Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι περίπου ίδιες, έχουν διαφορές στην χρηματιστηριακή αξία 3,2 δισ - Τι συμβαίνει;

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι περίπου ίδιες, έχουν διαφορές στην χρηματιστηριακή αξία 3,2 δισ - Τι συμβαίνει;
Λογικά το χάσμα των 3,2 δισεκ. στην χρηματιστηριακή αξία μεταξύ των 4 μεγάλων τραπεζών θα μειωθεί στο 1,5 δισεκ. αλλά θα απαιτηθεί πολύς χρόνος
Υπάρχει ένα παράδοξο φαινόμενο.
Ποιο είναι αυτό;
Έχουμε 4 συστημικές τράπεζες.

Η Eurobank με 1,13 δισεκ. κέρδη, περίπου 7,6 δισεκ. κεφάλαια και 80 δισεκ ενεργητικό που έχει χρηματιστηριακή αξία 6,8 δισεκ.

Η Εθνική τράπεζα με 1,1 δισεκ. κέρδη, περίπου 7,1 δισεκ. κεφάλαια και 75 δισεκ ενεργητικό που έχει χρηματιστηριακή αξία 6,5 δισεκ.

Η Πειραιώς με 788 εκατ. κέρδη, περίπου 6,4 δισεκ. κεφάλαια και 77 δισεκ ενεργητικό που έχει χρηματιστηριακή αξία 4,7 δισεκ.

Η Alpha bank με 611 εκατ. κέρδη, περίπου 6,4 δισεκ. κεφάλαια και 74 δισεκ ενεργητικό που έχει χρηματιστηριακή αξία 3,68 δισεκ.

Έχουμε 4 τράπεζες που έχουν ισολογισμό δηλαδή περιουσιακά στοιχεία δάνεια, καταθέσεις και κεφάλαια μεταξύ 80 και 74 δισεκ. ευρώ.
Οι διαφορές είναι ελάχιστες.
Έχουμε 4 τράπεζες που τα κεφάλαια τους αποκλίνουν έως 1,2 δισεκ. ευρώ η Eurobank έχει 1,2 δισεκ. κεφάλαια περισσότερα από Πειραιώς και Alpha.
(Το ζήτημα των κεφαλαίων δεν αξιολογείται με βάση το απόλυτο μέγεθος τόσο όσο ως προς το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό, δηλαδή πόσα κεφάλαια χρειάζονται για κάθε μέρος του ενεργητικού καθορίζοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας)
Επίσης οι αποκλείσεις στα DTC στην αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αποτελούν χαμηλής ποιοτικής στάθμης κεφάλαια ευνοεί την Alpha bank που έχει το μικρότερο DTC αλλά βλέπουμε ότι η Alpha bank έχει 3,2 δισεκ. μικρότερη χρηματιστηριακή αξία…
Θα πουν πολλοί ότι υπάρχουν διαφορές ακόμη στα NPEs αλλά και πάλι οι διαφορές μεταξύ Alpha και Eurobank ή Πειραιώς και Eurobank έχουν εκμηδενιστεί.
Θα πουν ορισμένοι ότι η Eurobank θα ευνοηθεί από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο που θα προσδώσει ακόμη 18 δισεκ. στο ενεργητικό θα φθάσει η Eurobank στα 100 δισεκ. και τα κεφάλαια θα αυξηθούν κατά 850 εκατ ευρώ.

Και πάλι η απάντηση εδώ είναι ότι στην Ρουμανία η Alpha bank θα πάει καλά και διατηρεί και τρεις μετόχους στο μετοχικό της κεφάλαιο που την στηρίζουν Reggeborgh, Unicredit και Paulson.

Υπάρχουν μεγάλες αποκλείσεις μεταξύ των 4 τραπεζών αν και Εθνική και Eurobank έχουν έρθει κοντά χρηματιστηριακά.
Αυτές οι διαφορές δεν πρέπει να κλείσουν;
Ακόμη το BN δεν θα καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα, εάν τις παρουσιάσουμε κάποιοι θα σοκαριστούν.
Για την ώρα θα παρουσιάσουμε την θέση κορυφαίου έλληνα τραπεζίτη που απαντάει στο ερώτημα γιατί ενώ έχουμε σχεδόν παρόμοιες τράπεζες, έχουν τόσο χαοτικές χρηματιστηριακές διαφορές και το κυριότερο πως αυτές θα κλείσουν;

Απάντηση

Το βασικό διακύβευμα είναι ότι οι χρηματιστηριακές διαφορές θα κλείσουν άπαξ και τα NPEs θα βρεθούν σε όλες τις τράπεζες στο 3,5%.
Δεν είναι πρόβλημα τα NPEs, ούτε τα κεφάλαια που υπάρχουν, αλλά το αφήγημα που παρουσιάζει κάθε τράπεζα…
Υπάρχει αέρας σε αυτό το χάσμα των 3,2 δισεκ. σε χρηματιστηριακές διαφορές οπότε λογικά η Alpha bank θα ανέβει, όπως ανέβηκε πρόσφατα και η Πειραιώς.
Όμως για να δούμε παραπλήσιες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις ίσως χρειαστούν 3 χρόνια και εφόσον οι άλλες τράπεζες κάνουν κινήσεις όπως η Eurobank στο εξωτερικό.
Π.χ. η Eurobank θα έχει κέρδη 500 εκατ από το εξωτερικό ενώ υπάρχουν άλλες τράπεζες που βγάζουν 30 με 40 εκατ.
Εάν δουλέψει το σενάριο της UniCredit στην Ρουμανία τότε θα βγάζει 100 εκατ κέρδη η Alpha bank…
Η Εθνική εξετάζει επίσης εξαγορά στο εξωτερικό αλλά έχουν γίνει ακριβά assets αφού αποτιμώνονται πάνω από τον αγοραστή με όρους P/BV χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια.
Λογικά το χάσμα των 3,2 δισεκ. στην χρηματιστηριακή αξία μεταξύ των 4 μεγάλων τραπεζών θα μειωθεί στο 1,5 δισεκ. αλλά θα απαιτηθεί πολύς χρόνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης