Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι 15 μετοχές που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ του Μαρτίου και τις 470 μονάδες

Οι 15 μετοχές που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ του Μαρτίου και τις 470 μονάδες
Αν και η αγορά έχει καταγράψει αξιόλογη άνοδο από τα χαμηλά της, πολλές μετοχές δεν έχουν καταφέρει να τραβήξουν επενδυτικά βλέμματα και να βελτιώσουν την αποτίμησή τους
Στην πλειονότητά τους οι μετοχές του ΧΑ έχουν ξεπεράσει τα χαμηλά επίπεδα, στα οποία είχαν βρεθεί τον περασμένο Μάρτιο λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας και της κατάρρευσης των αγορών.

Με αναφορά την 17η Μαρτίου 2020, όπου το Ελληνικό Χρηματιστήριο ακούμπησε και πάλι τη μακροχρόνια γραμμή στήριξης των 470 μονάδων, περίπου 15 εισηγμένες δεν έχουν καταφέρει να δουν καλύτερα επίπεδα από εκείνα που είχαν τη συγκεκριμένη μέρα.
Είτε γιατί οι μετοχές συνέχισαν να υποχωρούν και μετά την 17η Μαρτίου, όταν δηλαδή το ΧΑ άρχιζε να ανακάμπτει, είτε γιατί στην πορεία κάποιοι επενδυτές αποφάσισαν να αποχωρήσουν, βάζοντας την όποια αντίδραση στον «πάγο», οι παρακάτω μετοχές δεν έχουν δει αξιόλογη βελτίωση.
Μέσα σε αυτές τις μετοχές και αρκετές από τη μικρή κεφαλαιοποίηση, που λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας δεν μπορούσαν κάποιοι να ρευστοποιήσουν όλη τη θέση τους, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μην έχουν καταφέρει να «σηκώσουν κεφάλι».

Τα Blue Chips

Υπάρχουν όμως ανάμεσά τους και μετοχές με υψηλή αποτίμηση και καλύτερη εμπορευσιμότητα.
Για παράδειγμα η Fourlis είναι σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με τις 17/3/20.
Αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως η μετοχή έγραψε τον Απρίλιο το χαμηλό της στα 2,74 ευρώ.
Συνέχιζε δηλαδή να υποχωρεί ακόμα και όταν η αγορά άρχισε να αντιδρά.
Χωρίς απόδοση και η ΙΑΣΩ, η οποία εξακολουθεί να κινείται πέριξ των 1,30 ευρώ, τιμή που είχε και στις 17 Μαρτίου.
Η μετοχή της Intercontinental International, επίσης είναι στα ίδια επίπεδα και παρά το γεγονός ότι η αποτίμησή της θεωρείται χαμηλή, δεν έχει καταφέρει να τη βελτιώσει.
Σημειώνεται πως μία αποχώρηση εγχώριου ιδιώτη την οδήγησε σε νέο χαμηλό στα 5,45 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Attica Group, η οποία επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία, παραμένει χαμηλότερα από την τιμή της 17ης Μαρτίου, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο όταν η αγορά ξεσπούσε ανοδική, αυτή κατέγραφε νέο χαμηλό.
Απώλειες σχεδόν 30% από τα χαμηλά του Μαρτίου καταγράφει η MΙG.
Χαμηλότερα κατά 10% διαπραγματεύεται και η Frigoglass.

Οι μικροί

Οι Μύλοι Λούλη βρίσκονται 13% χαμηλότερα, ενώ και η συγκεκριμένη μετοχή τον περασμένο Οκτώβρη είχε γράψει νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.
Η Βογιατζόγλου είναι στα επίπεδα Μαρτίου, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο είχε γράψει νέο χαμηλό στα 1,35 ευρώ λόγω μεγάλων ρευστοποιήσεων από επενδυτές.
Ούτε η Κυριακούλης έχει καταφέρει να συνέλθει από τα χαμηλά του Μαρτίου, ενώ τέλη Οκτώβρη είχε γράψει και νέο χαμηλό.
Η Μαθιός ξεχωρίζει επίσης καθώς βρίσκεται 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα Μαρτίου και κατά το ίδιο ποσοστό υποχωρεί και η Λανακάμ.
Επίλεκτος, Αττικές Εκδόσεις, ΚΡΕΚΑ και Trastor είναι μερικές ακόμα περιπτώσεις μετοχών που δεν έχουν καταφέρει να συνέλθουν από το σοκ της πανδημίας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης