Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελληνικό χρηματιστήριο: Τα σημαντικότερα deals του 2022 και η παρακαταθήκη που αφήνουν για το 2023

Ελληνικό χρηματιστήριο: Τα σημαντικότερα deals του 2022 και η παρακαταθήκη που αφήνουν για το 2023
Μεγάλες και μικρές εταιρείες προχώρησαν σε σημαντικές κινήσεις, ενώ υπάρχουν και οι… εκκρεμείς υποθέσεις που ίσως κλείσουν το 2023
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες έγιναν μέσα στη χρονιά που φεύγει με την πλειονότητά τους να βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και τις αποτιμήσεις των εταιρειών.
Μεγάλες και μικρές εταιρείες προχώρησαν σε σημαντικές κινήσεις, ενώ υπάρχουν και οι… εκκρεμείς υποθέσεις που ίσως κλείσουν το 2023, συμβάλλοντας περαιτέρω στη βελτίωση των αποτιμήσεων.
Η χρονιά φεύγει με την επιχειρηματική συμφωνία που αφορά τη MIG και την Attica Group και οδήγησε σε σημαντική άνοδο της μετοχής της ναυτιλιακής αλλά και της ΑΝΕΚ, η οποία θα απορροφηθεί από την Attica Group και υπάρχει σχέση ανταλλαγής.
Η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, STRIX, αγοράζει τα δάνεια της MIG με αντάλλαγμα το ποσοστό που κατέχει στην Attica και έτσι θα ξεπεράσει το 90%.
Το τίμημα δίνει αποτίμηση 560 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση στο Χ.Α εκείνη τη μέρα να είναι στα 220 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία Ελλάκτωρ- Motor Oil για την αγορά του κλάδου των ανανεώσιμων, όχι μόνο έδωσε προβάδισμα στη Motor Oil επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση αλλά ελαφρύνει την Ελλάκτωρ στο θέμα των δανείων.
Παράλληλα η Motor Oil ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα 9μήνου κατέγραψε εξαιρετική άνοδο το τελευταίο διάστημα.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη εξαγοράστηκε από την Allianz με υψηλό premium και οδήγησε στην έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η είσοδος της Εθνικής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Epsilon Net.
Η Intracom ταρακούνησε αρκετά το χρηματιστήριο, αφού πούλησε σε υψηλό τίμημα την Intrakat στο σχήμα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου γεμίζοντας τα ταμεία της με μετρητά.
Η Μυτιληναίος θα πουλήσει ίδιες μετοχές σε υψηλή τιμή στην Fairfax η οποία θα αυξήσει το ποσοστό της στην εισηγμένη και θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος.
Η Reggeborgh που ελέγχει την Ελλάκτωρ, έχει αποκτήσει ποσοστό πάνω από 6% στην Alpha Bank.
Η Cenergy έχει ανακοινώσει μία μεγάλη συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου στις ΗΠΑ με την Orsted, που όμως έχει μία καθυστέρηση και αναμένονται ανακοινώσεις τους επόμενους μήνες.
Η Άβαξ πούλησε το ποσοστό της στη ΓΕΦΥΡΑ αλλά και τη Volterra αποκτώντας ρευστότητα και μειώνοντας το δανεισμό της ενώ επικεντρώνεται στη βασική της δραστηριότητα.
Η Ideal εξαγόρασε τη Byte και την αφαίρεσε από το Χρηματιστήριο, ενώ στις μικρότερες εταιρείες η τοποθέτηση της CD Media στην Intertech δημιούργησε ένα κύμα ανόδου στη μετοχή.
Εκκρεμούν συμφωνίες όπως η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής που συζητιέται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά και η εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ που ανακοινώθηκε η έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων πριν μερικές μέρες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης