Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

JP Morgan για Viva: Ανοίγει ο δρόμος για πώληση - Καρώνης: Στρέβλωσαν την αποτίμηση και έχασαν το δικαστήριο

JP Morgan για Viva: Ανοίγει ο δρόμος για πώληση - Καρώνης: Στρέβλωσαν την αποτίμηση και έχασαν το δικαστήριο
Ως Διευθύνων Σύμβουλος, καλώ και τους δύο μετόχους να προχωρήσουν στη διαδικασία αποτίμησης που συμφώνησαν, η οποία αντικατοπτρίζει την πραγματική και μελλοντική αξία της Viva, αναφέρει ο Χάρης Καρώνης
Σχετικά Άρθρα
Για δικαστική δικαίωση στη διαμάχη που είχε με την JP Morgan κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Viva Wallet Χάρης Καρώνης.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «η ομάδα της Viva χαιρετίζει τη σημερινή δικαστική απόφαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μια σωστή αποτίμηση της εταιρείας.
Η απόφαση υποστηρίζει ότι η Viva πρέπει να αποτιμάται σύμφωνα με την πλήρη δυναμική της στην αγορά, οπότε θα πρέπει να περιλαμβάνει τα προσοδοφόρα σχέδια επέκτασής της στις ΗΠΑ.
Στο πόρισμα για την WRL, η απόφαση απορρίπτει τις προσπάθειες της JP Morgan να ξαναγράψει τη συμφωνία.
Αυτοί οι κανονιστικοί περιορισμοί ήταν πιθανό να στρέβλωναν σημαντικά τη διαδικασία αποτίμησης της Εταιρείας και να μειώσουν αδικαιολόγητα την αξία έως και 50% προς όφελος της JP Morgan και ενάντια στα συμφέροντα των ιδρυτών και των περισσότερων από 200 κατόχων δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών-εργαζομένων.
Η δικαστική απόφαση σημαίνει επίσης ότι η προηγούμενη αποτίμηση που παρουσίασε η JP Morgan και δόθηκε από τον Houlihan Lokey είναι άκυρη επειδή ήταν προδήλως εσφαλμένη, με αποτέλεσμα η εταιρεία να υποτιμηθεί.
Ως Διευθύνων Σύμβουλος, καλώ και τους δύο μετόχους να προχωρήσουν στη διαδικασία αποτίμησης που συμφώνησαν, η οποία αντικατοπτρίζει την πραγματική και μελλοντική αξία της Viva.
Η αποτίμηση θα λαμβάνει πλέον υπόψη την πραγματική θέση της Viva στην αγορά και ένα πραγματικό σύνολο οικονομικών προβλέψεων, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ».

«Μας εμπόδισαν»

Στη συνέχεια ο κ. Καρώνης στάθηκε στα χρόνια που προηγήθηκαν: «Πριν από αυτή τη δίκη και για 2,5 χρόνια, η JP Morgan είχε προσπαθήσει να εμποδίσει οποιαδήποτε επέκταση της Viva στις ΗΠΑ, βασιζόμενη σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ που ισχύει μόνο για την ίδια.
Μόνο λίγο πριν από τη δίκη η JP Morgan τελικά αποδέχτηκε ότι αυτό ήταν λάθος.
Η απόφαση κατέστη πλέον σαφές ότι είναι σκόπιμο να εκτιμηθεί η Viva με βάση ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ δεν περιορίζει την επέκταση της Viva στην αγορά των ΗΠΑ με τη μοναδική και καινοτόμο τεχνολογία Tap on Any Device.
Στόχος μου είναι να αποκαταστήσω την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας Viva στην JP Morgan.
Θέλω έναν μέτοχο που σέβεται τις βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης μιας εταιρείας, που δεν δημιουργεί τοξικό περιβάλλον και δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Εταιρείας.
Η Εταιρεία έχει φτάσει στο νεκρό σημείο, τροφοδοτώντας την ικανότητά της να επενδύει στην ανάπτυξη, και ελπίζω ότι οι πρόσφατες αλλαγές ηγεσίας εντός της JP Morgan Payments θα δώσουν την ευκαιρία να ξαναρχίσει ο εποικοδομητικός διάλογος και να διευκολυνθεί αυτή η ανάπτυξη.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα με άμεση συνδεσιμότητα με όλα τα κορυφαία εγχώρια προγράμματα καρτών και εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής σε όλη την Ευρώπη.
Η Viva έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στην τεχνολογία Tap on Any Device, επιτρέποντας σε κάθε έμπορο σε όλη την Ευρώπη –και σύντομα, στις ΗΠΑ– να δέχεται πληρωμές από οποιαδήποτε συσκευή.
Η Viva βελτιστοποιεί συνεχώς τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της εκτενούς υιοθέτησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο.
Η Viva πρόκειται τώρα να συνεχίσει πλήρως τη στρατηγική ανάπτυξής της, ενισχύοντας το καθεστώς της ως κορυφαίας τεχνολογικής τράπεζα για πληρωμές εμπόρων όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας έτσι την πραγματική της αξία στην αγορά.
Εγώ, ο Μάκης και η ομάδα μας στο Viva παραμένουμε προσηλωμένοι στην πλήρη αξιοποίηση των εξαιρετικών δυνατοτήτων του Viva».

Τι υποστηρίζει η JP Morgan

Διαφορετική είναι η ανάγνωση της JP Morgan…
«Η σημερινή κρίση είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την JP Morgan και για τη Viva, τροχοδρομώντας μια εμπορική πορεία προς τα εμπρός» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της.
«Με ένα οικονομικό μερίδιο στην εταιρεία, έχουμε επανειλημμένα προσφέρει τρόπους για να βοηθήσουμε την εταιρεία να επεκταθεί και να πετύχει.
Το δικαστήριο έχει παράσχει ένα κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν την πώληση της Viva σύντομα, προτού η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών Fintech "μαλακώσει" περαιτέρω.
Ο δικαστής επιβεβαίωσε επίσης ότι η Viva υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς των ΗΠΑ, κάτι που λέγαμε στη διοικητική ομάδα της Viva από την αρχή, και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε υπόδειξη ότι η JP Morgan προσπαθούσε να μειώσει την αξία της Viva και να την αποτρέψει από την ανάπτυξή της.
Ήταν πάντα πρόθεσή μας να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της Viva, στις ΗΠΑ ή αλλού, με την επιφύλαξη του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη και επέκταση της Viva σε συνεργασία με την WRL προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και της ευρύτερης ελληνικής βιομηχανίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Τι αναφέρει το Bloomberg

Όπως αναφέρει το Bloomberg, «το δικαστήριο του Λονδίνου δημοσίευσε την Πέμπτη μια απόφαση για μια μπλεγμένη υπόθεσης μεταξύ της JPMorgan και του Χάρη Καρώνη.
Οι δύο πλευρές είχαν καταθέσει αγωγές για μια διαφορά της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αποτίμηση της Viva Wallet.
Η Werealize.com Ltd. του Καρώνη κατέχει περίπου το 51% της Viva Wallet ενώ η τράπεζα της Wall Street κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο.
Η απόφαση του δικαστή καθόριζε τον τρόπο εκτίμησης του Viva, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην τελική πώλησή του.
Η συμφωνία του 2022 έδωσε στην τράπεζα το δικαίωμα να εξαγοράσει το ποσοστό Καρώνη, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις».

Αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές καταστάσεις του 2023, νωρίτερα η Viva ανέφερε διεύρυνση ζημιών.
Ειδικότερα, το 2023, τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 162,3 εκατ. ευρώ (121,8 εκατ. ευρώ το 2022), εκ των οποίων τα 125,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών (acquiring) που πραγματοποίησε η θυγατρική Viva Payments.
Η αύξηση του τζίρου βελτίωσε τα μικτά κέρδη (68,1 εκατ. ευρώ από 57,5 εκατ. ευρώ το 2022), αλλά η σημαντική αύξηση προσωπικού (+40%) και λοιπών εξόδων οδήγησε σε διεύρυνση της ζημιάς (42,7 εκατ. ευρώ από 27 εκατ. ευρώ το 2022) σε λειτουργικό αποτέλεσμα.
Σε επίπεδο προσαρμοσμένων EBITDA ο όμιλος κατέγραψε ζημιά 31,7 εκατ. ευρώ (9,4 εκατ. ευρώ ζημιά το 2022).
Σε επίπεδο προ φόρων, η ζημιά ανήλθε σε 37,15 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους σε 38,5 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να μειώνεται σε 148,4 εκατ. ευρώ.
Οι συσσωρευμένες ζημιές (αποτελέσματα εις νέον) διαμορφώθηκαν στις 31/12/2023 σε 102,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου στο τέλος του 2023 διαμορφωνόταν σε 53%.
Προϋπόθεση για να επιτευχθεί κερδοφορία το 2024 αποτελεί, σύμφωνα με τη Viva, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με την υποστήριξη των μετόχων της.
Εάν αυτό δεν υλοποιηθεί η Viva θα προχωρήσει σε πιο επιθετική αναδιάρθρωση και βελτιστοποίηση κόστους.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η κερδοφορία θα επανεμφανισθεί, προειδοποιεί η διοίκηση, στις αρχές του 2025, ακολουθώντας τους πιο σταδιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς.
Στις αρχές της φετινής χρονιά ξεκίνησε η παροχή της υπηρεσίας merchant advance σε περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να τεθούν οι βάσεις για ανεξάρτητη παροχή πιστώσεων, μέσω της Vivabank, αφού προηγηθεί ένα σύστημα προ-βαθμολόγησης (credit pre-scoring system) της πιστοληπτικής ικανότητας εμπόρων.
Προ τριμήνου το ΔΣ της Viva Wallet ενέκρινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε Viva Payments την οποία κάλυψε εξολοκλήρου καταθέτοντας 40 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Viva Wallet Holdings κάλυψε ΑΜΚ 5 εκατ. λιρών της βρετανικής θυγατρικής Viva Wallet. Com Ltd.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης