Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εύλογη διόρθωση μετά τα υψηλά 8ετίας σε τράπεζες -4% και ΧΑ -2,2% στις 967 μον. - Επικίνδυνη η γρήγορη άνοδος

Εύλογη διόρθωση μετά τα υψηλά 8ετίας σε τράπεζες -4% και ΧΑ -2,2% στις 967 μον. - Επικίνδυνη η γρήγορη άνοδος
H αγορά έφτασε στα υψηλά 8ετίας, λόγω της προσδοκίας για την επενδυτική βαθμίδα, τα επιχειρηματικά deal, τα εταιρικά κέρδη, την υποχώρηση πληθωρισμού ενώ φαίνεται ότι οι ανησυχίες για τις εκλογές έχουν πάει στην άκρη...
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Με ισχυρή πτώση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 967 μονάδες, με τις τράπεζες έως -3,81% η Πειραιώς ενώ πιέσεις ασκήθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, με την Motor Oil -5,3%.
Η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και εύλογα τα βραχυπρόθεσμα κέρδη οδήγησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης ειδικότερα στις τράπεζες οι οποίες αθροίζουν κέρδη από την αρχή του τρέχοντος έτους +11,90% συμπεριλαμβανομένου της σημερινής πτώσης. .
Πιέσεις καταγράφονται και στις διεθνείς αγορές με τον Dax στη Γερμανία -1,5% μετά και τις διαβεβαιώσεις της C. Lagarde, στο World Economic Forum στο Νταβός, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αποδυναμώνονται.
Όπως ανάφερε, θα παραμείνουμε στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε μετακινηθεί σε περιοριστικό έδαφος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2%
Ο αγορά έφτασε στα υψηλά 8ετίας, λόγω της πρόσδοκίας για την επενδυτική βαθμίδα, τα επιχειρηματικά deal, τα εταιρικά κέρδη, την υποχώρηση πληθωρισμού ενώ φαίνεται ότι οι ανησυχιές για τις εκλογές έχουν πάει στην άκρη....
Ωστόσο, η γρήγορη άνοδος είναι επικίνδυνη,  μπορεί να προεξοφλούνται ορισμένα γεγονότα που θα επιβεβαιωθούν αλλά το απότομο φούσκωμα χρήζει προσοχής…
 Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την πρώτη στήριξη των 973 μονάδων και ακολουθούν οι 950 μονάδες ενώ η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για τις 1035 μονάδες ( 8/12/2014 )
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -3,81% και ακολούθησαν Alpha Bank -3,36%, Eurobank -2,2% και Εθνική -0,90%.
Στον αντίποδα, με κέρδη +12,35% έκλεισε η Attica Bank μετά την πρόταση της Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχουν, Καϋμενάκη να συμμετέχει αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας

Ειδικότερα, η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου είναι η πρώτη φάση του σχεδίου και σε επόμενο στάδιο το 2024 η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα αφού το νέο σχήμα θα διαθέτει 8 δισ. ενεργητικό.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Motor Oil -5,3%, ΓΕΚ Τέρνα -4,37%, ΔΕΗ -3,71%....

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις υποψήφιες μετοχές στον δείκτη MSCI Greece Standard Index, στις 9 Φεβρουαρίου.
Στο επίκεντρο η Πειραιώς, η οποία καταγράφει σωρευτικά κέρδη 23% από την αρχή του έτους.
Για να μπορέσει να εισέλθει στον MSCI standard, θα πρέπει να διατηρήσει για το επόμενο διάστημα την τιμή της πάνω από τα 1,70 ευρώ ( έως αρχές Φεβρουαρίου 2023)….
Από την άλλη, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η εισαγωγή της Motor Oil στον δείκτη MSCI, καθώς η  κεφαλαιοποίηση της, βρίσκεται πλησίον στα 2,5 δισ. ευρώ αλλά και η Ηelleniq Energy (ΕΛΠΕ) με κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στον MSCI Greece Standard Index , συμμετέχουν 9 μετοχές, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένουμε  την πρώτη λήξη παραγώγων του έτους, αύριο  Παρασκευή 20/1.
Επανήλθαν οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,02%,  το ιταλικό 10ετές στο 3,85% και το γερμανικό 10ετές στο 2,08%.

Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών

Μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού που έδειξαν αποκλιμάκωση, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, σε επίπεδα χαμηλότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα βλέμμα είναι στραμμένα στις συνεδριάσεις της FED ( 31/1 - 1/2), ΕΚΤ (1-2/2) και  BOE (2/2).
Σε διεθνή επίπεδο, αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα επιβραδύνουν την αύξηση των επιτοκίων λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Ωστόσο πολλοί αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν περισσότερο.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 18/1, η επικεφαλής της ΕΚΤ,  C. Lagarde, στο World Economic Forum στο Νταβός, διαβεβαίωσε ότι  η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αποδυναμώνονται.
Όπως τόνισε ο  πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να επαναφέρει τον ρυθμό αύξησης των τιμών στον στόχο ενώ τόνισε ότι θα παραμείνουμε στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε μετακινηθεί σε περιοριστικό έδαφος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2%
Στα παραπάνω συνηγορούν τα µακροοικονοµικά στοιχεία στις ΗΠΑ, υποχώρηση λιανικών πωλήσεων, µείωση βιοµηχανικής παραγωγής, µείωση τιµών παραγωγού του μηνός Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκαν χθες 18/1 και βύθισαν την Wall Street.
Στο εσωτερικό, οι επενδυτές θεωρούν ότι θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με τον ένα ή άλλο τρόπο καθώς μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, χρηματιστήριο, placement τραπεζών…

Έκρηξη τζίρου 18/1, λόγω swaps γύρισμα στο ETF GREK xωρίς εισροή νέου χρήματος

Αξιοσημείωτος, ήταν ο χθεσινός τζίρος στο ΧΑ, που έλαβε χώρα στις δημοπρασίες που θύμισε αναδιάρθρωση, αλλά δεν  ήταν.  
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε swaps - γύρισμα στο ETF GREK από ένα χαρτοφυλάκιο μεταφέρθηκαν σε άλλο χαρτοφυλάκιο του ιδίου επενδυτικού σχήματος και οι αυξημένες συναλλαγές 110 εκατ. στο χρηματιστήριο δεν σηματοδοτούν εισροή νέου χρήματος…
Ήταν ένα καθαρά τεχνικό θέμα και έπρεπε η συναλλαγή να περάσει μέσω του χρηματιστηρίου…
Ούτε ψήφος εμπιστοσύνης, ούτε νέοι επενδυτές… ήταν μια καθαρά τεχνική κίνηση…
Όπως επισημαίνει πηγή της αγοράς στο bankingnews, οι αγορές από τα ΕTFs δεν αφορούν τις επικείμενες αλλαγές (rebalancing) του Δείκτη ΜSCI καθώς funds δεν προβαίνουν σε ανακατανομή μετοχών πριν από προκαθορισμένα γεγονότα.
Το ίδιο ισχύει και για την πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα που δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί εμπροσθοβαρώς.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,40% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,98%.
Λίγο πριν τις 15:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα με Alpha Bank, Πειραιώς άνω  του  -4%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,23%
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με ισχυρές πιέσεις στο σύνολο των μη  τραπεζικών blue chips, με ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Jumbo -4%.. σε συνδυασμό  με την πτώση στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,37%.
 Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,2% στις 967 μονάδες έχοντας υψηλό στις 985,62 μονάδες και χαμηλό τις 966,12 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 106,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 18,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 47,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 33,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 18,9 εκατ. ευρώ και όγκου 8,4 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 3,1 εκατ. τεμάχια αξίας 3,58 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 2,7 εκατ. τεμάχια αξίας 3,14 εκατ. ευρώ, η Εθνική 515 χιλ. τεμάχια αξίας 2,09 εκατ. ευρώ  και η Πειραιώς 700 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 123 χιλ. τεμάχια αξίας 1,78 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,31 εκατ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 13 χιλ. τεμάχια αξίας 277 χιλ. ευρώ.
Η  Motor Oil 25 χιλ. τεμάχια αξίας 571 χιλ. ευρώ και τα ΕΛΠΕ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ..
Η Τέρνα Ενεργειακή 26 χιλ. τεμάχια αξίας 524 χιλ. ευρώ και η Aegean 64 χιλ. τεμάχια αξίας 363 χιλ. ευρώ. .
Επίσης 29 πακέτα  διακινήθηκαν επί της μετοχής της Ideal και όλα στα 3,40 ευρώ ανά μετοχή δίνοντας την εικόνα μικρού placement.
Ο συνολικός όγκος ήταν 885,8 8 χιλ. τεμάχια αξίας 3,01 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας ποσοστό  2,21% του συνόλου. των μετοχών.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πρόθεση μείωσης των ίδιων μετοχών για βελτίωση του free float. Στο μετοχολόγιο ποσοστό 23,18% έχει ο Στυλιανός Βυτογιάννης, 13.99% η Truad και 7,8839 η STRIX.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 967 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 973 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 930, οι 900, οι 884 -871 μονάδες (συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών) και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων οδηγεί στην αντίσταση των 1035 μονάδων (το υψηλό 8/12/2014) και ακολουθούν οι 1050 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 716 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 690 μονάδες και ακολουθούν οι  650, οι 620 μονάδες, οι 600, οι 585 - 580 μονάδες και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 740 μονάδες και ακολουθούν οι 750 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,02% - Το spread με την Ιταλία στις 17 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 19/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στα επόμενα βήματα των Κεντρικών Τραπεζών μετά τα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού, απόρροια της πτώσης των τιμών της ενέργειας  λόγω των καιρικών συνθηκών, με έντονες τις προσδοκίες ότι η  νομισματική πολιτική των Κεντρικών τραπεζών μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική από ότι αναμενόταν.
Ωστόσο, αξιωματούχοι επιμένουν στη νομισματική σύσφιξη και το 2023, προκειμένου να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό, με τον φόβο ενός υφεσιακού κύκλου σε παγκόσμια κλίμακα.
Επίσης, σήμερα 18/1, η επικεφαλής της ΕΚΤ,  C. Lagarde, στο World Economic Forum στο Νταβός, διαβεβαίωσε ότι  η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αποδυναμώνονται.
Όπως τόνισε ο  πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να επαναφέρει τον ρυθμό αύξησης των τιμών στον στόχο ενώ τόνισε ότι θα παραμείνουμε στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε μετακινηθεί σε περιοριστικό έδαφος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2%
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει ενημέρωσε ότι από τις αρχές του Μαρτίου του 2023 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων  καθώς  δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,02%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,85% και το γερμανικό 10ετές στο 2,08%.
Πωλήσεις και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,40% και το 2ετές στο 4,09% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο  2,5%.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ στις 2 Φεβρουαρίου 2023, 16 Μαρτίου 2023, 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον των 2 με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%...

Ο SSM στην Αθήνα… - Υπό όρους θα εγκρίνει την διάθεση μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες το α΄ 4μηνο του 2023

Ο επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών της Ευρώπης A. Enria που υπάγεται στην ΕΚΤ επισκέπτεται την Ελλάδα 19 Ιανουαρίου 2023.
Θα συναντηθεί αρχικά με την εποπτική αρχή, ακολούθως με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και στο τέλος με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Είχε προηγηθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου ταξίδι στην Κύπρο…
Οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας όπως τα προηγούμενα χρόνια…
Τα NPEs από 106 δισεκ. έχουν μειωθεί σχεδόν στα 10 δισεκ. οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και η οικονομία έχει ξεφύγει από την σκοτεινή περίοδο όπου τα σενάρια του Grexit… ήταν πρωτοσέλιδο παγκοσμίως
Οι τράπεζες διαθέτουν 23 δισεκ. κεφάλαια και για το διάστημα 2022 με 2023 θα επιτύχουν κέρδη 5,4 δισεκ. συμβάλλοντας στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου…
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί αλλά η εποπτική αρχή βλέπει και τις αδυναμίες.
Για τον SSM οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν τον υψηλότερο δείκτη NPEs και τα χειρότερης ποιότητας κεφάλαια λόγω του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα 14,3 δισεκ.
Από τα 23 δισεκ. κεφάλαια τα 14,3 δισεκ. είναι DTC, ωστόσο όσο είναι κερδοφόρες οι ελληνικές τράπεζες το DTC δεν αποτελεί… πρόβλημα άμεσης επίλυσης…
Υπό όρους θα εγκρίνει την διάθεση μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες το α΄ 4μηνο του 2023
Τα θέματα που απασχολούν τις τράπεζες είναι
Τα κεφαλαιακά πλάνα τους και τα επιχειρηματικά τους σχέδια εάν είναι ικανά να επιτρέψουν την διανομή μερίσματος ειδικά από Eurobank και Εθνική τράπεζα για την χρήση 2022…
Ο SSM θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο έγκρισης διανομής κερδών στους μετόχους έως το 20% της μετά φόρων κερδοφορίας εφόσον οι τράπεζες πείσουν ότι θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν υψηλά κέρδη και τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα NPEs.
O SSM πάντως φαίνεται ότι υπό όρους θα εγκρίνει την διανομή μερισμάτων σε Εθνική και Eurobank.
Η ολοκλήρωση της άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων με βάση τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις MPREL…
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν την διαδικασία άντλησης κεφαλαίων…
Η σταδιακή επιστροφή στην ΕΚΤ ρευστότητα 50 δισεκ ευρώ ή ρυθμό 15 δισεκ. ετησίως μεταξύ 2023 με 2025...
Συμπέρασμα
O Enria έρχεται στην Ελλάδα χωρίς τις ανησυχίες του παρελθόντος.
Η διανομή κερδών θα είναι μια απόδειξη επιστροφής στην κανονικότητα…

Το σχέδιο των εφοπλιστών για Attica bank - Συμμετοχή στην ΑΜΚ και συγχώνευση με Παγκρήτια το 2024 – Η Ellington «παραμένει»

Η εταιρία Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη, που ελέγχει την Παγκρήτια τράπεζα υπέβαλε πρόταση στην διοίκηση της Attica Bank ώστε να συμμετάσχει στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank είναι
ΤXΣ 69,51%
ΤΜΕΔΕ 12,03%
ΕΦΚΑ 8,40%
RINOA – Ellington 8,08%
Η κίνηση αυτή ήταν απόλυτα αναμενόμενη, το bankingnews.gr έχει αναφερθεί διεξοδικά στο σχέδιο εμπλοκής της Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη, στην Attica bank.
H συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου είναι η πρώτη φάση του σχεδίου και σε επόμενο στάδιο το 2024 η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα αφού το νέο σχήμα θα διαθέτει 8 δισ. ενεργητικό.
Συγχωνευόμενες οι Attica bank με την Παγκρήτια το 2024 και απορροφόμενη την Παγκρήτια η νέα τράπεζα θα είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο που είναι βασικός στόχος των εφοπλιστών καθώς ποντάρουν σε υπεραξίες.
Η Ellington υποστηρίζει ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank αλλά… υπάρχουν ερωτηματικά
Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank της Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη και η Ellington επίσης γνωστοποίησε ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις ώστε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με ποσοστό 8,08% μέσω της RINOA.
Ωστόσο η Ellington… δεν έχει δείξει μέχρι τώρα αξιοπιστία…
Το παρασκήνιο της κίνησης της Thrinvest να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Attica bank
Η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου διέγνωσε ότι θα μπορούσε είτε να αντικαταστήσει την Ellington στην Attica bank που κατέχει το 8,08% της τράπεζας μέσω της RINOA είτε να συμμετάσχει ως νέος επενδυτής μαζί με την Ellington.
Μέχρι τώρα η Ellington έχει δείξει χαμηλό συντελεστή αξιοπιστίας, κινείται στα όρια να αποχωρήσει ή να παραμείνει εάν λάβει διασφαλίσεις ότι δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για την εξυγίανση της Attica bank.
Μπορεί να δηλώνει ότι η Ellington με non paper ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου αλλά η αξιοπιστία της έχει τρωθεί…
Κάθε φορά όλοι διερωτώνται… θα επενδύσει ή όχι νέα κεφάλαια;
Πρέπει να τονιστεί ότι Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη για την εμπλοκή της στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank ενημέρωσε την κυβέρνηση και προφανώς έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης η Thrinvest, διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την διοίκηση της Attica bank.
H εμπλοκή των εφοπλιστών στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank θα έχει νόημα υπό δύο όρους
1) Να εκδοθούν Warrants και για την Thrinvest εάν τελικώς συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου
2)Να σχεδιαστεί ένα πλάνο επιδότησης από το ελληνικό δημόσιο στο νέο σχήμα αφού συνεχίζει να διατηρεί την τοξικότητα των NPEs…μόνο η ανάληψη της ζημιάς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν επαρκεί…
Η στρατηγική…
Α)Εάν αποχωρήσει η Ellington θα πάρουν το ποσοστό τους το 8,08% αλλά και τα warrants που θα εκδοθούν.
Β)Εάν τελικά παραμείνει η Ellington όπως υποστηρίζει, τότε οι εφοπλιστές θα αναζητήσουν ποσοστό είτε από τον ΕΦΚΑ είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΜΕΔΕ με 12,07% έχει υποστηρίξει ότι θα συμμετάσχει…
Βέβαια κάποιοι θα ήθελαν… να αποχωρήσει το ΤΜΕΔΕ από την Attica bank.. και οι κάποιοι είναι εντός της Attica bank…
Γ)Η παρουσία των εφοπλιστών στην αύξηση κεφαλαίου λειτουργεί θετικά και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…αφού ένας επιπλέον επενδυτής σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώσει την βιωσιμότητα μιας νεκρής τράπεζας όπως της Attica bank…
Παραμένει η Ellington…
Η Ellington συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank.
Ανεξάρτητα και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών σχετικά με την ΑΜΚ της Attica Bank και την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα, η Ellington επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με μία και μόνη προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 19/1 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,44%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,49%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,12%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,51% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,57%..

Απώλειες στις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται  σήμερα 19/1 στις ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τη χθεσινή  ισχυρή πτώση στη Wall Street,με επίκεντρο τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ,  C. Lagarde, στο World Economic Forum στο Davos.
Ειδικότερα, διαβεβαίωσε ότι  η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αποδυναμώνονται.
Επίσης τόνισε,  ότι ο  πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να επαναφέρει τον ρυθμό αύξησης των τιμών στον στόχο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "Θα παραμείνουμε στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε μετακινηθεί σε περιοριστικό έδαφος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως".
Επίσης, οι επενδυτές  «βλέπουν» περαιτέρω αύξηση επιτοκίων στην επικείμενη διήμερη συνάντηση της Federal Reserve στα τέλη του μήνα.
Τον φόβο περί πυροδότησης νέου, αυστηρότερου κύκλου νομισματικής σύσφιξης προκάλεσε η μείωση στις αιτήσεις ανεργίας. 
Ειδικότερα, κατά 15.000 σε 190.000 μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.
Πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στο -4,26% στα  59,08 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +1,07% στα 85,95 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1% στα 80,58 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,4%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,5% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,80%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,70%, ο S&P 500 στο -0,80%, ο Nasdaq στο -0,95% και το ETF GREC στο -1,67% ( 28,23 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, μετά την πρόσφατη άνοδο, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,0770 ευρώ, με πτώση -0,90%, με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,15 ευρώ, με πτώση -3,36% με όγκο 15,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7030 ευρώ, με πτώση -3,81%, με όγκο 7,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,13 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,1540 ευρώ, με πτώση -2,2% με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,90 ευρώ, με πτώση -1,81% και κεφαλαιοποίηση 847 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεσιε στα 0,1046 ευρώ, με άνοδο +12,35%, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 156 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 16,75 ευρώ, με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 336 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Aegean +1,41% και Sarantis +1,5%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,89 ευρώ, με πτώση -1,84% και κεφαλαιοποίηση στα 8,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,44 ευρώ, με πτώση -1,1% και αποτίμηση 6,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με πτώση -3,71% και αποτίμηση 2,67 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,10 ευρώ με πτώση -0,76% και αποτίμηση 4,76 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,26 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 11,38 ευρώ με πτώση -4,37% και κεφαλαιοποίηση 1,18 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,08 ευρώ, με πτώση -1,86% και κεφαλαιοποίηση 2,33 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,01 ευρώ, με πτώση -3,97% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,16 ευρώ, με πτώση -5,3% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 16,17 ευρώ, με πτώση -3,17% και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 21,42 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,66 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7060 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 640 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0419 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 39 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,02%  - Το spread με την Γερμανία στις 194 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/1 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,02% και το 10ετές ιταλικό 3,85% με το μεταξύ τους spread στις 17 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 194 μονάδες βάσης από 196 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 17 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 19 Ιανουαρίου του 2023 στο 3,85%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/1/2023 στο 2,08%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,46% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,94% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,06% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,04%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης