Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Χ.Α. εν μέσω συμπληγάδων, πολιτικού ρίσκου, 3ου μνημονίου, αλλά και (επιτέλους) συμφωνίας - Ζητείται αντίδραση

Το Χ.Α. εν μέσω συμπληγάδων, πολιτικού ρίσκου, 3ου μνημονίου, αλλά και (επιτέλους) συμφωνίας - Ζητείται αντίδραση
Κρίσιμη και αυτή η εβδομάδα, με πολιτικές αλλά και οικονομικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν άμεσα και την πορεία του χρηματιστηρίου
Τις… πληγές της καλείται να επουλώσει σταδιακά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά το πρώτο – ιδιαίτερα πτωτικό 10ήμερο της επανεκκίνησης των συναλλαγών.
Η αγορά βρέθηκε μέσα σε συμπληγάδες, εν μέσω περιορισμών στις συναλλαγές λόγω των capital controls αλλά και κλιμάκωσης του πολιτικού ρίσκου, που οδηγεί σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και άμεσο τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών.
Κανένα (σοβαρό και αξιόπιστο) momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί μέσα σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, με μια κυβέρνηση που κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της αλλά και υπονομεύει παράλληλα τη συμφωνία – μνημόνιο που υπέγραψε.
Πρόκειται για μια… σουρεαλιστική πραγματικότητα που ασφαλώς διαιωνίζει την αβεβαιότητα και το ανασφαλές επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Κανένας σοβαρός ξένος επενδυτής δεν ρισκάρει κεφάλαια σε μια οικονομία και μια αγορά που βρίσκεται υπό το κράτος τέτοιας γενικευμένης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σύγχυσης, όπως ακριβώς βρίσκεται η χώρα μας όλους τους τελευταίους μήνες. Άρα, το όποιο – μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα – momentum για το ελληνικό χρηματιστήριο θα «κριθεί» αν και εφόσον ξεκαθαρίσει μερικώς η πολιτική κατάσταση, το προσεχές φθινόπωρο.
Είτε με σταθεροποίηση της τωρινής κυβέρνησης, είτε με δημιουργία κυβέρνησης εθνικού σκοπού, είτε με δημιουργία ενός άλλου σχήματος, πριν ή μετά από εκλογές. Άρα, ότι λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα στην αγορά είναι βραχυχρόνιας στόχευσης, καθώς υπάρχουν τιμές που έχουν απαξιωθεί λόγω των ισχυρότατων στρεβλώσεων του τελευταίου 10ημέρου.
Ειδικά στις τράπεζες, υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης, ειδικά μετά τις θετικές εξελίξεις από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.
Η συμφωνία στο Eurogroup και το ξεμπλοκάρισμα των πρώτων δόσεων από το 3ο μνημόνιο στήριξης, ασφαλώς είναι σημαντική και ενδέχεται να δώσει αφορμή αντίδρασης στην αγορά.
Βεβαίως, ελλοχεύει το πολιτικό ρίσκο, η ψήφος εμπιστοσύνης και ο νέος γύρος… αναμονής για μια ακόμη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση…

Το κλείσιμο της Παρασκευής και τα τεχνικά δεδομένα

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης - κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά - πιέστηκε χαμηλότερα κλείνοντας στις 673,93  μονάδες με απώλειες 1,85%, σε μια συνεδρίαση με χαμηλό ημέρας στις 665,31 μονάδες (-3,11%) και υψηλό στις 686,46 μονάδες (-0,03%) στο άνοιγμα. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 28,34 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 88,55 εκατ. τεμάχια, με τα 77 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα που πάντα έχουν τη σημασία τους, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο (ανοδικής) διόρθωσης από τα χαμηλά έτους των 615,08 μονάδων (χαμηλό της Δευτέρας 3 Αυγούστου) έως τις 708 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της Τρίτης 11 Αυγούστου), καλύπτοντας μια απόσταση ακριβώς ίση με το 50% από το ξεκίνημα της έντονης πτώσης μετά την επανέναρξη των συναλλαγών.
Σε αυτή την διαδρομή σημειώθηκαν σημαντικά κέρδη για όλες σχεδόν τις μετοχές του FTSE-25 ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η ανοδική διόρθωση – αποκατάσταση εκφράστηκε σε ποσοστό 15,2%.
Η πίεση των ξένων αγορών αρχικά και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα λόγω της παραδοσιακής εποχικότητας αποτέλεσαν τις βασικές αφορμές για να ξεθυμάνει η δυναμική της διόρθωσης και σε συνδυασμό με την έλλειψη άλλων νέων έφεραν τον Γενικό ∆είκτη κοντά στην επόμενη στήριξη των 661 μονάδων».
Και συνεχίζει ο αναλυτής τονίζοντας ότι «η εβδομάδα μετά το Δεκαπενταύγουστο είθισται να είναι από τις πιο αναιμικές σε συναλλαγές (μαζί με αυτές των Πασχαλινών και Χριστουγεννιάτικων διακοπών) και ως εκ τούτου θα είναι έκπληξη αν παρατηρηθεί διαφυγή του Γενικού ∆είκτη από την πρόσφατη ζώνη αντίδρασης (615 – 708 μονάδες).
Η αποφόρτιση των ταλαντωτών από τις υπερπουλημένες ζώνες πιθανόν να αποσβέσει τις διακυμάνσεις δίνοντας προβάδισμα στο σενάριο της συσσώρευσης στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις. Χωρίς ιδιαίτερα γεγονότα, αποτελέσματα ή ανακοινώσεις η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να επικεντρωθεί γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις.
Σημείο αναφοράς η Πέμπτη όπου μεταξύ άλλων λήγει ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ το οποίο έχει στην κατοχή της ΕΚΤ.
Τέλος επισημαίνεται ότι αυτή την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Αύγουστο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης