Η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια έχει καταφέρει να αναβαθμιστεί 12 φορές και να είναι ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Επιστροφή στις ώριμες αγορές θέλουν στην κυβέρνηση μετά από 12 χρόνια, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες στο συνέδριο της Κεφαλαιαγοράς.
Ουσιαστικά το προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια έχει καταφέρει να αναβαθμιστεί 12 φορές και να είναι ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Βέβαια, οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει αρκετά τους τελευταίους μήνες, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη αναβάθμιση θα είναι το ίδιο εύκολο όπως θα ήταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.
Επίσης ο κ.Σταϊκούρας αλλά και άλλοι συμμετέχοντες τόνισαν τις στοχευμένες ενέργειες για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς.
Την ίδια ώρα όμως στις χρηματιστηριακές επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς μετά την καθίζηση του τζίρου, έχουν ξεκινήσει και πολλά παράπονα από επενδυτές που βλέπουν πως εδώ και μερικούς μήνες έχουν εγκλωβιστεί.
O χαμηλός τζίρος κάνει πιο δύσκολη την άσκηση κέρδους των χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια συρρικνώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Ειδικά για κάποιες χρηματιστηριακές εταιρείες οι οποίες έχουν στοχεύσει σε ποιοτικές μετοχές και εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης και έβαλαν πελάτες τους σε αυτές, βλέπουν πως δεν έχουν οι μετοχές αυτές καταφέρει να βελτιώσουν την τιμή τους με βάση τα θεμελιώδη τα οποία δείχνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Ακόμα και πριν χαλάσει το κλίμα πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν είχαν καταφέρει να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους.
Έτσι τώρα που το κλίμα έχει διαταραχθεί και αρκετές μετοχές γράφουν χαμηλά 15 μηνών ή και παραπάνω, οι επενδυτές έχουν αρχίζει να διαμαρτύρονται.
Μάλιστα το πρώτο εξάμηνο λήγει σήμερα (30/6) και δε φάνηκε διάθεση για ωραιοποίηση αποτιμήσεων.
Πολλές μετοχές με ποιοτικά χαρακτηριστικά καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Για παράδειγμα η Πλαστικά Θράκης έχει πτώση από την αρχή του έτους 47% αν και η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για φέτος που μεταφράζεται σε μονοψήφιο p/e.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση η ΔΕΗ που πριν μερικούς μήνες αποτελούσε το κορυφαίο story των ξένων επενδυτών σήμερα καταγράφει απώλειες από την αρχή του έτους άνω του 40%.
Αλλά και στον κλάδο της πληροφορικής όπου καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες και το μέλλον των εταιρειών παραμένει ακόμα και σήμερα εξαιρετικά θετικό έχει γίνει ένα σημαντικό rerating λόγω και της πορείας του κλάδου της πληροφορικής στη Νέα Υόρκη.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών