμενα χρόνια….
Όποτε φθάσει λοιπόν στα 3 ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου της Fairfax στην Eurobank θα αξίζει 3,5 με 3,7 δισεκ. ευρώ οπότε θα μιλάμε για κέρδος 2,5 δισεκ. πλέον των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί…
Εάν η Eurobank φθάσει στα 3 ευρώ π.χ. προς τα τέλη του 2025 με την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International θα αξίζει στο χρηματιστήριο 11 δισεκ. από 6,1 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου… οπότε τότε το Fairfax θα αρχίσει να σκέπτεται να πωλήσει ένα ποσοστό π.χ. το 33% να μειωθεί στο 20% αλλά και πάλι να διατηρήσει ένα στρατηγικό ποσοστό.
Οπότε πωλήσεις του Fairfax βλέπουμε όταν το ελληνικό χρηματιστήριο αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά.

Πότε θα ακυρώσει το 1,4% των ιδίων μετοχών η Eurobank;

Με βάση ενδείξεις μέσα Απριλίου 2024 θα ακυρώσει το 1,4% των ιδίων μετοχών που απέκτησε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν σχεδιάζει άλλη επαναγορά εντός του 2024 αφού θα εστιάσει στην δημόσια πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου για την οποία εκτιμάται ότι θα έχει επενδύσει συνολικά 650 με 680 εκατ και θα προσδοκάει κέρδη 300 εκατ ετησίως…

Πως θα την στηρίξει η Ελληνική Κύπρου

Η Eurobank επιτυγχάνει σε ενοποιημένη βάση προ των δικαιωμάτων μειοψηφίας και με την ενσωμάτωση της Ελληνικής Κύπρου 500 εκατ κέρδη από το εξωτερικό…
Πραγματικά εκπληκτικό, η στρατηγική της Eurobank ήταν απόλυτα σωστή… να επεκταθεί στο εξωτερικό και να εξαγοράσει την Ελληνική Κύπρου.
Ωστόσο το ερώτημα που απασχολεί τους μετόχους είναι ένα… πόσο πρέπει να αξίζει η Eurobank με την Ελληνική Κύπρου;
Η Eurobank σήμερα έχει κεφάλαια 7,56 δισεκ. – πάντα λαμβάνουμε υπόψη τα tangible book τα ενσώματα ίδια κεφάλαια –
Σε αυτά περιλαμβάνεται το 28% της Ελληνικής στην οποία η Eurobank θα φθάσει να κατέχει…το 60% με 65%.
Παίρνουμε ως παραδοχή ότι τα κεφάλαια με αυτή την ενσωμάτωση θα φθάσουν τα 8,4 δισεκ. και επίσης προσθέτουμε και τα κέρδη της Eurobank της χρήσης 2024… υποθέτουμε κεφάλαια 9 δισεκ. ευρώ.
Σήμερα η σχέση P/BV είναι 0,88 (6,68 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 7,56 δισεκ. κεφάλαια).
Ας υποθέσουμε ότι η δίκαιη αποτίμηση είναι 0,95 με 1 στο καλύτερο σενάριο… αυτό σημαίνει ότι με κεφάλαια 9 δισεκ. η χρηματιστηριακή αξία θα φθάσει 8,5 δισεκ. δηλαδή 1,7 δισεκ. περισσότερο από σήμερα.
Τα 8,5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία σημαίνει μετοχή (8,5 δισεκ. δια 3,716 δισεκ. μτχ = 2,28 ευρώ από 1,80 ευρώ σήμερα… δηλαδή άνοδος 26%... αυτό είναι το ανοδικό περιθώριο για την Eurobank εάν όλα… εξελιχθούν τέλεια… στο χρηματιστήριο που δεν θα εξελιχθούν τέλεια όμως… προβλέπουμε εμείς…

Πότε θα πραγματοποιηθεί το νέο placement για το 18% της Εθνικής τράπεζας; .... έως Ιούλιο 2024 στα 8 ευρώ

Μετά το placement για το 22% της Εθνικής τράπεζας όπου η προσφορές υπερκάλυψαν την προσφορά κατά 8 φορές σε τιμή 5,30 ευρώ… η μετοχή έφθασε στα 7,46 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 38%.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Ιούλιο 2024 θα προχωρήσει στην πώληση του 18% της Εθνικής ολοκληρώνοντας την αποεπένδυση και από την Εθνική τράπεζα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 18% προφανώς θα διατεθεί με την ίδια διαδικασία όπως και στο προηγούμενο placement με την διαφορά ότι θα αλλάξει η τιμή αφού το placement του 22% διατέθηκε σε πολύ χαμηλή τιμή.
Ήδη η μετοχή της Εθνικής έχει φθάσει στο 7,46 ευρώ με συνολική χρηματιστηριακή αξία 6,82 δισεκ. προηγείται 140 εκατ της Eurobank που πέρασε στην δεύτερη θέση προσωρινά.
Το placement του 18% θα πραγματοποιηθεί στην ζώνη των 8 ευρώ και θα συμβάλλει στην αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και της ευρύτατης διασποράς με χρονικό ορίζοντα Ιούλιο 2024.
Τα 8 ευρώ είναι κατά 50% υψηλότερα από τα 5,30 ευρώ του προηγούμενου placement… μόνο αυτό επιβεβαιώνει ότι η διάθεση του 22% στα 5,30 ευρώ ήταν λάθος, πουλήθηκε πολύ φθηνά…

Η Εθνική θέλει να επαναγοράσει το 5% με 8% των ιδίων μετοχών από το ΤΧΣ και να το διαγράψει…

Η Εθνική τράπεζα έχει θέσει ένα στόχο να περάσει στην πρώτη θέση των αποτιμήσεων ήδη προηγείται 140 εκατ διαφορά από την Eurobank που έχασε προσωρινά την πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Λόγω της μεγάλης κεφαλαιακής της βάσης η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε να επαναγοράσει το 5% με 8% των ιδίων μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάποια στιγμή στο β΄ 6μηνο 2024.
Σε τρέχουσες τιμές το 5% με 8% της Εθνικής αποτιμάται 291 εκατ και το 8% 467 εκατ ευρώ.
Η Εθνική μπορεί να διαθέσει αυτά τα ποσά με άνεση χωρίς επίδραση στην κεφαλαιακή της βάση και να επαναγοράσει τις ίδιες μετοχές από το ΤΧΣ που διαθέτει ακόμη 18,39% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Η Εθνική διαθέτει 914,715 εκατ μετοχές και εάν πάρουμε ως παράδειγμα το 5% σημαίνει 45,73 εκατ μετοχές…
Διαγράφοντας τα 45,73 εκατ μετοχές ουσιαστικά ενισχύεται η εσωτερική αξία και η κεφαλαιοποίηση αφού λιγότερες μετοχές θα αντιστοιχούν στην θεωρητική χρηματιστηριακή αξία…
Με την ενίσχυση της κερδοφορίας και την επαναγορά των ιδίων μετοχών η Εθνική πιστεύει ότι μπορεί να περάσει στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης