Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Ατιμώρητες κομπίνες με «μαϊμού» εκτιμήσεις σε πλειστηριασμούς ακινήτων

Αποκάλυψη: Ατιμώρητες κομπίνες με «μαϊμού» εκτιμήσεις σε πλειστηριασμούς ακινήτων
Η αύξηση τιμής έως και 170% με δικαστικές αποφάσεις και οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που κάνουν τα χατίρια των Funds
Η αξία του ακινήτου στον πλειστηριασμό και η αξία του ακινήτου από την πραγματική αγορά κινούνται στις ίδιες ράγες αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση.
Το ακίνητο που βγαίνει στο σφυρί από funds και servicers η αξία του εξαϋλώνεται σε βαθμό που έφτασε έχει απόκλιση 170% σε σχέση με την τιμή που θα έδινε ένας ιδιώτης να αποκτήσει το ακίνητο.
Οι αποκλίσεις είναι σκανδαλώδεις και αποτελούν καθημερινό φαινόμενο ενώ τα αποκαλυπτήρια γίνονται στις δικαστικές αίθουσες.
Το bankingnews έχει στην κατοχή του απόφαση της Δικαιοσύνης που αναθεώρησε την αρχική χαμηλή τιμή που έδωσε servicers για ακίνητο που πήρε σειρά για πλειστηριασμό.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και δανειολήπτης όταν πληροφορήθηκε εγγράφως την αξία του ακινήτου ότι προσδιορίστηκε στις 650.000 ευρώ προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, η οποία εξέδωσε απόφαση που δικαίωσε τον δανειολήπτη αφού η νέα τιμή του ακινήτου εκτοξεύτηκε στα ύψη.
Αποτιμήθηκε στο 1.725.000 ευρώ.
Η αξία του ακινήτου ανέβηκε κατά 169% διότι ο πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτου προσκόμισε νέα στοιχεία τα οποία έγιναν αποδεκτά από το Δικαστήριο.
Ο servicers με την νέα δικαστική απόφαση έκανε αναπροσαρμογή της αξίας του ακινήτου στο ύψος του 1,7 εκατ. ευρώ.

Τα κόλπα των funds με τις τιμές ακινήτων σε πλειστηριασμούς

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο servicers δεν έχει επιπτώσεις για την αρχική εκτίμηση του ακινήτου που ήταν κατώτερη από αυτή της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι και στην πρώτη περίπτωση αξιοποιήθηκε πιστοποιημένος εκτιμητής, ο οποίος όμως ευνοούσε τον πελάτη που επιθυμούσε μια χαμηλή τιμή για το ακίνητο.
Ο servicers ζήτησε μια εκτίμηση κατά παραγγελία και ο συνεργάτης εκτιμητής ακινήτων την έδωσε χωρίς να έχει συνέπειες.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση έδωσε με δόλο μια εκτίμηση η οποία στη συνέχεια ανατράπηκε.

Ο πελάτης (servicers) φτιάχνει την τιμή του ακινήτου

Ωστόσο δεν υπάρχει νομική διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τον εκτιμητή ο οποίος με τις εκτιμήσεις τους γίνεται ο «καλύτερος» συνεργάτης των Fund και των servicers.
Οι «καλές» υπηρεσίες αμείβονται με το παραπάνω από τον εντολέα του ενώ η πολιτεία θεωρεί ότι η αγορά των πιστοποιημένων εκτιμητών… λειτουργεί σε καθεστώς αδιαφάνειας.
Ο δανειολήπτης με υποτιμημένες εκτιμήσεις για την ακίνητη περιουσία του βγαίνει διπλά χαμένος διότι τα χρήματα από τον πλειστηριασμό τον αφήνουν με νέο άνοιγμα σε σχέση με τη συνολική οφειλή.
Αφού του παίρνουν τζάμπα το ακίνητο και η οφειλή που μένει σε εκκρεμότητα και το δάνειο δεν θα εξοφληθεί ποτέ διότι η αξία του ακινήτου που βγήκε σε πλειστηριασμό δεν καλύπτει την οφειλή.
Τα ακίνητα με λανθασμένες αποτιμήσεις περνούν σε θυγατρικές των Funds τα οποία ξέρουν την πραγματική αξία του ακινήτου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης