Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η σύγκριση της Ιταλικής Βanca dei Pachi και της ελληνικής Πειραιώς μετά τα placement - Και οι δύο μετοχές κάτω από τις τιμές διάθεσης

Η σύγκριση της Ιταλικής Βanca dei Pachi και της ελληνικής Πειραιώς μετά τα placement - Και οι δύο μετοχές κάτω από τις τιμές διάθεσης
Η παραμονή της τιμής μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς κάτω από την τιμή διάθεσης ένα μήνα μετά από την ιδιωτική τοποθέτηση ( 27% - 4 ευρώ, 1,3 δισ. ευρώ ) δεν είναι η μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο
Σχετικά Άρθρα
Aν και είναι ακόμη νωρίς να αξιολογήσει πλήρως την συναλλαγή πώλησης του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, τα στοιχεία του Αποθετηρίου του Μαρτίου υποδεικνύουν ότι, η δομή του ελληνικού χρηματιστηρίου λειτουργεί υπέρ των ξένων επενδυτών και εις βάρος των μικρών επενδυτών.
Η παραμονή της τιμής μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς (τρέχουσα τιμή 3,80 ευρώ) κάτω από την τιμή διάθεσης ένα μήνα μετά από την ιδιωτική τοποθέτηση (27% στα 4 ευρώ, αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ) δεν είναι η μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο.
Σε μια ανάλογη πώληση, τον Μάρτιο του 2024 το Ιταλικό Δημόσιο πραγματοποίησε την δεύτερη πώληση ποσοστού στην Banca Dei Paschi (10%), ύψους 650 εκατ ευρώ με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ (discount 2,5%) ενώ είχε προηγηθεί πώληση του 25%, ύψους 950 εκατ. ευρώ.
Η τιμή της μετοχής της Banca Dei Paschi σήμερα ανέρχεται στα 3,98 ευρώ ενώ η τιμή διάθεσης στο placement καθορίστηκε στα 4,15 ευρώ δηλαδή προκύπτει λογιστική υποαξία -4% όταν στην Πειραιώς η λογιστική υποαξία ανέρχεται σε -5% δηλαδή ίδια χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Όμως, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η μετοχή της παλαιότερης ιταλικής Τράπεζας βρέθηκε τελικά πάνω από την τιμή της συναλλαγής στα 4,18 ευρώ προσφέροντας την δυνατότητα διεξόδου και κερδών σε όλους τους επενδυτές αλλά αυτό ήταν στιγμιαίο γιατί η μετοχή της Banca Dei Paschi υποχώρησε στην συνέχεια και πλέον βρίσκεται κάτω από την διμή διάθεσης. 

Συγκρίνοντας την Banca Dei Paschi με την Πειραιώς 

Επειδή, όμως, υπάρχουν θετικές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η Banca Dei Paschi διανέμει υψηλότερο μέρισμα, πιθανότατα η κεφαλαιοποίηση της Banca dei Pasci να βρεθεί υψηλότερα από την πώληση του 10%.
Μια δεύτερη διαφορά σε σύγκριση με την ιταλική πώληση, είναι το γεγονός ότι, η εμπορευσιμότητα της Banca Dei Paschi είναι μακράν υψηλότερη της Πειραιώς μετά την συναλλαγή καθώς καθημερινά αλλάζουν “χέρια” πάνω από 10 εκατ. μετοχές κατά μέσο όρο.
Η εμπορευσιμότητα της Πειραιώς μετά την πώληση αυξήθηκε, αλλά όπως θα δούμε η συναλλαγή αποδείχθηκε "παγίδα" καθώς το πλεονέκτημα, λόγω κεφαλαίων, το είχαν οι ξένοι επενδυτές και όχι οι "αδύναμοι" Έλληνες επενδυτές.
Μια τρίτη διαφορά με την Banca Dei Paschi, είναι η τιμή πώλησης, αλλά δεν κρίνουμε αυτό σήμερα – αν και επηρεάζει σημαντικά την συναλλαγή.
Συνεπώς, το πρόβλημα για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει η έλλειψη βάθους, αλλά, κυρίως, η κυριαρχία των ισχυρών ξένων επενδυτών οι οποίοι πραγματοποίησαν τον Μάρτιο το 56% των συναλλαγών ενώ οι Έλληνες επενδυτές το 41% των συναλλαγών.

Ανεπτυγμένη αγορά δίχως Έλληνες επενδυτές;

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και ο πρώην προϊστάμενος του και σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλος στοχεύουν στην ένταξη του χρηματιστηρίου στην λίστα των ανεπτυγμένων αγορών και στην αναβάθμιση εντός 12-18 μηνών.
Ποιος θα είναι σε θέση να επωφεληθεί περισσότερο στις συναλλαγές όταν υπάρχει η προαναφερόμενη κατανομή;
Από την άλλη πλευρά, καμία ανεπτυγμένη αγορά ή καλύτερα κανένα χρηματιστήριο παγκοσμίως δεν αναπτύχθηκε δίχως τους ντόπιους επενδυτές. Παρά ταύτα η ελληνική αγορά είναι από τις καλύτερες μετοχικές αγορές παγκοσμίως για να επενδύσει κανείς όπως ομολόγησε προχθές ο κ. Prem Watsa του Fairfax, o οποίος κάτι περισσότερο γνωρίζει. Τουλάχιστον, όμως, ο Ινδο- Καναδός επενδυτής έχει επενδύσει πολλαπλώς στην Ελλάδα από το 2012 και δεν κερδοσκοπεί όπως τα hedge funds ύστερα από κάθε συναλλαγή.
Τα μέτρα προσέλκυσης νέων Ελλήνων επενδυτών, οι λογαριασμοί ISA βρίσκονται στα συρτάρια και η διοίκηση επέλεξε να αποφασίσει το πρόβλημα του free float και όχι να αναπτύξει την αγορά. Το ποιοι θα αγοράσουν τις μετοχές δεν απασχολεί κανέναν, αλλά μόνο πότε και πως θα πουλήσουν οι βασικοί μέτοχοι.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τα ευπρόσδεκτα κεφάλαια των ξένων επενδυτών κατέχουν μετοχές αξίας 60,6 δισ. ευρώ ή το 66,82% και οι Έλληνες επενδυτές το 34,3%.
Με αυτή την κατανομή ήταν σχεδόν αναμενόμενο οι ξένοι επενδυτές να επικρατήσουν.
Απλώς περίμεναν να αγοράσουν τις μετοχές από τους Έλληνες επενδυτές οι οποίοι θα πρόσφεραν τις μετοχές αμέσως μετά την συναλλαγή όταν η τιμή κατρακύλησε έως και 3,66 ευρώ (χαμηλό).

Πέραν της εγγενούς αδυναμίας των Ελλήνων ιδιωτών, οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές δεν διαθέτουν ισχύ στην ελληνική αγορά προκειμένου να απορροφήσουν τις όποιες πιέσεις στις τιμές.
Μάλιστα, εάν κοιτάξει κανείς τα χαρτοφυλάκια αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδυτικών εταιρειών – με ελάχιστες εξαιρέσεις – η τιμή κτήσεως των μετοχών τους είναι ωσάν να έχουν αγοράσει χθες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης