Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το πάρτι στις μικρομεσαίες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου και οι έξι που είναι… ακάλεστες

Το πάρτι στις μικρομεσαίες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου και οι έξι που είναι… ακάλεστες

Από το πάρτι που έχει στηθεί συνεχίζουν να απουσιάζουν συγκεκριμένες μετοχές, οι οποίες έχουν μεγάλους πωλητές και δεν αφήνουν τις τιμές να ανέβουν

Σχετικά Άρθρα

Δεκάδες μετοχές έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες εκπληκτικές αποδόσεις
Ράλι παρατηρείται ακόμα και σε εταιρείες που στερούνται θεμελιωδών μεγεθών. 
«Θυμίζει 1999» σημειώνουν κάποια στελέχη της αγοράς, με τα θεμελιώδη να έχουν πάει περίπατο και τους επενδυτές να «παίζουν» την προσδοκία και μία καλύτερη πορεία στις επόμενες χρήσεις. 
Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, η μείωση των φόρων, τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, αλλά και οι αποτιμήσεις ομοειδών στο εξωτερικό οδηγούν πολλές μετοχές σε νέα ιστορικά υψηλά ή και σε πολυετή υψηλά. 
Ο κλάδος της πληροφορικής έχει την τιμητική του με το ενδιαφέρον των επενδυτών παρά τη μεγάλη άνοδο να παραμένει αμείωτο. 
Όμως και ο κλάδος των μετάλλων έχει δώσει υπεραποδόσεις και πολλές ακόμα μετοχές εταιρειών όπου υπάρχει αξία αλλά δεν υπήρχε εμπορευσιμότητα. 
Τώρα έχουν και εμπορευσιμότητα και καλή βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση. 
Πολλά βαριά χαρτιά επίσης έχουν μεγάλες αποδόσεις και η πορεία τους είναι καλύτερη από αυτή της αγοράς (ΔΕΗ, Μυτιληναίος κ.α.)

Ποιες δεν έχουν καλεστεί στο πάρτι

Από το πάρτι που έχει στηθεί συνεχίζουν να απουσιάζουν συγκεκριμένες μετοχές, οι οποίες έχουν μεγάλους πωλητές και δεν αφήνουν τις τιμές να ανέβουν. 
Από τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ ξεχωρίζουν Φουρλής και ΕΧΑΕ. 
Η Φουρλής όποτε έχει προσπαθήσει να περάσει πάνω από τα 4,50 ευρώ βρίσκει… τοίχο. 
Κάθε προσπάθεια να ανέβει αυξάνει τον όγκο στα ύψη και ο πωλητής φαίνεται πως είναι ακόμα μεγάλος. 
Φαίνεται πως τα funds που στο παρελθόν είχαν ακουστεί ότι θέλουν να πουλήσουν, δεν έχουν ολοκληρώσει. 
Στις 5 Αυγούστου η Marathon Asset Management ανακοίνωσε πως μείωσε το ποσοστό της κάτω από το 5%. 
Η ΕΧΑΕ επίσης ακόμα και όταν η αγορά ήταν καλύτερη δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 4,3 ευρώ. 
Με τις αποκοπές (μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου) έχει πάει κάτω από τα 3,90 ευρώ αλλά και πάλι υπάρχει πρόθυμος πωλητής να σταματήσει την άνοδο, όποτε το προσπαθήσουν οι αγοραστές. 
Σε 4 ακόμα μικρές εταιρείες φαίνεται πως οι πωλητές επιμένουν. 
Στον Δρομέα κατάφερε ο πωλητής να γυρίσει τη μετοχή από τα 0,55 ευρώ στα 0,44 ευρώ και στα χαμηλά αυτά επίπεδα βγάζει αρκετά κομμάτια. 
Στην Κλουκίνας-Λάππας φαίνεται πως ο πωλητής έχει πολλά να δώσει, αλλά κυρίως φαίνεται πως δεν θέλει να ξεφύγει ανοδικά η μετοχή.
Στην AS Company στην αγορά ακούγεται πως θεσμικός με 5% περίπου είναι ο βασικός πωλητής, ενώ στην Ικτίνος το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ημερήσιοι όγκοι. 
Στην αρχή του έτους είχε ανακοινωθεί πως η Amiral Gestion μείωσε το ποσοστό της στο 4,99%. 
Στις τελευταίες συνεδριάσεις προσπαθεί να ανακάμψει, αλλά είχε γυρίσει από τα 0,90 ευρώ που ήταν στα μέσα Αυγούστου, στα 0,80 ευρώ. 
Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους η ΕΧΑΕ έχει μηδενική απόδοση (χωρίς να μετρηθεί το μέρισμα και η επιστροφή κεφαλαίου), η Φουρλής ενισχύεται περίπου 8%, η Κλουκίνας-Λάππας 10%, η Ικτίνος 10%, η AS Company 11%, ενώ η Δρομέας υποχωρεί κατά 10%. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης