Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι 1.000 μονάδες του χρηματιστηρίου και η ανατιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου - Στα 14,4 δισ οι ενεργειακές εταιρίες

Οι 1.000 μονάδες του χρηματιστηρίου και η ανατιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου - Στα 14,4 δισ οι ενεργειακές εταιρίες
Αποδόσεις άνω του 12% θέλουν οι επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρά μηνύματα εκπέμπει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο προς τα ξένα χαρτοφυλάκια, με την χθεσινή υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων.
Με την συνδρομή επενδυτικών τραπεζών, όπως η Goldman Sachs, Μorgan Stanley, JP Morgan, ΒofA ,Citigroup, UBS, ο καθημερινός τζίρος παγιώθηκε μεταξύ 80-100 εκατ. ευρώ, ενώ η υπέρβαση των 1000 μονάδων θα στρέψει το ενδιαφέρον προς την Ελλάδα.
Οι προαναφερόμενοι επενδυτικοί οίκοι δημιούργησαν μια αγορά, όπου εκδηλώνεται ικανοποιητικό ενδιαφέρον, παρά την έλλειψη εγχώριων επενδυτών.

Οι ίδιοι οίκοι δεν δημιούργησαν την αγορά από ανιδιοτέλεια, καθώς διεκδικούν προμήθειες μόνο από δουλειές άνω των 500 εκατ. ευρώ και δεν ενδιαφέρονται για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Η προσέλκυση επιχειρήσεων, η εκπαίδευση νέων εγχώριων επενδυτών και η μόχλευση παραμένουν εμπόδια και ταμπού από το 1999 -2000, αν και αφορούν τον φορέα του χρηματιστηρίου ( ΕΧΑΕ ).
Σε αυτήν την συγκυρία, η διοίκηση της τελευταίας δεν τολμά, να “ματσάρει” με περισσότερες νέες εισαγωγές, τα κεφάλαια που υποτίθεται πως προσδοκά από Ασία και Ανατολή.
Για να προσελκυθούν, όμως, επενδυτές, χρειάζονται κέρδη και αυτά το 2022 η αγορά τα προσέφερε.
Με την κεκτημένη ταχύτητα από το 2022, η ίδια ομάδα επενδυτικών τραπεζών προετοιμάζει τα επόμενα βήματα της, είτε μέσα από την διαδικασία της αποκρατικοποίησης των τραπεζών (ΤΧΣ) είτε μέσω νέων εισαγωγών, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Είναι προφανές, ότι, αν δεν υπάρχει επαρκής αγορά, τα σχέδια προσφοράς μετοχών δεν μπορεί να προχωρήσουν.
Το ιδεατό για την αγορά θα ήταν να λειτουργούσαν…. άλλες έξι επενδυτικές τράπεζες με προτάσεις ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση.
Για ποιούς λόγους, όμως, οι ξένοι επενδυτές ανατιμολόγησαν τις τράπεζες, τις εταιρείες υψηλής - μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όταν σε τρείς μήνες επίκεινται βουλευτικές εκλογές;
Στο περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας στις αγορές μετρούν οι αποδόσεις:
Αποδόσεις οι οποίες χρειάζεται να ξεπερνούν τα επιτόκια και τον πληθωρισμό (άνω του 12%), όπως συμβαίνει στις επιχειρηματικές συναλλαγές.
Όταν οι ελληνικές μετοχές, ομόλογα προσφέρουν υψηλότερες από αυτές τις αποδόσεις και δεν απογοητεύουν με πισωγυρίσματα - όπως συνέβη πολλάκις στο παρελθόν - τότε τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να εισέρχονται.
Το ρίσκο της Ελλάδας ως χώρα έχει υποχωρήσει και αντίθετα με άλλες αγορές, βρίσκεται καθ΄ οδόν για να αποκτήσει επενδυτές από τις ανεπτυγμένες αγορές. Aπο την άλλη πλευρά, στις “αλκυονίδες ημέρες” της Αθήνας υπάρχει το ρίσκο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το οποίο έχει λησμονηθεί από όλες τις αγορές, όπως και η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ και η πιθανότατα ύφεσης η οποία θα μεταφερθεί στην συνέχεια στην Ευρώπη – καθώς έχει σταματήσει η ροή χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.

H Eλλάδα χρηματοδοτείται – οι κεφαλαιοποιήσεις

Με μια κίνηση, την επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου, η Ελληνική Δημοκρατία κάλυψε τις περισσότερες από τις μισές χρηματοδοτικές ανάγκες της (3,5 δισ. ευρώ) μ ένα αξιοπρεπές επιτόκιο (4,25%) όταν οι αγορές βιώνουν ήδη την αύξηση των επιτοκίων.
Το ίδιο εύκολα κάλυψε τις εποπτικές ανάγκες της, η Eurobank με την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας εκμεταλλευόμενη το “παράθυρο” ευκαιρίας που δημιούργησε η έξοδος του Δημοσίου.
Σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Η Ελλάδα χρηματοδοτείται και δεν είναι τυχαίες ούτε οι συστάσεις ξένων οίκων για μια υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων έναντι λ.χ των ιταλικών, ούτε οι τοποθετήσεις στις ελληνικές μετοχές.
H συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ξεπέρασε τα 13,4 δισ. ευρώ, δηλαδή η ίδια αγορά  αποτιμά θετικά την πρόοδο σε παραγωγή κερδών, εσωτερικού κεφαλαίου, μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και απόδοσης ίδιων κεφαλαίων.To ίδιο θετικά αποτιμά η αγορά θετικά, τα κέρδη και τις επιχειρηματικές εξελίξεις στόν κλάδο της ενέργειας.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση σε 6 ενεργειακές εταιρείες φθάνει τα 14,4 δισ ευρω (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Μοτορ Οιλ, Helleniq Energy, Γεκ- Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή).
Και εδω η ανατιμολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς επίκεινται δυο σημαντικές εξαγορές: από την ΔΕΗ με την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, αλλά και η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή από τα funds υποδομών της First Sentier και της Macquarie.
Η ολοκλήρωση των συμφωνιών θα δώσει την ευκαιρία επανατιμολόγησης και το τι θεωρείται ακριβό ή όχι.

Γιατί δεν τρομάζουν οι εκλογές

Οι επενδυτές δεν περιμένουν το γεγονός της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και συνήθως τοποθετούνται νωρίτερα, έξι και οκτώ μηνές πριν αυτή αποδοθεί. Αυτό συνέβη και στις τραπεζικές μετοχές, εξ και η άνοδος ορισμένων μετοχών. Μάλιστα, ξένος επενδυτής ο οποίος τοποθετείται στην Ελλάδα από το 2019, έλαβε μεγάλη θέση σε ελληνική τράπεζα προκειμένου να κερδοσκοπήσει, όταν θα αποκτηθεί το investment grade και η δεξαμενή των ξένων επενδυτών θα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από τη σημερινή.
Οι αγορές, όμως, είτε πρόκειται για τις μετοχικές, είτε για τα ομόλογα γνωρίζουν ότι, οι επενδυτικοί οίκοι δεν θα δώσουν το investment grade αν δεν νιώσουν σίγουροι, πως δεν πρόκειται να ανατραπεί η σημερινή δημοσιονομική πολιτική.Γι αυτό και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τοποθετείται μετα τις εκλογές.
Oι τελευταίες δεν τρομάζουν καθόλου τους ξένους επενδυτές τόσο γιατί δεν αναμένουν εκλογική αβεβαιότητα, όσο και γιατί γνωρίζουν ακριβώς τι θα πράξουν σε περίπτωση κατά την οποία δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ή απαιτηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας. Μ ένα email πριν από οκτώ χρόνια, το Capital Group προειδοποίησε για τα δεινά που θα επέφερε μέσα σε έξι μήνες η διακυβέρνηση Σύριζα. Επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί ( Capital Controls ) οι οποίοι οδήγησαν στον μηδενισμό των τραπεζικών μετοχών και στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εξευτελιστικές τιμές.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης