Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Όλες οι φήμες που έβαλαν «φωτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 2 Φεβρουαρίου – Οι μετοχές που «εμπλέκονται»

Όλες οι φήμες που έβαλαν «φωτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 2 Φεβρουαρίου – Οι μετοχές που «εμπλέκονται»
Πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος των πράξεων των τελευταίων ημερών σε συγκεκριμένες μετοχές σημειώνουν παράγοντες της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
«Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα χθες στα χρηματιστηριακά γραφεία, καθώς η πορεία συγκεκριμένων μετοχών έδωσε αφορμές για ανάπτυξη πολλών σεναρίων.
Αρχικά, η χθεσινή ανακοίνωση της MIG, σύμφωνα με την οποία η Δέσποινα Ηλιοπούλου απέκτησε το 5,48% έδωσε αφορμή για νέα άνοδο στη μετοχή.
Το ερώτημα όμως που τέθηκε ήταν τι θέλει η κόρη του γνωστού εφοπλιστή στη μετοχή και για πιο λόγο έχει πληρεξούσιο ένα τόσο γνωστό δικηγόρο.

Η πορεία από την άλλη της Attica Group, η οποία υποχωρούσε με μεγάλο όγκο έδωσε λαβή για νέα σενάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται ψηφίσουν υπέρ του deal της Attica Group και αναζητούν συμμαχίες για να το αμφισβητήσουν.
Μάλιστα κάποιες πληροφορίες έλεγαν πως κι άλλοι μέτοχοι μειοψηφίας θεωρούν φθηνό το deal.

Η πίεση προς την Τράπεζα Πειραιώς ίσως ενταθεί με νέες αγορές μετοχών από την κα Ηλιοπούλου.
Άλλωστε o μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Πειραιώς με 31,19% που σημαίνει πως μπορεί να μαζέψει κομμάτια ακόμα και μέσω δημόσιας πρότασης.
Προφανώς και η Τράπεζα Πειραιώς θα αντιδράσει προκειμένου να υπερασπιστεί τη συμφωνία.

Ας μην ξεχνάμε πως η ΜIG έχει δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές που θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό της Πειραιώς και να προκαλέσουν dilution
Μαζί με την Attica Group υποχώρησε σημαντικά και η ΑΝΕΚ με κάποιες πληροφορίες να λένε πως ίσως η ΑΝΕΚ να απορροφηθεί από την Attica σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει πρώτα λήξει η δημόσια πρόταση.

Και ενώ όλες αυτές οι πληροφορίες και οι φήμες κυκλοφορούσαν στα χρηματιστηριακά γραφεία μία απότομη πτώση των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή ήρθε να ταράξει εκ νέου τα νερά.
Προφανώς και όλοι έσπευσαν να αναρωτηθούν αν συμβαίνει κάτι καινούριο με το deal της Τέρνα Ενεργειακής που έτσι κι αλλιώς έχει καθυστερήσει υπερβολικά.
Το θέμα είχε φύγει, υπενθυμίζεται, από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφού τα είχαν βρει και έχει πάει πλέον στις τράπεζες για την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Για κερδοσκοπικά παιχνίδια και για σπέκουλα έγινε λόγος από στελέχη που γνωρίζουν περισσότερα, αλλά η πορεία των μετοχών δημιούργησε μία αρνητική διάθεση στην αγορά.
Προφανώς και υπάρχουν και άλλες φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά και δεν μπορούν να επαληθευτούν, όπως η πιθανότητα υποβολής δημόσιας πρότασης που εμπλέκει τουλάχιστον 3 εισηγμένες.
Για τη μία (Κλουκίνας-Λάππας) φαίνεται πως επιβεβαιώνεται μετά τα χθεσινά πακέτα και την ανακοίνωση της Intracom.

Front running

Σε κάθε περίπτωση και με όλα όσα ακούγονται φαίνεται πως κάποιοι έχουν εσωτερική πληροφόρηση και τη χρησιμοποιούν άμεσα στο χρηματιστήριο, προφανώς για να αποκομίσουν κέρδος.
Στελέχη της αγοράς με γνώση της λειτουργίας και των μεγάλων αγορών, θεωρούν πως οι αρμόδιες αρχές πρέπει να αυξήσουν τους ελέγχους και να προστατεύσουν τους επενδυτές από όλα όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα.
Σημειώνουν για παράδειγμα πως πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος των πράξεων των τελευταίων ημερών σε συγκεκριμένες μετοχές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης