Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αγορά προεξοφλεί τη συμφωνία ΕΥΔΑΠ - Δημοσίου και ταμείο 310 εκατ. ευρώ

Η αγορά προεξοφλεί τη συμφωνία ΕΥΔΑΠ - Δημοσίου και ταμείο 310 εκατ. ευρώ

Άνοδος της μετοχής κατά 20% από την αρχή του 2021

Σχετικά Άρθρα

Το χαμηλότερο κόστος διύλισης νερού - έως 35% - μέχρι το 2040, η προοπτική υψηλότερης μερισματικής απόδοσης, αλλά και το υψηλό discount έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών έφεραν την μετοχή της ΕΥΔΑΠ να σημειώνει χθες νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 8,30 ευρώ σημειώνοντας απόδοση 20,8% από τις αρχές του χρόνου.

Με 310 εκατ. ευρώ μετά την πληρωμή του αδιύλιστου νερού

Ύστερα απο τις ανακοινώσεις της εταιρείας ότι, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επίτευξης συμφωνίας με το Δημόσιο, με κόστος 35% χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο 2013-2020, η αγορά προεξόφλησε τις εξελίξεις και η μετοχή κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 7-8%.
Σύμφωνα με ανάλυση της Merit ΑΧΕΠΕΥ, το καθαρό ταμείο θα μειωθεί σε 310 εκατ. ευρώ, μετά την πληρωμή του κόστους του αδιύλιστου νερού και του μερίσματος χρήσης 2020, έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα θα αντιστοιχούν σε 2,91 ευρώ ανά μετοχή.
Yπενθυμίζεται ότι, το ταμείο της ΕΥΔΑΠ για την χρήση του 2020 έκλεισε με ταμειακά διαθέσιμα, ύψους 462 εκατ. ευρώ.

Κόστος

Σύμφωνα με αναλυτές το ετήσιο κόστος του αδιύλιστου νερού απο 46 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί σε 33 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εαν η νέα συμφωνία θα προβλέπει ετήσια καταβολή ή πληρωμή με άλλη μορφή.
Η κερδοφορία της εταιρείας για το 2020 επηρεάστηκε απο τις προβλέψεις, ύψους 168 εκατ. ευρώ – εκ των οποίων 157,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν το επιπλέον κόστος αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020, και 11,4 εκατ. ευρώ λόγω απομείωσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 330 εκατ ευρώ. (+2% ), τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 112εκατ. ευρώ (+1% ) και οι ζημίες μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 66εκατ. ευρώ.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 64εκατ. ευρώ (+4% ).
Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 34εκ. στα 462εκατ. ευρώ
Στον ισολογισμό, όμως, δεν περιλήφθηκε το πραγματικό ποσό που θα δοθεί για το κόστος του αδιύλιστου νερού, το οποίο θα εγγραφεί στην οικονομική χρήση 2021.

Ελκυστική αποτίμηση

Τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας, αλλά και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ( 884 εκατ. ευρω ) διαμορφώνουν μια ελκυστική αποτίμηση καθώς η μετοχή της διαπραγματεύεται με discount έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών παροχής νερού - καθώς οι μετοχές των τελευταίων διαπραγματεύονται έως και 2 φορές την λογιστική αξία ενω η μετοχή της ΕΥΔΑΠ μόλις μια φορά.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, όπως ανακοίνωσε θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση των μετόχων την διανομή μερίσματος από τα κέρδη εις νέον ή/και επιστροφή κεφαλαίου από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ύψους 50 εκατ ευρώ. ή 0.47 ευρώ/μετοχή.
Η κατανομή θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 11 Ιουνίου.
Στην ενημέρωση, όμως, των αναλυτών η διοίκηση ανακοίνωσε ότι, εξετάζει την κεφαλαιακή δομή και σε αυτό το πλαίσιο αξιολογεί και νέα επιστροφή κεφαλαίου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης