Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ έγιναν καπνός από τους χάκερς σε δύο χρόνια - Οι τράπεζες δείχνουν ως υπεύθυνους τα θύματα

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ έγιναν καπνός από τους χάκερς σε δύο χρόνια - Οι τράπεζες δείχνουν ως υπεύθυνους τα θύματα
Το 2022 έγιναν συναλλαγές αξίας 977.000.000.000 ευρώ και χάθηκαν 79.500.000 ευρώ - Το νέο πλαίσιο του πρώην υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα
Σχετικά Άρθρα
Το αστρονομικό ποσό των 104,1 εκατ. ευρώ χάθηκε σε δύο χρόνια από τους πελάτες των τραπεζών από ηλεκτρονικές απάτες.
Το ριφιφί των χάκερς, μόνο για την εγχώρια αγορά είναι τεράστιας σημασίας για τα νοικοκυριά διότι εξανεμίζονται μικροκαταθέσεις που μπορούν να φτάνουν μέχρι τις 3.000 ευρώ ανά  φυσικό πρόσωπο  ή να χρησιμοποιήθηκαν κάρτες πιστωτικές  ή χρεωστικές για την αγορά προϊόντων.
Το ΒΝ έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων αναγνωστών που αναφέρουν ότι έχασαν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς με ηλεκτρονικό ριφιφί, αλλά οι τράπεζες μετατοπίζουν τις ευθύνες στα θύματα, διότι δεν προστατεύουν οι ίδιοι τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ο νόμος Σταϊκούρα!

Οι τράπεζες κατοχυρώθηκαν πίσω από το νέο θεσμικό πλαίσιο του πρώην υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος μπορεί να χτυπούσε το χέρι του στο τραπέζι για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δανειοληπτών, αλλά βρήκε το χρόνο όπως και το  πλαίσιο υπέρ των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές απάτες.
Ο νέος νόμος 5019/2023 (ΦΕΚ Α 27) το άρθρο 22 ήρθε να αντικαταστήσει το άρθρο 74  του νόμου 4537/2018
.Οι νομοθετικές αλλαγές μειώνουν τις προσδοκίες των πολιτών που πέφτουν  θύματα χάκερς.  

 Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών περιγράφει το νέο πλαίσιο

Πιο συγκεκριμένα, η νέα διάταξη και ειδικότερα η παράγραφος 1 αυτής, ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «Αν ο πληρωτής είναι καταναλωτής και εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε βαριά αμέλεια, ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας και τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε.
Το τέταρτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται, αν ο πάροχος αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους, αποτελεσματικούς και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών, από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των χιλίων (1.000) ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ή επιπλέον κωδικό ή βιομετρική ταυτοποίηση ή τηλεφωνική επιβεβαίωση».
Συνεπώς, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περιορίζει ποσοτικά την ευθύνη του φυσικού προσώπου καταναλωτή, εκτός αν το πιστωτικό ίδρυμα αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου – όπως αυτοί περιγράφονται στην ως άνω διάταξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομικό τμήμα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στάθηκε στο ύψος  των περιστάσεων και έδωσε σαφείς απαντήσεις στο ΒΝ για το κεφάλαιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ειδικότερα: Η αξία των συναλλαγών και το ύψος των χρημάτων που έκανε φτερά.
Με βάση τα διαθέσιμα  της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) αριθμητικά στοιχεία, παρά την εξαιρετικά μεγάλη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας τα περιστατικά απάτης μειώνονται.
Συγκεκριμένα, το α ́ εξάμηνο του 2024 παρατηρήθηκε μείωση 11% στον αριθμό και 10% στην αξία των συναλλαγών απάτης με κάρτες πληρωμών σε σχέση με το 2023.
Περαιτέρω, το 2023 παρατηρήθηκε μείωση 38% στον αριθμό και 72,5% στην αξία των συναλλαγών απάτης με μεταφορές πίστωσης σε σχέση με το 2022.
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε 620.000.000 συναλλαγές εντός του 2023, τα περιστατικά απάτης ανήλθαν σε 11.214.
Το 2022, σε μικρότερο αριθμό συναλλαγών, ήτοι 561.000.000,σημειώθηκαν 16.339 περιστατικά απάτης.
Αναφορικά με την αξία των ως άνω συναλλαγών, το 2023 σε σύνολο αξίας συναλλαγών
1.100.000.000.000, η αξία των συναλλαγών απάτης ανήλθε σε 24.600.000.
Συγκριτικά, το 2022 η αξία των συναλλαγών απάτης ανήλθε σε 79.500.000 από τη συνολική αξία συναλλαγών των 977.000.000.000 που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022.
Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εκτιμά ότι ο περιορισμός των περιστατικών απάτης παρά τη ραγδαία εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οφείλεται τόσο στις σύγχρονες υποδομές και τα μέτρα που έχει λάβει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο και στις εκτεταμένες διατραπεζικές πρωτοβουλίες και δράσεις των μελών μας, ιδίως τα τελευταία 3 χρόνια, με αποδέκτη το καταναλωτικό κοινό. 
Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην ιστοσελίδα της έχει αναρτήσει σχετικό οπτικοακουστικό υλικό για την καταπολέμηση της απάτης, και χρήσιμες ερωταπαντήσεις επί της ανωτέρω θεματικής βρίσκονται αναρτημένες και προσβάσιμες ελεύθερα σε κάθε ενδιαφερόμενο όλο το 24ωρο.

Τι θα κάνουν τα θύματα των χάκερς

Πάντως, τα θύματα των χάκερς που έχασαν χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό θα πρέπει να καταλήξουν στη Δικαιοσύνη για να αποδείξουν ότι οι τράπεζες άφησαν τεχνολογικό παραθυράκι στους ριφιφί για να ελπίζουν σε αποζημίωση.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης