Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της Triton Asset Management έναντι 40 - 45 εκατ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της Triton Asset Management έναντι 40 - 45 εκατ. ευρώ
Αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων άνω των 12 δισ. ευρώ για τον Όμιλο της Πειραιώς
Σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Triton Asset Management ΑΕΔΑΚ βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βankingnews, το τίμημα εξαγοράς κυμαίνεται περί τα 40 -45 εκατ. ευρώ.
Βάσει του επιχειρηματικού της πλάνου, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εδώ και δυο χρόνια στοχεύει στη δημιουργία εσόδων από προμήθειες διαχείρισης κεφαλαίων.
Μάλιστα, ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους έφθασε τον ετήσιο στόχο της, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανήλθαν σε 10 δισ. ευρώ.
Το 2022, η Πειραιώς είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Iolcus Investments έναντι 10 εκατ. ευρώ.
Η Triton Asset Management αποτελεί μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά - επενδυτικά ταμεία) η οποία ιδρύθηκε το 1991 -ως Eλληνοβρετανική Ασφαλιστική- από τον έμπειρο διαχειριστή κεφαλαίων κ. Ιωάννη Βεζανή.
Δραστηριοποιείται 32 χρόνια στη διαχείριση κεφαλαίων ιδιωτών αλλά και οργανισμών και σήμερα κατέχει συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ (31/12/2023).
Την περασμένη χρονιά, η Τriton πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 9,7 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ, έχει ίδια κεφάλαια 8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ.
Στο πέρασμα του χρόνου, η εταιρεία παρά την πλήρη τραπεζική επικράτηση στην ελληνική αγορά, εξελίχθηκε σ ένα σημαντικό ανεξάρτητο διαχειριστή κεφαλαίων.
Μετά την εξαγορά της από την HSBC το 1999, το 2013 ο κ. Βεζανής εξαγόρασε το ποσοστό της HSBC και έκτοτε διεύρυνε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της επενδύσεων.
Η Triton αυξάνει σημαντικά τα υπό διαχείριση κεφάλαια καθώς αναλαμβάνει κρατικά επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και αναπτύσσει όλες τις κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές του εξωτερικού (Λουξεμβούργο).
Εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Πειραιώς η προσθήκη της Triton Αsset management δεν θα αυξήσει απλώς τα κεφάλαια υπό διαχείριση της Πειραιώς, αλλά θα ενισχύσει άμεσα τα έσοδα καθώς τα τελευταία χρόνια η Triton πραγματοποιεί ετήσια κέρδη μεταξύ 1,5 -4 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την πορεία των αγορών και τις προμήθειες από την επιτυχή διαχείριση κεφαλαίων.
Η δημιουργία εσόδων από τις προμήθειες της διαχείρισης κεφαλαίων, σύμφωνα με έκθεση της Jeferries αποτελούν μια ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας του χαμηλού μέσου όρου σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά και από τα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης