Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες επαναφέρουν στο προσκήνιο τις δημόσιες προτάσεις – Ποια σενάρια αναφέρονται στην αγορά;

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες επαναφέρουν στο προσκήνιο τις δημόσιες προτάσεις – Ποια σενάρια αναφέρονται στην αγορά;
Σε αντίθεση με άλλες εποχές, πολλές από τις δημόσιες προτάσεις που αναμένονται δε θα οδηγήσουν σε έξοδο από το Χ.Α.
Σχετικά Άρθρα
Στα ύψη ωθούνται οι τιμές των μετοχών και συνολικά η αγορά με καύσιμο και τις τελευταίες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Τα όσα έχουν ανακοινωθεί έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών, ενώ πληθαίνουν οι φήμες στα χρηματιστηριακά γραφεία για νέες δημόσιες προτάσεις και αποχωρήσεις από το Χρηματιστήριο, αφού πολλές μετοχές παρά το ράλι παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα.
Αρχικά θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια πρόταση στην Πλαίσιο, η οποία είναι πλέον θέμα χρόνου να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο.

Η Τράπεζα Πειραιώς, πιεζόμενη από το μέτοχο Ηλιόπουλο προχώρησε χθες σε δημόσια πρόταση για τη MIG, αλλά εδώ η δημόσια πρόταση δε θα σημάνει την έξοδο της εταιρείας, καθώς η Πειραιώς δήλωσε ότι δε θα ασκήσει το δικαίωμα του squeeze out αν ξεπεράσει το 90%.
Εφόσον η Πειραιώς μαζέψει το 50% συν μία μετοχή θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και άρα θα δούμε δημόσια πρόταση από τη Strix στην Attica Group, χωρίς να είναι γνωστό αν θα αποχωρήσει, αλλά θα γίνει και συγχώνευση της Attica Group με την ΑΝΕΚ, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το χρονοδιάγραμμα και αν θα γίνει πρώτα η δημόσια πρόταση και μετά η συγχώνευση ή μαζί.

Μία ακόμα δημόσια πρόταση που επίσης δε θα οδηγήσει σε έξοδο από το ΧΑ είναι της Intracom στην Κλουκίνας-Λάππας.
Η εταιρεία αγόρασε το ποσοστό του Λουκά Σπεντζάρη και έχει συμφωνήσει στο 1 ευρώ να αγοράσει τις μετοχές της οικογένειας Λάππα.
Στη συνέχεια θα κάνει δημόσια πρόταση αλλά θα εισφέρει τα ακίνητα της Intracom κάνοντας την εταιρεία, εταιρεία ακινήτων.

Έντονη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα για δημόσια πρόταση στην Τεχνική Ολυμπιακή.
Ο βασικός μέτοχος έχει κάνει το τελευταίο διάστημα αγορές μέχρι τα 2 ευρώ, άρα εκεί είναι η χαμηλότερη τιμή που μπορεί να δώσει, ενώ φούντωσαν οι φήμες λόγω εκτίμησης ότι σταμάτησε τις αγορές ιδίων, συμπέρασμα που έχει βγει από τις τελευταίες ανακοινώσεις της εταιρεία που δείχνουν ότι ενώ έκανε καθημερινά αγορές, στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν έχει κάνει.
Οι βασικοί μέτοχοι, οικογένεια Στέγγου ελέγχουν το 70% και υπάρχει και 2% σε ίδιες μετοχές.

Δημόσια πρόταση αναμένεται στην Τέρνα Ενεργειακή, εφόσον κλείσει το deal. Πληροφορίες θέλουν την Macquarie να έχει αποχωρήσει και να γίνεται προσπάθεια να πάρει η ΔΕΗ τη θέση της, που όμως δεν επιβεβαιώνονται.

Έντονη φημολογία υπάρχει το τελευταίο διάστημα για τον ΟΤΕ και το σχεδιασμό της Deutsche Telekom με κάποια σενάρια να αναφέρουν πως εξετάζεται και η δημόσια πρόταση.
Μέσω των αγορών ιδίων και των διαγράφων που γίνονται στη συνέχεια, η Deutsche Telekom έχει αυξήσει το ποσοστό της.

Τέλος, η ΒΙΣ έχει ανακοινώσει πως έχει επαφή με αλλοδαπό όμιλο για παραχώρηση πακέτου, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ανάλογα με το ύψος του πακέτου θα μπορούσε να δημιουργηθεί υποχρέωση δημόσιας πρότασης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης